Τρίτη 21 Ιουνίου 2011

Οι Καταρράκτες της Βικτωρίας

Mosi-oa-Tunya-Ο καπνός που βροντά
Έτσι ονομάζονται από τους αυτόχθονες οι καταρράκτες της Βικτώριας.
 Βρίσκονται στην Αφρική, μεταξύ της Ζάμπια και της Ζιμπάμπουε. Δημιουργούνται από τον ποταμό Ζαμβέζη και είναι από τους μεγαλύτερους καταρράκτες του κόσμου.
Ονομάστηκαν έτσι από τον Ντέιβιντ Λίβινγκστον (Σκωτσέζος ιεραπόστολος και εξερευνητής), προς τιμήν της βασίλισσας Βικτώριας. Ήταν ο πρώτος Ευρωπαίος που είδε τους καταρράκτες, στις 17 Νοεμβρίου 1855, στην διάρκεια ταξιδιού του στον άνω Ζαμβέζη.
"Ακόμη και οι άγγελοι θα έκαναν μια στάση στο ουράνιο ταξίδι τους για να θαυμάσουν τους καταρράκτες της Βικτωρίας", έγραψε όταν αντίκρισε αυτό το θαύμα της φύσης.
Φωτογραφία  Jody F. Wall
Το μέγιστο ύψος τους φτάνει τα 108 μέτρα και το πλάτος τους τα 1708 μέτρα, ενώ ο όγκος του νερού που πέφτει φτάνει κατά μέσο όρο τα 1088 m³/s. 
Η ποσότητα του νερού που πέφτει από τους καταρράκτες διαφέρει από εποχή σε εποχή. Η περίοδος των βροχών ξεκινά από τα τέλη του Νοεμβρίου και φτάνει ως τις αρχές του Απριλίου. Από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Μάιο ο Ζαμβέζης πλημμυρίζει.
Φωτογραφία  GerritP_Chobe
Το ύψος του σύννεφου που σηκώνεται από την πτώση των νερών φτάνει τα 400 μέτρα και είναι ορατό από απόσταση 50 χιλιομέτρων.
Το 1989 η UNESCO περιέλαβε τους καταρράκτες στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Φωτογραφία Allan Rickmann

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...