Σάββατο 4 Ιουνίου 2011

Κλιματική αλλαγή: τα ¾ των παγετώνων των Άλπεων ίσως εξαφανιστούν


Δύο μελέτες επιστημόνων υποστηρίζουν ότι οι κλιματικές αλλαγές μπορεί να οδηγήσουν στην εξαφάνιση των ¾ των παγετώνων των Άλπεων μέχρι το 2.100 και ενός τμήματος της Ανταρκτικής μέχρι το 3.000.
Σύμφωνα με δημοσίευμα στην εφημερίδα «Ναυτεμπορική», οι μελέτες που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Nature Geoscience, αναφέρουν ότι ως συνέπεια από το λιώσιμο των παγετώνων θα είναι η άνοδος του επιπέδου της στάθμης των θαλασσών κατά 4 μέτρα.
Η πρώτη μελέτη εκτιμά ότι οι παγετώνες των ορέων θα χάσουν το 15% με 27% του όγκου τους ως το 2.100, γεγονός «που θα μπορούσε να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην τοπική υδρολογία και στη διαθεσιμότητα των πηγών νερού».
Ορισμένες περιοχές θα πληγούν περισσότερο, ανάλογα με το ύψος των παγετώνων τους, τη μορφολογία του εδάφους  και τη θέση τους.
Η Νέα Ζηλανδία θα χάσει κατά μέσο όρο το 72% και οι Άλπεις το 75%.
Ενώ για τους παγετώνες της Γροιλανδίας το ποσοστό δεν ξεπερνά το 8% και για τους ασιατικούς το 10%.
Σύμφωνα με την μελέτη, η εν λόγω εξέλιξη μπορεί να οδηγήσει σε άνοδο της στάθμης της θάλασσας κατά 12 εκατοστά μέχρι το τέλος του αιώνα.
Τα εν λόγω στοιχεία συμφωνούν σε μεγάλο βαθμό με τις εκτιμήσεις της διακυβερνητικής Ομάδας των εμπειρογνώμων του ΟΗΕ για την εξέλιξη του κλίματος (Giec) στην τελευταία τους έκθεση το 2007.
Ένα από τα σενάρια του Giec προβλέπει άνοδο της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη κατά 2,8 βαθμούς στη διάρκεια του 21ου αιώνα.
Οι επιστήμονες Βαλεντίνα Ράντιτς και Ρέτζιν Χοκ του Πανεπιστημίου της Αλάσκας, στήριξαν τους υπολογισμούς τους σε στοιχεία που συνέλεξαν για 300 παγετώνες από το 1961 έως το 2004.
Η δεύτερη μελέτη πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο Κάλγκαρι στον Καναδά.
Στην εν λόγω μελέτη, αναφέρεται ότι ακόμα και αν ακόμα κι αν όλες οι εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου σταματήσουν ως το 2.100, η υπερθέρμανση θα συνεχίζεται για πολλούς αιώνες ακόμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...