Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2011

Αξιοσημείωτες νυχτοπεταλούδες

Η νυχτοπεταλούδα ή σκόρος ανήκει στην ίδια τάξη με την πεταλούδα, στα λεπιδόπτερα. Παρουσιάζει όμως σημαντικές διαφορές από αυτήν. 
Τα περισσότερα είδη είναι νυκτόβια αλλά υπάρχουν και μερικά ημερόβια. Συνήθως δεν έχουν έντονα χρώματα, ενώ η κύρια μορφολογική διαφορά τους από τις πεταλούδες βρίσκεται στα φτερά και στις κεραίες τους.
Κάποια αξιοσημείωτα είδη νυχτοπεταλούδας είναι τα παρακάτω:
Attacus atlas
Φωτογραφία  Dgse87
Η πεταλούδα με την επιστημονική ονομασία Attacus atlas θεωρείται το μεγαλύτερο είδος νυχτοπεταλούδας στον κόσμο. Ζουν ζει στα τροπικά και υποτροπικά δάση της νοτιοανατολικής Ασίας και στο αρχιπέλαγος της Μαλαισίας.
Η συνολική επιφάνεια των φτερών της είναι 400 τετρ. εκατοστά, ενώ το άνοιγμά τους μπορεί να φτάσει τα 30 εκατοστά. Η θηλυκή είναι αισθητά μεγαλύτερη και βαρύτερη από την αρσενική.
Το όνομά της προέρχεται από τον μυθολογικό γίγαντα Άτλαντα.
Thysania Agrippina
Φωτογραφία  Acrocynus
Κοινά ονόματα αυτής της πεταλούδας είναι "Λευκή μάγισσα" και "Πεταλούδα-φάντασμα". 
Είναι επίσης μια μεγάλη πεταλούδα, όσον αφορά στο άνοιγμα των φτερών της , που φτάνει τα 31 εκατοστά.
Το είδος εμφανίζεται στο Μεξικό, στην κεντρική και νότια Αμερική και περιστασιακά φτάνει έως το βόρειο Τέξας.
Chrysiridia rhipheus
Φωτογραφία  Cody Hough
Η νυχτοπεταλούδα-ηλιοβασίλεμα είναι από τα πιο εντυπωσιακά και πιο όμορφα λεπιδόπτερα. Είναι διάσημη σε όλο τον κόσμο και περιζήτητη από τους συλλέκτες. 
Τα φτερά της είναι πολύχρωμα και ιριδίζουν.
Η νυχτοπεταλούδα αυτή είναι ημερόβια και ενδημική στη Μαδαγασκάρη. Είναι μικρή και το άνοιγμα των φτερών της φτάνει τα 7-9 εκατοστά.
Death's-head Hawkmoth
Φωτογραφία  Trevor Hartsell
Το όνομα αυτό αναφέρεται σε τρία είδη νυχτοπεταλούδας: Αχερόντια Άτροπος (το πιο γνωστό από τα τρία είδη), Αχερόντια Στυξ και Αχερόντια Λάχεσις.
Συχνά κάνουν επιδρομές σε κυψέλες μελισσών για το μέλι.
Έχουν στο θώρακά τους (και ειδικά η Αχερόντια Άτροπος) το σχήμα ενός κρανίου και γι΄αυτό τις συνδέουν με το υπερφυσικό και το κακό. 
Πολλές δεισιδαιμονίες λένε ότι στο σπίτι που πετάει αυτή η νυχτοπεταλούδα φέρνει κακή τύχη, ακόμα και θάνατο.
Actias Luna
Φωτογραφία  Kugamazog
Είναι από τις μεγαλύτερες νυχτοπεταλούδες στη Βόρεια Αμερική. 
Το άνοιγμα των φτερών της φτάνει τα 8-11,5 εκατοστά. Έχει πολύ σύντομη ζωή, που διαρκεί μόλις μια εβδομάδα γι' αυτό είναι πολύ σπάνιο να τη δει κανείς.
Antheraea polyphemus
Φωτογραφία Coveredinsevindust
Η νυχτοπεταλούδα με το όνομα Πολύφημος ζει στη βόρεια Αμερική. Είναι σκουρόχρωμη και το άνοιγμα των φτερών της φτάνει τα 15 εκατοστά.
 Το πιο αξιοσημείωτο χαρακτηριστικό της είναι οι μεγάλες βούλες που έχει στα φτερά της. Αυτές είναι που της έχουν δώσει και το όνομα Πολύφημος (από τον κύκλωπα Πολύφημο).
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...