Παρασκευή 15 Απριλίου 2011

Tridacna-Οι γιγάντιες αχιβάδες

Τα tridanca είναι μια οικογένεια γιγάντιων δίθυρων μαλακίων (αχιβάδες) αλμυρού νερού. Λέγονται δίθυρα γιατί το όστρακό τους είναι διπλό και έχει ίσες θυρίδες.
Το κέλυφός τους είναι βαρύ με ομόκεντρες πτυχώσεις, (συνήθως 4-6), στα χείλη του έχει δόντια και ο μανδύας τους έχει έντονα χρώματα. Κατοικούν στα ρηχά νερά των κοραλλιογενών υφάλων, σε ζεστές θάλασσες στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού ωκεανού.
Ένα πράσινο Tridacna squamosa
Φωτογραφία: Nhobgood
Tridacna derasa
Φωτογραφία: Stan Shebs
Αυτά τα μαλάκια είναι ιδιαίτερα δημοφιλή για τα θαλάσσια ενυδρεία και σε ορισμένες περιοχές, όπως οι Φιλιππίνες, εκτρέφονται για να τα εμπορευθούν σε θαλάσσια ενυδρεία. Μερικά είδη τους αποτελούν τροφή για τον άνθρωπο. 
Tridacna maxima
Φωτογραφία: Special
Συμβιώνουν με την φωτοσυνθετική φύκη, που αναπτύσσεται στο μανδύα τους. Κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι με ανοιχτό το κέλυφος, ώστε η φύκη στο μανδύα τους να λαμβάνει το φως του ήλιου που χρειάζεται, για να φωτοσυνθέσει, ενώ οι χρωστικές ουσίες προστατεύουν το μαλάκιο από το υπερβολικό φως και την υπεριώδη ακτινοβολία. Λαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος των θρεπτικών συστατικών που χρειάζονται από τη φύκη. 
Ένα μαύρο-άσπρο Tridacna gigas-ένα από τα πιο απειλούμενα είδη, που μπορεί να φτάσει σε βάρος τα 200 κιλά και σε μήκος τα 120 εκατοστά.
Φωτογραφία: Nhobgood
Όταν για κάποιο λόγο ενοχληθούν κλείνουν το κέλυφός τους. Η άποψη που υπάρχει ότι δύτες κινδυνεύουν από αυτό, γιατί μπορεί να παγιδευτούν, δεν ευσταθεί στην πραγματικότητα, γιατί η αυτή η αντίδραση των μαλακίων γίνεται με αργό ρυθμό.
Ένα καφέ-μπλε Tridacna squamosa
Φωτογραφία: Nhobgood
 Το μεγάλο μέγεθός τους και το γεγονός ότι η αλίευση τους είναι εύκολη, έχει οδηγήσει σε υπεραλίευση, στην μείωση του πληθυσμού τους σε πολλές περιοχές και στην εξαφάνιση ορισμένων ειδών.
Πηγή: 1 2

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...