Σάββατο 26 Μαρτίου 2011

5 όμορφα, σπάνια και απειλούμενα ζώα

Η Διεθνής Ένωση για την Διατήρηση της Φύσης-International Union for Conservation of Nature (IUCN), έχει υπολογίσει το ποσοστό των απειλούμενων με εξαφάνιση ειδών, ως το 40% όλων των οργανισμών.
Ζώα που απειλούνται με εξαφάνιση, είτε επειδή είναι λίγα σε αριθμό, είτε απειλούνται από την αλλαγή του περιβάλλοντος είτε από τη θήρευση.
Σε προηγούμενη εγγραφή μου είχα παρουσιάσει κάποια από αυτά τα ζώα. Επανέρχομαι με μια μικρή λίστα πέντε όμορφων ζώων, που κινδυνεύουν να εξαφανιστούν.
Golden Lion Tamarin
Το "χρυσό λιοντάρι" Tamarin ή αλλιώς χρυσή Marmoset.
Μια μικρή μαϊμού που ζει στα δάση της Βραζιλίας. Υπολογίζεται ότι στη φύση υπάρχουν περίπου 1.000 τέτοια ζώα και 490 σε συνθήκες αιχμαλωσίας.
Φωτογραφία: Steve 
Φωτογραφία:  Mistvan
Addax 
Είδος αντιλόπης, άκρως απειλούμενο, που ζει στην έρημο Σαχάρα. Είναι εξαιρετικά σπάνιο να βρεθεί στη άγρια φύση, όπου υπάρχουν λιγότερα από 300 ζώα, λόγω του άναρχου κυνηγιού. Μερικές φορές θηρεύεται ως τρόπαιο. Είναι αρκετά κοινό σε συνθήκες αιχμαλωσίας.
Φωτογραφία: Ltshears
Φωτογραφία: M ath K night and Zachi Evenor
Coquerel's Sifaka 
Ένας μεσαίου μεγέθους κερκοπίθηκος, ενδημικός στην Μαδαγασκάρη. Το μήκος του σώματός του φτάνει τα 42-50 εκατοστά, ενώ η ουρά του τα 50-60 εκατοστά. Το βάρος του ενήλικου ζώου φτάνει τα 4 κιλά.
Φωτογραφία: David Dennis
Φωτογραφία: C.Michael Hogan
Arabian Oryx
Άλλο ένα απειλούμενο είδος αντιλόπης, που ζει στην έρημο και σε στέπες της Αραβικής χερσονήσου. Έχει μια χαρακτηριστική καμπούρα, μεγάλα ίσια κέρατα και φουντωτή ουρά. Είχε εξαφανιστεί από το φυσικό περιβάλλον από το 1970, αλλά σώθηκε σε συνθήκες αιχμαλωσίας. Από το 1980 ξεκίνησαν προσπάθειες εισαγωγής του ξανά στην άγρια φύση. Εκτιμήσεις (2008) δείχνουν ότι υπάρχουν 1.100 ζώα στην άγρια φύση και 6.000-7.000 σε αιχμαλωσία.
Φωτογραφία: MathKnight
Snow Leopard
Η λεοπάρδαλη του χιονιού ζει στα βραχώδη βουνά της κεντρικής και νότιας Ασίας, με υψόμετρο 3.000-5.500 μέτρα. Έχει υπολογιστεί ότι υπάρχουν 4.000-6.500 (2003) τέτοια ζώα στη φύση και 600-700 σε συνθήκες αιχμαλωσίας. 
Φωτογραφία: Bernard Landgraf
Φωτογραφία: Dingopup
Πηγή: 1 2
Διαβάστε και αυτό

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...