Τρίτη 10 Μαΐου 2011

Μήπως γνωρίζετε;;;


Γιατί τρεμοπαίζουν τα άστρα;

Το λαμπύρισμα δεν είναι μια ιδιότητα των ίδιων των άστρων, αλλά οφείλεται στις αναταράξεις της γήινης ατμόσφαιρας. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και όταν, μια πολύ ζεστή μέρα, βλέπουμε να τρεμοπαίζουν κάποια μακρινά αντικείμενα, π.χ., στο δρόμο. Το φαινόμενο οφείλεται στον ανερχόμενο θερμό αέρα.

Πόσο μακριά πετούν τα χελιδονόψαρα;

Με ιδανικές συνθήκες ανέμου, τα χελιδονόψαρα μπορούν να πετάξουν εκατοντάδες μέτρα. Κι αυτό χάρη στα μακριά μπροστινά τους πτερύγια, που ανοίγουν όταν πηδούν έξω από το νερό. Τα χελιδονόψαρα, που φτάνουν σε μήκος τα 45 εκατοστά, πετούν για να αποφύγουν τους εχθρούς τους.

Πόσο γρήγορα πέφτει μια νιφάδα χιονιού;

Οι νιφάδες του χιονιού έχουν πολλές και διαφορετικές δομές. Μερικές από αυτές είναι πολύ χαλαρές και συναντούν μεγάλη αντίσταση από τον αέρα καθώς πέφτουν, ενώ άλλες είναι πιο συμπαγείς. Μια συνηθισμένη ταχύτητα πτώσης είναι ωστόσο τα 1,2 μ. το δευτερόλεπτο. Οι σταγόνες της βροχής πέφτουν 5 με 6 φορές γρηγορότερα.

Έχουν όλα τα ζώα κόκκινο αίμα;

Το πιο συνηθισμένο χρώμα αίματος είναι το κόκκινο, δεν είναι όμως το μοναδικό. Υπάρχουν ψάρια με λευκό αίμα, ενώ ο κάβουρας Limulus polyphemus έχει μπλε αίμα. Η αιμοσφαιρίνη, που έχει βάση το σίδηρο, προσδίδει το κόκκινο χρώμα.

Πόσο ζει μια πεταλούδα;

Μια πεταλούδα ζει κατά μέσο όρο λιγότερο από μια εβδομάδα. Μερικές πεθαίνουν σε δέκα μόλις ώρες, ενώ άλλες ζουν μέχρι και οκτώ μήνες, ανάλογα και με το κλίμα. Ξεχειμωνιάζουν και περιμένουν να ζευγαρώσουν την επόμενη άνοιξη. Καμία πάντως πεταλούδα δε ζει πάνω από ένα χρόνο.

Ποιο πουλί είναι ο καλύτερος μίμος;

Το πουλί Μenura novahollandiae της Αυστραλίας δεν έχει μόνο την ικανότητα να μιμείται τα τιτιβίσματα άλλων πουλιών, αλλά μπορεί επίσης να μιμηθεί σκύλους, αυτοκίνητα, αλυσοπρίονα, κουδουνίσματα, ακόμη και ραδιοφωνικά παράσιτα. Το ρεκόρ κατέχει ένα αρσενικό του είδους, το οποίο μπορούσε να μιμηθεί 118 διαφορετικούς ήχους.

Κοιμούνται ποτέ τα δελφίνια;

Ναι, αλλά με το ένα μάτι πάντα ανοιχτό. Στα δελφίνια η αναπνοή είναι μια συνειδητή λειτουργία, γι’ αυτό και αυτά πρέπει να αρκεστούν να κοιμούνται με το ένα ημισφαίριο του εγκεφάλου κάθε φορά – και μόνο με το ένα μάτι κλειστό.
Πηγή 1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...