Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2011

Γνωρίζετε ότι...

Ο δηλητηριώδης βάτραχος δενδροβάτης
Τα έντονα γαλάζια ή κόκκινα χρώματά του δεν είναι απλώς εντυπωσιακά: είναι ένα σήμα κινδύνου το οποίο προειδοποιεί τα αρπακτικά ότι δεν είναι κατάλληλος για τροφή.Οι "δενδροβάτες" λέγονται και δηλητηριώδεις βάτραχοι του βέλους, επειδή οι ιθαγενείς ποτίζουν με το δηλητήριο από το δέρμα τους τα βέλη τους για να κυνηγήσουν. Είναι εξαιρετικά τοξικοί. Παίρνουν τις δηλητηριώδεις ουσίες από την τροφή τους και τις αποθηκεύουν ως έντονους χρωματισμούς στο δέρμα τους.

Το εντελώς ακίνδυνο φίδι Lamproppeltis triangulum ή Μilk Snake μιμείται  τα κόκκινα δαχτυλίδια του κοραλλιοειδούς φιδιού, το οποίο είναι γνωστό για το ισχυρό νευροτοξικό δηλητήριό του. 

Οι εντυπωσιακές σαύρες Αnolis, έχουν έναν χρωματικό κώδικα για να επικοινωνούν μεταξύ τους αλλά και με άλλα ζώα. Τα αρσενικά αυτού του είδους έχουν στο δέρμα κάτω από το σαγόνι τους μια χρωματιστή πτύχωση την οποία προεκτείνουν με διάφορους τρόπους ανάλογα με το τι θέλουν να πουν. Μπορεί να στείλουν ένα σήμα σε άλλα αρσενικά για να φυλάξουν το έδαφός τους ή στα θηλυκά για να τους πουν ότι είναι καλοί για ζευγάρωμα. Μπορεί επίσης να είναι ένα σήμα προς τα αρπακτικά: προεκτείνουν, για παράδειγμα, την πτύχωση για να πουν σε ένα αρπακτικό ότι έχει γίνει αντιληπτό και άρα η κρυφή επίθεση που προετοίμαζε δεν πρόκειται να επιτύχει.

Η εκπληκτική ικανότητα του χαμαιλέοντα να αλλάζει τις αποχρώσεις του δέρματός του δεν χρησιμεύει μόνο για καμουφλάζ- μια εξαιρετικά επιτυχημένη τακτική επιβίωσης που επίσης παρατηρείται σε πολλά είδη, αλλά και ως μέσο επικοινωνίας. Έχει ανακαλυφθεί ότι πολλές φορές χρησιμοποιούν το χρώμα τους για να επικοινωνήσουν μεταξύ τους.Τα διάφορα χρώματα που επιδεικνύουν εκφράζουν διαφορετικά συναισθήματα:οργή,φόβο ή ευχαρίστηση.

Τα φλαμίνγκο συνθέτουν το ροζ χρώμα τους τρώγοντας κόκκινα μικροσκοπικά οστρακοειδή και κόκκινα φύκη.

Οι σκύλοι, αν και μπορούν να εκπαιδευτούν ώστε να αναγνωρίζουν τα χρώματα, στην ουσία βλέπουν μόνο τόνους του γκρίζου. 
Τα ελάφια ξεχωρίζουν αρκετά χρώματα αλλά όχι το κόκκινο. 
Το ίδιο και οι ταύροι, οι οποίοι βλέπουν τον κόσμο σαν ασπρόμαυρη ταινία. 

Ορισμένα πουλιά και οι μέλισσες δεν βλέπουν μόνο τα χρώματα που βλέπουμε εμείς αλλά και κάποια παραπάνω, αφού μπορούν να ξεχωρίσουν και τις υπεριώδεις ακτίνες, οι οποίες δεν είναι αντιληπτές από τον άνθρωπο. Για τον λόγο αυτόν, πολλά λουλούδια είναι χρωματισμένα με συγκεκριμένους τρόπους ώστε να προσελκύουν τις μέλισσες στη γύρη τους και σχηματίζουν σχήματα- σαν έναν μεγάλο στόχο στα σημεία όπου βρίσκεται η γύρη- τα οποία μπορούν να δουν μόνο οι μέλισσες, χωρίς να γίνονται αντιληπτά από τα άλλα ζώα.

Πηγή: 1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...