Σάββατο 30 Απριλίου 2011

Μανδρίλλος-Ο μεγαλύτερος και ο πιο χρωματιστός πίθηκος

Ο Μανδρίλλος ή αλλιώς πίθηκος κυνοκέφαλος είναι ένα πρωτεύον θηλαστικό ζώο, που συγγενεύει με τους μπαμπουίνος και τους δρίλλους.
 Είναι το μεγαλύτερο είδος πιθήκου. 
Ο Κάρολος Δαρβίνος έγραψε:"Κανένα άλλο μέλος της τάξης των θηλαστικών δεν είναι τόσο ασυνήθιστα χρωματισμένο όσο ένας αρσενικός ενήλικας μανδρίλλος". 
Είναι ίσως το πιο πολύχρωμο ζώο από όλα τα πρωτεύοντα. 
Έχει ένα λαδί ή σκούρο γκρι τρίχωμα με κίτρινες και μαύρες ζώνες και άσπρη κοιλιά. Το πρόσωπό του είναι άτριχο με μακρύ ρύγχος με δύο ιδιαίτερα χαρακτηριστικά: μια κόκκινη λωρίδα στη μέση του και δύο φουσκωμένες μπλε λωρίδες στα πλάγια.Τα ρουθούνια του και τα χείλη του είναι κόκκινα και έχει κίτρινη γενειάδα. 
Πηγή
Το ζώο αυτό βρίσκεται στο νότιο Καμερούν, στη Γκαμπόν, στη Γουινέα και στο Κονγκό. Προτιμά να ζει σε τροπικά δάση. 
Είναι παμφάγο . Τρώει κυρίως φρούτα, φύλλα, μανιτάρια, ρίζες αλλά και μυρμήγκια, αράχνες, σκαθάρια, σαλιγκάρια, σκορπιούς κ.ά. Αποτελεί δε, τροφή για τις λεοπαρδάλεις, τους αετούς και ορισμένα είδη φιδιών. 
Οι μανδρίλλοι ζουν σε μεγάλες σταθερές ομάδες, που αποτελούνται από εκατοντάδες ζώα-κατά μέσο όρο 620 ζώα. Η μεγαλύτερη ομάδα μανδρίλλων που έχει παρατηρηθεί αποτελούνταν από 1300 ζώα. 
Αν και περνούν το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου τους στο έδαφος, μπορούν να σκαρφαλώσουν στα δέντρα για να κοιμηθούν. 
Όσο αφορά την διατήρησή του στην άγρια φύση, έχει χαρακτηριστεί ευάλωτο ζώο, κυρίως λόγω της καταστροφής των ενδιαιτημάτων του, καθώς και λόγω του κυνηγιού για το κρέας του.
Πηγές: 1 2

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...