Πέμπτη 9 Ιουνίου 2011

Πως και γιατί το μυρμήγκι του Αμαζονίου καταστρέφει τη βλάστηση

Myrmelachista schumanni.
Τι είναι αυτό;;; 
Ένα είδος μυρμηγκιού, που είναι ξεχωριστό γιατί δημιουργεί τους "Κήπους του Διαβόλου". Οι «κήποι», είναι εκτάσεις που καλύπτονται εξ ολοκλήρου από ένα μόνο είδος δέντρου. Το γεγονός αυτό γίνεται ακόμα πιο παράξενο, αφού συμβαίνει στο τροπικό δάσος του Αμαζόνιου, γνωστό για την εξαιρετικά υψηλή βιοποικιλότητά του.
Οι ντόπιοι Περουβιανοί απέδιδαν το φαινόμενο σε υπερφυσικές δυνάμεις. 
Διαπιστώθηκε όμως ότι δημιουργός αυτών των παράξενων κήπων είναι το μυρμήγκι με το όνομα Myrmelachista schumanni.
Τα μυρμήγκια αυτά είναι και φυτοφάγα και ζουν στα τροπικά δάση της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής. Στα τροπικά δάση του δυτικού Αμαζόνιου, μελετήθηκαν μυρμήγκια για την ικανότητά τους να καταστρέφουν την βλάστηση. 
Φυτεύοντας δενδρύλλια διαφορετικών ειδών μέσα στους κήπους, οι βιολόγοι μπόρεσαν να δουν πώς το μυρμήγκι σκοτώνει τα ξένα φυτά. Τα έντομα πρώτα δαγκώνουν τα φύλλα και στη συνέχεια διοχετεύουν στην τρύπα μια σταγόνα μυρμηκικού οξέος που εκκρίνεται από την κοιλιά.
Το φυσικό δηλητήριο μεταφέρεται σε ολόκληρο το φυτό μέσω των αγγείων του. Λίγες μόνο ώρες μετά την «ένεση», τα φύλλα κιτρινίζουν και πέφτουν.
Το μόνο δέντρο που ευδοκιμεί στους παράξενους «κήπους» ονομάζεται Duroia hirsuta και έχει κούφιο βλαστό, μέσα στον οποίο ζουν τα μυρμήγκια, προστατευμένα από τους υποψήφιους θηρευτές τους.  Με τον τρόπο αυτό παρέχουν στις αποικίες τους άφθονες φωλιές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...