Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011

Ocelot - μια πανέμορφη αγριόγατα

Έχετε ακούσει για το ocelot;;; Γνωρίζετε τίποτε γι' αυτό;;; 
Το ocelot είναι γνωστό και ως λεοπάρδαλη-νάνος και ως αγριόγατα του McKenney. 
Είναι μια άγρια γάτα, που ζει στην κεντρική και νότια Αμερική και στο Μεξικό. Έχει σημειωθεί παρουσία του και στο Τέξας, στο Τρίνινταντ και στην Καραϊβική. 
Φωτογραφία sometimesong
Φωτογραφία swh
Στην εμφάνιση μοιάζει με γάτα, το τρίχωμά του όμως μοιάζει με αυτό της "συννεφιασμένης" λεοπάρδαλης (Neofelis nebulosa) η του ιαγουάρου και κάποτε θεωρούνταν ιδιαιτέρως πολύτιμη. 
Εκατοντάδες χιλιάδες ζώα θανατώνονταν για την γούνα τους. Το πανέμορφο αυτό ζώο κινδύνευε να εξαφανιστεί. Από το 1972 έως το 1996 συμπεριλαμβανόταν στην Κόκκινη Λίστα των απειλούμενων ειδών IUCN. 
Από το 2008 δεν είναι πλέον απειλούμενο.
Φωτογραφία sometimesong 
Το Ocelot ανήκει στην οικογένεια Leopardus, η οποία αποτελείται από εννέα παρόμοια είδη. Όλες οι γάτες της οικογένειας έχουν στίγματα στη γούνα τους, είναι ευλύγιστες και μικρές και η ocelot είναι η μεγαλύτερη. 
Έχει μήκος που κυμαίνεται από 68-100 εκατοστά, η ουρά τους είναι 26-45 εκατοστά και συνήθως ζυγίζει 8-18 κιλά. Το τρίχωμά τους είναι λείο και απαλό. 
Φωτογραφία Ana_Cotta
Φωτογραφία sometimesong
Είναι κυρίως νυκτόβια ζώα και μοναχικά. Πολεμούν με νύχια και με δόντια, ακόμα και μέχρι θανάτου για την εδαφική περιοχή τους. 
Μικρά θηλαστικά, τρωκτικά, ερπετά και αμφίβια, καβούρια, πουλιά και ψάρια αποτελούν θηράματα για τα ocelot. Εντοπίζουν τα θηράματα από την μυρωδιά τους, γιατί έχουν πολύ δυνατή όσφρηση, όπως επίσης και πολύ καλή όραση. 
Τα άσπρα "δαχτυλίδια" που έχουν γύρω από τα μάτια τους βοηθούν στη όραση, αφού αντανακλούν επιπλέον φως προς τα μάτια τους, μέσα στο σκοτάδι.
Φωτογραφία  ucumari
Το θηλυκό γεννάει μια φορά κάθε δύο χρόνια. Η κύηση διαρκεί 79-82 μέρες και γεννιέται μόνο ένα μικρό. Ο χαμηλός ρυθμός αναπαραγωγής καθιστούν το ocelot ιδιαίτερα ευάλωτο, όσον αφορά στη μείωση του πληθυσμού τους.
Φωτογραφία ucumari

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...