Κυριακή 13 Μαρτίου 2011

Teide-το τρίτο μεγαλύτερο ηφαίστειο στον κόσμο

Είναι το τρίτο μεγαλύτερο ηφαίστειο στον κόσμο, μετά το Μάουνα Λόα και το Μάουνα Κέα που βρίσκονται στη Χαβάη. Ένα ενεργό ηφαίστειο που τελευταία φορά εξερράγη το 1909 και βρίσκεται στην Τενερίφη, στα Κανάρια Νησιά. 
Βρίσκεται μέσα στον Εθνικό Δρυμό Teide, σε μια έκταση 18.900 εκταρίων, που από το 2007 έχει κηρυχθεί από την ΟΥΝΕΣΚΟ ως Μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς. 
Επίσης είναι ένας από τους "Δώδεκα θησαυρούς της Ισπανίας". 
Φωτογραφία: Snurre86
Το 2010 έγινε ο πρώτος, σε επισκέψεις, Εθνικός Δρυμός στην Ευρώπη και ο δεύτερος παγκοσμίως. 
Το ηφαίστειο έχει υψόμετρο 3.718 μέτρα, από την επιφάνεια της θάλασσας. Πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι στο μέλλον θα υπάρξουν εκρήξεις του ηφαιστείου. Επίσης έδειξαν ότι η δομή του είναι παρόμοια με αυτήν του Βεζούβιου και της Αίτνας.
Υπάρχουν 168 είδη φυτών από τα οποία τα 33 είναι ενδημικά στην Τενερίφη. Το πεύκο των Κανάριων Νήσων, ο κέδρος, το broom, το wallflower, το bugloss είναι μερικά από τα είδη που ευδοκιμούν στις δύσκολες περιβαλλοντικές συνθήκες, στις πλαγιές του βουνού. Ακόμα πολλά είδη ασπόνδυλων και σπονδυλωτών ζώων, ερπετών, θηλαστικών και πουλιών ζουν εδώ.
Teide Violet 
Το φυτό αυτό βρίσκεται μόνο στο ξηρό και πετρώδες έδαφος του ηφαιστείου. Επιβιώνει εκεί σε υψόμετρο 2000-3000 μέτρα.
Φωτογραφία: Hans G. Oberlack
Ο μπλε σπίνος
Ενδημικό στην Τενερίφη. Αποτελεί φυσικό σύμβολο των Κανάριων Νήσων.
Φωτογραφία:  Magnus Manske
Το καναρίνι
Ενδημικό στα Κανάρια νησιά, αποτελεί φυσικό σύμβολό τους.
Φωτογραφία:  LC-de
Το βουνό Teide ήταν ιερό για τους αυτόχθονες Guanches. Σύμφωνα με έναν μύθο, που υπάρχει γι' αυτό το βουνό, ο Guayota (ο διάβολος) απήγαγε τον Magec, τον θεό του φωτός και  του ήλιου και τον φυλάκισε μέσα στο ηφαίστειο, καταδικάζοντας έτσι το κόσμο να ζει στο σκοτάδι. Οι Guanches παρακάλεσαν τον θεό τους Achamán να τους βοηθήσει. Έτσι ο Achamán πολέμησε με τον Guayota, ο Magec απελευθερώθηκε και ο κρατήρας του ηφαιστείου σφραγίστηκε. Από τότε λέγεται ότι ο Guayota παραμένει κλεισμένος μέσα στο ηφαίστειο. 
Το Teide είναι σύμβολο για το νησί της Τενερίφης και φυσικό μνημείο των Κανάριων Νήσων.
Φωτογραφία:  PhilippN
Πηγή: 1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...