Παρασκευή 22 Ιουλίου 2011

Εντυπωσιακοί μονόλιθοι του πλανήτη

Τι ακριβώς είναι ένας μονόλιθος;;
Πρόκειται για ένα γεωλογικό σχηματισμό, όπως ένα βουνό, που αποτελείται από έναν μόνο ογκώδη βράχο. Μονόλιθοι υπάρχουν σε όλες τις περιοχές του πλανήτη και διάλεξα κάποιους από αυτούς, για να γνωρίσουμε.

Pedra da Gávea
Εντυπωσιακός μονόλιθος, ύψους 842 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Βρίσκεται στη Floresta da Tijuca, στο Ρίο ντε Τζανέιρο στη Βραζιλία. Αν κοιτάξετε προσεκτικά την φωτογραφία θα δείτε σχηματισμένο ένα ανθρώπινο, μάλλον βλοσυρό πρόσωπο, αποτέλεσμα της διάβρωσης, που έχει υποστεί ο γρανιτένιος βράχος.
Φωτογραφία  Parigot
Aso Rock
Ένας μεγάλος γεωλογικός σχηματισμός, ο οποίος βρίσκεται στα περίχωρα της Αμπούζα, της πρωτεύουσας της Νιγηρίας. Ένας μονόλιθος 400 μέτρων, που αποτελεί το χαρακτηριστικό γνώρισμα της πόλης.
Φωτογραφία  Jujufilms

Uluru

Ένας τεράστιος υπερυψωμένος βράχος από κόκκινη άμμο, που βρίσκεται στη βόρεια Αυστραλία και κυριαρχεί στην περιοχή. Είναι μια ιερή τοποθεσία για τους ντόπιους κατοίκους Pitjantjatjara, οι οποίοι του έδωσαν το όνομά του. Είναι επίσης γνωστός και με το όνομα Ayers Rock. Έχει ύψος 348 μέτρα και περιφέρεια 9,4 χιλιόμετρα. Έχει την ιδιότητα να αλλάζει χρώματα ανάλογα με το φως του ήλιου. Κατά το ηλιοβασίλεμα παίρνει έντονο κόκκινο χρώμα και αποτελεί ένα ιδιαίτερα αξιόλογο θέαμα.
Φωτογραφία  altapwdr
Ο πύργος του διαβόλου
Ο περίεργος αυτός γεωλογικός σχηματισμός βρίσκεται στην πολιτεία Γουαϊόμινγκ των ΗΠΑ και έχει πάρει το όνομά του από τον τεράστιο όγκο του,που τον κάνει να ξεχωρίζει εύκολα από τον περιβάλλοντα χώρο. Το ύψος του είναι μεγαλύτερο από 380 μέτρα, ελάχιστα μικρότερο από εκείνο του Empire State Building, του μέχρι πριν από κάποια χρόνια ψηλότερου κτηρίου στον κόσμο.
Φωτογραφία  Zimbres
Ο βράχος του Γιβραλτάρ
Ίσως ο πιο διάσημος βράχος του κόσμου.
Ένα μονολιθικό, ασβεστολιθικό ακρωτήριο με ύψος 426 μέτρα. Βρίσκεται στο νότιο μέρος της Ιβηρικής χερσονήσου, στην είσοδο της Μεσογείου.
Φωτογραφία  ubichan 
Zuma Rock
Ο τεράστιος αυτός μονόλιθος, ύψους 725 μέτρων, βρίσκεται στη Νιγηρία. Βόρεια της πρωτεύουσας Αμπούζα, μερικές φορές αναφέρεται ως "πύλη προς την Αμπούζα".
Φωτογραφία  Jeff Attaway
Ben Amera
Είναι ο τρίτος μεγαλύτερος μονόλιθος στον πλανήτη και ο μεγαλύτερος στην Αφρική. Βρίσκεται στη Μαυριτανία, στα σύνορα με τη δυτική Σαχάρα. Στην περιοχή υπάρχουν και άλλοι μικρότεροι μονόλιθοι.
Φωτογραφία  Giraudon Francis
El Capitan
Ένας γρανιτένιος μονόλιθος, 910 μέτρων, ο οποίος βρίσκεται στο Εθνικό Πάρκο Yosemite. Αποτελεί αγαπημένη πρόκληση για τους αναρριχητές.
Φωτογραφία  MikeMurphy 
Peña de Bernal
Σε μια μικρή μεξικάνικη πόλη, στο San Sebastián Bernal, βρίσκεται αυτός ο μονόλιθος, ύψους 350 μέτρων. Διαμορφώθηκε 100 εκατομμύρια χρόνια πριν, κατά την διάρκεια της Ιουρασικής περιόδου.
Φωτογραφία  Dominik
Sugarloaf Mountain
Ένας μονόλιθος από γρανίτη και χαλαζία, με ύψος 396 μέτρα, ο οποίος βρίσκεται στο Ρίο ντε Τζανέιρο στη Βραζιλία.
Φωτογραφία Gfonsecabr
Κάλαμος
Στην Ανάφη βρίσκεται ο δεύτερος ψηλότερος μονόλιθος της Μεσογείου, μετά το Γιβραλτάρ. Αποτελεί το εντυπωσιακότερο φυσικό αξιοθέατο του νησιού και πρόκληση για τους αναρριχητές. Μάλιστα, ο Γάλλος περιηγητής του 18ου αι., Ζοζέφ Πιτόν ντε Τουρνεφόρ, τον αποκαλεί τον πιο τρομακτικό βράχο του κόσμου. Στην κορυφή του Καλάμου (460μ.),  βρίσκεται η μονή της Παναγίας της Καλαμιώτισσας, που κτίσθηκε το 1715, δίπλα σε ερείπια μεσαιωνικού οχυρού. Στη βόρεια πλευρά του Καλάμου βρίσκεται και το Δρακοντόσπηλο, ένα ενδιαφέρον σπήλαιο με σταλακτίτες και σταλαγμίτες, που όμως είναι πολύ δύσκολα προσβάσιμο.
Φωτογραφία Anne-Claude F

3 σχόλια:

  1. Συγχαρητηρια για το αρθρο. Μετα το Γιβραλταρ δευτερος μεγαλυτερος μονολιθος της Μεσογειου ειναι στην Αναφη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα. Ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο και την πληροφορία. Δεν γνώριζα ότι υπάρχει τέτοιος μονόλιθος στην Ανάφη. Θα τον προσθέσω στην εγγραφή μου.

      Διαγραφή
  2. Και τα Μετέωρα θα άξιζε να προστεθούν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...