Τρίτη 5 Απριλίου 2011

Bodhi-το ιερό δέντρο

Sacred Fig ( Ficus religiosa ) ή Bo-Tree
Το δέντρο αυτό είναι ένα είδος συκιάς, εγγενές στην Ινδία, το Μπαγκλαντές, το Νεπάλ, το Πακιστάν και τη Σρι-Λάνκα. Ένα μεγάλο φυλλοβόλο ή ημι-αειθαλές δέντρο, που μπορεί να φτάσει σε ύψος τα 30 μέτρα και η διάμετρος του κορμού του τα 3 μέτρα. Τα φύλλα του έχουν σχήμα καρδιάς με μια ξεχωριστή, ιδιαίτερη άκρη.
Το δέντρο αυτό θεωρείται ιερό από τους οπαδούς του  Ινδουϊσμού, του Ζαϊνισμού και του Βουδισμού. Ο Siddhartha Gautama (πνευματικός δάσκαλος, θεμελιωτής του Βουδισμού) λέγεται ότι καθόταν κάτω από ένα δέντρο Bo, γνωστό ως Bodhi, όταν διαφωτίστηκε ή αλλιώς "ξύπνησε" (Buddha-αυτός που "ξύπνησε")
Το ιερό δέντρο Bodhi βρισκόταν στην Bodh Gaya, στην Ινδική πολιτεία Μπιχάρ.
Φωτογραφία: William Pfeifer
Διάσημος εκπρόσωπος του είδους αυτού, είναι και το δέντρο που ονομάζεται Sri Maha Bodhi. Βρίσκεται στην Anuradhapura στην Σρι-Λάνκα και πιστεύεται ότι είναι ιερό δενδρύλλιο, από το ιστορικό δέντρο Bodhi, όπου διαφωτίστηκε ο Siddhartha Gautama.
Ένα δέντρο Bodhi στο βοτανικό κήπο της Χονολουλού, Χαβάη
Φωτογραφία: Nagytibi
Οι Ινδουιστές κάνουν περιφορές γύρω από το ιερό δέντρο, ως ένδειξη λατρείας. 
 Είναι γνωστό σύμβολο της ευτυχίας, ευημερίας, μακροζωίας και καλής τύχης.  Χρησιμοποιείται στην παραδοσιακή ιατρική, για τη θεραπεία ασθενειών, όπως το άσθμα, ο διαβήτης, η διάρροια, η επιληψία κ.α.
Φωτογραφία: Eric Guinther
Ένας μικρός Ινδουιστικός ναός, κάτω από ένα δέντρο Bodhi
Φωτογραφία: Abhishekjoshi
Πηγές: 1 2

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...