Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

Το εκπληκτικό σπήλαιο με τους γιγάντιους κρυστάλλους

Στην πολιτεία Τσιουάουα στο Μεξικό βρίσκεται το ορυχείο Naica. Είναι ένα ορυχείο μολύβδου, ψευδάργυρου και αργύρου. 
 Το 2000, κατά τη διάρκεια γεώτρησης μέσα στο ορυχείο ανακαλύφθηκε ένα σπήλαιο με γιγάντιους κρυστάλλους σεληνίτη. 
Το σπήλαιο των κρυστάλλων βρίσκεται 300 μέτρα κάτω από το ορυχείο. Έχει 11 μέτρα μήκος και διάμετρο 4 μέτρα. Είναι εξαιρετικά θερμό, αφού η θερμοκρασία του αέρα φτάνει τους 58 βαθμούς Κελσίου. Είναι σχετικά ανεξερεύνητο, λόγω της μεγάλης θερμοκρασίας και της υγρασίας. Χωρίς την κατάλληλη προστασία, ο άνθρωπος μπορεί να αντέξει περίπου 10 λεπτά μέσα στο σπήλαιο.
Ο κυρίως θάλαμος του σπηλαίου περιέχει τους γιγάντιους κρυστάλλους. Είναι τα μεγαλύτερα φυσικά κρύσταλλα που έχουν ανακαλυφτεί ποτέ. Η διάμετρός τους φτάνει τα 1,2 μέτρα και το μήκος τους τα 15 μέτρα. 
Ο γεωλόγος Juan Manuel García-Ruiz το αποκάλεσε "Καπέλα Σιξτίνα των κρυστάλλων"-"the Sistine Chapel of crystals". 
Πως όμως οι κρύσταλλοι έφτασαν σε τέτοιες διαστάσεις; 
Στο περιοδικό "Geology" o Juan Manuel García-Ruiz αναφέρει ότι οι κρύσταλλοι αναπτύσσονταν για χιλιετίες στο σπάνιο και σταθερό φυσικό περιβάλλον του σπηλαίου.
 Η θερμοκρασία (περίπου 58 βαθμοί Κελσίου) και το γεγονός ότι το σπήλαιο ήταν γεμάτο νερό, πλούσιο σε ανόργανη ύλη, οδήγησε στην δημιουργία των κρυστάλλων.
Το σπήλαιο των σπαθιών είναι άλλος ένας θάλαμος που περιέχει μικρότερους κρυστάλλους, μήκους ενός μέτρου. Αυτό ανακαλύφθηκε το 1910, από ανθρακωρύχους και βρίσκεται σε βάθος 120 μέτρων κάτω από το ορυχείο. Πιθανολογείται ότι η θερμοκρασία έπεσε απότομα κι έτσι σταμάτησε η ανάπτυξη των κρυστάλλων.
Ένας τρίτος θάλαμος ανακαλύφθηκε το 2009, που ονομάστηκε "παγωμένο παλάτι". Είναι σε βάθος 150 μέτρων, και οι συνθέσεις κρυστάλλων που βρέθηκαν είναι μικρότερες.
Πηγές: 1  2  3
Οι φωτογραφίες είναι από το nationalgeographic

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...