Πέμπτη 14 Απριλίου 2011

Οι γκρεμοί Moher στην Ιρλανδία

Οι γκρεμοί αυτοί, που είναι γνωστοί και ως "γκρεμοί της καταστροφής", βρίσκονται στο County Clare της Ιρλανδίας. Υψώνονται 120 μέτρα πάνω από τον Ατλαντικό ωκεανό  στο Hag's Head και φτάνουν στο μεγαλύτερο ύψος τους, που είναι 214 μέτρα βόρεια του O'Brien's Tower, οκτώ χιλιόμετρα πιο μακριά. 
Φωτογραφία:  Gdr
 Ο πύργος O'Brien είναι ένας στρογγυλός, πέτρινος πύργος, που βρίσκεται στο μέσο περίπου των βράχων. Χτίστηκε από τον Sir Cornelius O'Brien, απόγονο του Ιρλανδού βασιλιά Brian Boru. Από το παρατηρητήριο στην κορυφή του, οι επισκέπτες μπορούν να δουν τα νησιά Aran στον κόλπο Galway (είναι τρία μικρά νησιά στη δυτική ακτή της Ιρλανδίας), τα όρη Maum Turk, την οροσειρά Twelve Pins, προς τα βόρεια και το ακρωτήριο Loop Head στο νότο. 
Φωτογραφία:  Sandro1988
Οι βράχοι  αποτελούνται κυρίως από ψαμμίτη και σχιστόλιθο. Υπάρχουν ποτάμια κανάλια, που διασχίζουν τα βράχια στη βάση τους και υπολογίζεται ότι είναι 300 εκατομμυρίων χρόνων. 
Φωτογραφία:  Bogman
Πολλά ζώα και πουλιά ζουν στα βράχια. Τα περισσότερα είναι πουλιά, πάνω από 30.000, που αντιπροσωπεύουν 20 είδη. Σε αυτά περιλαμβάνονται τα Puffin του Ατλαντικού, που ζουν σε μεγάλες αποικίες σε απομονωμένα μέρη των γκρεμών (διαβάστε περισσότερα για το puffin εδώ). Επίσης υπάρχουν γεράκια, γλάροι, κοράκια, guillemots κ.ά. 
Φωτογραφία:  Merops
Η φανταστική θέα από τους βράχους, προσελκύει κάθε χρόνο ένα εκατομμύριο επισκέπτες.
Οι γκρεμοί είναι ανάμεσα στην τελική λίστα (28 παγκόσμιες υποψηφιότητες), για τα "Νέα επτά θαύματα της φύσης". Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στις 11 Νοεμβρίου 2011 (11/11/11).
Φωτογραφία:  Dionysos
Φωτογραφία: Przsak
Πηγή: 1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...