Σάββατο 2 Απριλίου 2011

Η λίμνη Ατιτλάν-μια από τις ομορφότερες λίμνες του κόσμου

Ατιτλάν-το μέρος που το ουράνιο τόξο παίρνει τα χρώματά του.
Έτσι μεταφράζεται στη γλώσσα των Μάγια η λέξη Ατιτλάν.
Η λίμνη Ατιτλάν είναι μια μεγάλη, κλειστή λίμνη (τα νερά δεν ρέουν προς τη θάλασσα) στα βουνά της Γουατεμάλας. 
Θεωρείται η πιο βαθιά λίμνη της Κεντρικής Αμερικής, αν και το ακριβές βάθος της παραμένει άγνωστο. Εκτιμάται ότι το μέγιστο βάθος της είναι 340 μέτρα.
Φωτογραφία: chensiyuan
 Περιβάλλεται από τρία ηφαίστεια, το Ατιτλάν, το  San Pedro και το Tolimán. Το Ατιτλάν (3.537 μέτρα) θεωρείται ενεργό και η τελευταία έκρηξη  σημειώθηκε το 1853. Το San Pedro (3.020 μέτρα) είναι το παλαιότερο από τα τρία και είναι ανενεργό εδώ και 40.000 χρόνια. Όσον αφορά το Tolimán (3.158 μέτρα) παραμένει ενεργό, παρόλο που δεν έχει εκραγεί στους ιστορικούς χρόνους. 
Η λίμνη είναι ηφαιστειακής προέλευσης και γεμίζει έναν τεράστιο κρατήρα, που σχηματίστηκε από μια έκρηξη 84.000 χρόνια πριν. 
Είναι από τις ομορφότερες λίμνες στον κόσμο. Αποτελεί πηγή ζωής για τους αυτόχθονες πληθυσμούς. Το 1955, η περιοχή γύρω από τη λίμνη έγινε Εθνικός Δρυμός.
 Περιβάλλεται από πολλά χωριά, όπου ο πολιτισμός των Μάγια εξακολουθεί να είναι διαδεδομένος. Οι κάτοικοι φορούν παραδοσιακές φορεσιές. Τα ισπανικά είναι η δεύτερη γλώσσα. 
Το τοπίο επιβάλλεται. Θέλεις αρκετά λεπτά για να συνειδητοποιήσεις το μεγαλείο του. Τα σύννεφα αναπόσπαστο κομμάτι της θέας, καλύπτουν τις κορυφές των ηφαιστείων και αγκαλιάζουν τα υπόλοιπα βουνά.
 Αλλάζουν συνεχώς σχήματα και επιτρέπουν στο φως του ήλιου να παίζει με τις άπειρες αποχρώσεις του πράσινου στο εύφορο από τη λάβα έδαφος.
 Όταν η λίμνη είναι ήρεμη, στα γαλάζια της νερά, τα βουνά "πολλαπλασιάζονται" με τον αντικατοπτρισμό τους.
Πηγές: 1 2 3
Οι φωτογραφίες είναι από το atitlan.net
εκτός αν αναφέρεται διαφορετικά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...