Δευτέρα 11 Απριλίου 2011

Ο μεγαλύτερος δρομέας απ' όλα τα πουλιά

Ο Greater Roadrunner (Geococcyx californianus) είναι ένα πουλί, το οποίο ανήκει στην οικογένεια των Κούκων, Cuculidae. Είναι γνωστό και ως "κούκος του εδάφους" και "φονιάς των φιδιών". Έχει μήκος 56 εκατοστά και βάρος περίπου 300 γραμμάρια. Είναι ο μεγαλύτερος κούκος στη Βόρεια Αμερική. 
Ονομάζεται "δρομέας" λόγω της συνήθειάς του να τρέχει στο δρόμο δίπλα από τα αυτοκίνητα και ξαφνικά να πετάει μέσα στα χαμόκλαδα. Μπορεί να τον δεις στην Καλιφόρνια, στην Αριζόνα, στο Νέο Μεξικό, στο Τέξας, στη Γιούτα κ.α.
Φωτογραφία: Peter Wallack
 Το πουλί αυτό κινείται γρήγορα, τρέχει προς το θήραμά του ή πηδάει πάνω του. Τρέφεται κυρίως με έντομα, μικρά ερπετά (ακόμα και κροταλίες με μήκος έως 60 εκατοστά), τρωκτικά και μικρά θηλαστικά κ.α. 
Σκοτώνει τα μεγαλύτερα θηράματα με ένα χτύπημα με το ράμφος του-χτυπάει στη βάση του λαιμού τα μικρά θηλαστικά- είτε κρατώντας το στο ράμφος του και χτυπώντας αυτό σε ένα βράχο. Μερικές φορές δύο "δρομείς" επιτίθενται μαζί σε ένα σχετικά μεγάλο φίδι.
Αν και μπορεί να πετάξει, περνά το περισσότερο χρόνο του στο έδαφος και μπορεί να τρέξει με ταχύτητα 42 χιλιομέτρων την ώρα. 
Πρόκειται για την μεγαλύτερη ταχύτητα, που έχει χρονομετρηθεί σε πουλί που πετάει (δεν ξεπερνάει την ταχύτητα της στρουθοκαμήλου, η οποία όμως δεν πετάει). 

Φωτογραφία: dmallen321
Μερικές φυλές Ινδιάνων πίστευαν ότι ο "δρομέας" τους προστατεύει από τα κακά πνεύματα. Στο Μεξικό κάποιοι λένε ότι φέρνει τα μωρά, όπως στην Ευρώπη λένε για τον πελαργό.
Πηγή: 1

1 σχόλιο:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...