Κυριακή 3 Ιουλίου 2011

Ο πορσελάνινος πύργος της Nanjing στην Κίνα

Ο πορσελάνινος πύργος της Nanjing, γνωστός και ως Bao'ensi-ναός της ευγνωμοσύνης, ήταν ένα ιστορικό αξιοθέατο, που βρισκόταν στη νότια όχθη του ποταμού Γιανγκ Τσε, στην Κίνα. Ήταν μια παγόδα, που κατασκευάστηκε τον 15ο αιώνα κατά τη διάρκεια της δυναστείας των Μινγκ, αλλά καταστράφηκε τον 19ο αιώνα κατά την εξέγερση των Taiping (εμφύλιος πόλεμος στη νότια Κίνα). 
Φωτογραφία Ghirlandajo
Ο πύργος σχεδιάστηκε κατά τη διάρκεια βασιλείας του αυτοκράτορα Γιονκλ (1402-1424). Έγινε γνωστός στον δυτικό κόσμο όταν Ευρωπαίοι ταξιδιώτες επισκέφτηκαν την περιοχή. 
Θεωρούσαν μάλιστα, ότι είναι ένα από τα Επτά Θαύματα του Κόσμου. Μετά την έκθεσή του στον υπόλοιπο κόσμο, ο πύργος θεωρήθηκε εθνικός θησαυρός για τους ντόπιους, αλλά και για τους υπόλοιπους πολιτισμούς του κόσμου. 
Πηγή φωτογραφίας
Είχε σχήμα οκταγώνου και η διάμετρος της βάσης του ήταν 30 μέτρα. Όταν χτίστηκε ήταν από τα μεγαλύτερα κτίρια στην Κίνα. Το ύψος του έφτανε τα 79 μέτρα, με οκτώ ορόφους και μια εσωτερική περιστρεφόμενη σκάλα στο κέντρο του, με 184 σκαλοπάτια. Στην κορυφή της οροφής του είχε τοποθετηθεί ένας χρυσός ανανάς. 
Χτίστηκε από τούβλα λευκής πορσελάνης, που αντανακλούσαν το φως του ήλιου κατά την διάρκεια της ημέρας. Τη νύχτα 140 λαμπτήρες φώτιζαν τον πύργο. Επιστρώσεις γυαλιού και ενός σκληρού κεραμικού υλικού αναμιγνύονταν με την λευκή πορσελάνη και δημιουργούσαν ένα μείγμα πράσινου, κίτρινου, καφέ και άσπρου στις πλευρές του πύργου, που διακοσμούσαν σχέδια με ζώα, λουλούδια και τοπία. 
Επίσης ήταν διακοσμημένος με πολλές βουδιστικές εικόνες.
Φωτογραφία  Gary Lee Todd
Φωτογραφία  Gary Lee Todd
Το 1801 ο πύργος χτυπήθηκε από κεραυνό κι ένα μέρος του στην κορυφή έπαθε ζημιές, που γρήγορα αποκαταστάθηκαν. Στη δεκαετία του 1850 ξέσπασε εμφύλιος πόλεμος στην περιοχή και η επαναστάτες Taiping κατέλαβαν την πόλη. Κατέστρεψαν τις βουδιστικές εικόνες και την εσωτερική σκάλα του πύργου, ώστε να μη μπορούν  οι Qing, εναντίον των οποίων πολεμούσαν, να χρησιμοποιήσουν τον πύργο ως παρατηρητήριο. Το 1856 κατέστρεψαν και τον πύργο, έτσι ώστε οι εχθροί τους να μη μπορούν να τον χρησιμοποιήσουν με οποιονδήποτε τρόπο. Τα ερείπια του πύργου παρέμειναν ξεχασμένα. Πρόσφατα ξεκίνησε μια προσπάθεια για την ανοικοδόμησή του.
Φωτογραφία  Gary Lee Todd
Φωτογραφία  Gary Lee Todd

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...