Σάββατο 18 Ιουνίου 2011

Αξιοσημείωτες λίμνες του πλανήτη Γη

Η μεγαλύτερη λίμνη στον κόσμο είναι η Michigan-Huron, με επιφάνεια που καλύπτει 117.350 km². Έχει επίσης την μεγαλύτερη ακτογραμμή 8.790 χιλιόμετρα.
 Αν η Michigan και η Huron θεωρηθούν ως δύο λίμνες τότε μεγαλύτερη λίμνη είναι η Superior-μία από τις πέντε Μεγάλες Λίμνες της Βόρειας Αμερικής, με έκταση 82.414 km².
Οι μεγάλες Λίμνες όπως φαίνονται από το διάστημα. 
Στη μέση είναι ηMichigan-Huron
Φωτογραφία   Fanghong
Η βαθύτερη λίμνη είναι η Βαϊκάλη στη Σιβηρία, η οποία έχει βάθος 1.637 μέτρα. Το μέσο βάθος της είναι επίσης το μεγαλύτερο στον κόσμο (749 μέτρα). Είναι επίσης η μεγαλύτερη λίμνη σε όγκο νερού (23.600 km³ και η δεύτερη μεγαλύτερη σε μήκος (περίπου 630 χιλιόμετρα από άκρη σε άκρη).
Η μεγαλύτερη σε μήκος λίμνη είναι η Τανγκανίκα στην Αφρική, με μήκος περίπου 660 χιλιόμετρα. Είναι επίσης η δεύτερη μεγαλύτερη σε όγκο νερού και η δεύτερη βαθύτερη στον κόσμο (1.470 μέτρα), μετά την Βαϊκάλη.
Η λίμνη Τανγκανίκα από το διάστημα
Φωτογραφία  Torstein
Η παλαιότερη λίμνη του πλανήτη είναι η Βαϊκάλη και ακολουθεί η Τανγκανίκα.
Η λίμνη που βρίσκεται στο μεγαλύτερο υψόμετρο είναι η ηφαιστειακή λίμνη του Ojos del Salado (ηφαίστειο στις Άνδεις), η οποία βρίσκεται σε υψόμετρο 6.390 μέτρα. Η Lhagba Pool στο Θιβέτ βρίσκεται σε υψόμετρο 6.368 μέτρα  και έρχεται δεύτερη.
Η λίμνη που βρίσκεται στο χαμηλότερο υψόμετρο είναι η Νεκρά Θάλασσα, στα σύνορα Ισραήλ και Ιορδανίας με υψόμετρο 418 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Όπως είναι γνωστό βέβαια, είναι η λίμνη που έχει την μεγαλύτερη συγκέντρωση αλατιού.
Η Νεκρά Θάλασσα
Φωτογραφία  Disdero
Η μεγαλύτερη λίμνη που βρίσκεται σε νησί είναι η Nettilling στο νησί Baffin (το μεγαλύτερο νησί του Καναδά) με έκταση 5.542 km² και μέγιστο μήκος 123 χιλιόμετρα.
Η λίμνη  Enriquillo στην Δομινικανή Δημοκρατία είναι η μοναδική αλμυρή λίμνη στον πλανήτη όπου ζουν κροκόδειλοι.
Η λίμνη  Enriquillo
Φωτογραφία Tim Ross

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...