Τρίτη 23 Αυγούστου 2011

Ο Ινδικός λωτός

Nelumbo nusifera, είναι η επιστημονική ονομασία ενός πανέμορφου, υδρόβιου φυτού. Το φυτό αυτό είναι αιωνόβιο. Υπό ευνοϊκές συνθήκες, οι σπόροι του μπορεί να παραμείνουν ζωντανοί για πολλά χρόνια. Η παλαιότερη βλάστηση λωτού, που έχει καταγραφεί, είναι από σπόρους 1.300 ετών.

Φωτογραφία Teacoolish
Είναι εγγενές στην τροπική Ασία και στο Queensland στην Αυστραλία. Συνήθως καλλιεργείται σε υδάτινους κήπους. Οι ρίζες του φυτεύονται στον πυθμένα λιμνών ή ποταμών, ενώ τα φύλλα του επιπλέουν στην επιφάνεια του νερού. Τα λουλούδια που ανθίζουν πάνω στους παχείς μίσχους μεγαλώνουν αρκετά εκατοστά πάνω από τα φύλλα. Το φυτό φτάνει σε ύψος τα 150 εκατοστά συνήθως και εξαπλώνεται οριζόντια μέχρι και 3 μέτρα. Τα φύλλα του έχουν διάμετρο 60 εκατοστά και τα άνθη του 20 εκατοστά.


Φωτογραφία  Bahman Farzad
Ερευνητές αναφέρουν ότι ο λωτός έχει την αξιοσημείωτη ικανότητα να ρυθμίζει τη θερμοκρασία των λουλουδιών του, όπως ακριβώς συμβαίνει με τους ανθρώπους και τα θερμόαιμα ζώα. Ο Δρ. Roger S. Seymour και ο Δρ. Paul Schultze-Motel, φυσιολόγοι από το πανεπιστήμιο της Αδελαίδας στην Αυστραλία, διαπίστωσαν ότι τα άνθη του λωτού διατηρούν θερμοκρασία 30-35 βαθμών Κελσίου, ακόμα κι όταν η θερμοκρασία του αέρα είναι 10 βαθμοί. Υποθέτουν ότι αυτό γίνεται προκειμένου το φυτό να προσελκύσει έντομα επικκονιαστές.
Φωτογραφία  nobulflickr
Τα άνθη, τα φύλλα, οι σπόροι και οι ρίζες του φυτού είναι βρώσιμα. Στην Κορέα φτιάχνουν αφέψημα από τα φύλλα και τα πέταλα του φυτού. Οι ρίζες του χρησιμοποιούνται στην παραδοσιακή Ασιατική ιατρική. Στην Μιάνμαρ, μόνο στη λίμνη Inle, από τις φυτικές ίνες του λωτού φτιάχνουν ένα μοναδικό ύφασμα με το οποίο φτιάχνουν ειδικές ρόμπες, για εικόνες του Βούδα. Ονομάζονται kya thingahn.
Φωτογραφία  nobulflickr
Από την αρχαιότητα, ο λωτός αποτελεί θεϊκό σύμβολο στην Ασιατική παράδοση και αντιπροσωπεύει την σεξουαλική καθαρότητα και την μη προσκόλληση σε υλικά αγαθά, σε ανθρώπους ή σε κάθε έννοια του κόσμου. Συχνά χρησιμοποιείται και ως παράδειγμα για την θεϊκή ομορφιά. Οι Ινδουιστικές θεότητες Vishnu και Lakshmi στην εικονογραφία απεικονίζονται πάνω σε άνθος λωτού. Η θεά Sarasvati επίσης απεικονίζεται πάνω σε ένα λευκό άνθος λωτού.
Φωτογραφία  nobulflickr
Οι λευκοί και οι ροζ λωτοί είναι τα εθνικά λουλούδια για την Ινδία και το Βιετνάμ αντίστοιχα.
Φωτογραφία  ch.deff
Φωτογραφία Bahman Fazard 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...