Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2011

Χερσόνησος Βαλντές-ένα σημαντικό φυσικό καταφύγιο

Η χερσόνησος Βαλντές είναι ένας σημαντικός βιότοπος με παγκόσμια σημασία για τη διατήρηση των θαλάσσιων θηλαστικών. 
Βρίσκεται στην Αργεντινή, κατά μήκος των ακτών του Ατλαντικού. Μια έκταση περίπου 3.625 τετρ. χιλιόμετρα, με ακτογραμμή 400 χιλιόμετρα, που περιλαμβάνει μια σειρά από κόλπους, απόκρημνα βράχια, ρηχούς όρμους και λιμνοθάλασσες, με εκτεταμένες ελώδεις περιοχές, παραλίες με άμμο και βότσαλα, παράκτιες αμμοθίνες και μικρά νησιά. 
Η πλησιέστερη μεγάλη πόλη είναι το Πουέρτο Βαρντίν, ενώ η μοναδική πόλη στη χερσόνησο είναι ένας μικρός οικισμός, το Πουέρτο Πιραμίντες. Είναι ένας μικρός όρμος, που προστατεύεται από απότομους βράχους, που μοιάζουν με πυραμίδες.
Φωτογραφία  Nikai
Το μεγαλύτερο μέρος της χερσονήσου είναι χέρσο. Υπάρχουν μερικές αλμυρές λίμνες, από τις οποίες η μεγαλύτερη βρίσκεται 40 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Θεωρούνται το χαμηλότερο σημείο της Αργεντινής και της Νότιας Αμερικής.
Η χερσόνησος αποτελεί σημαντικό φυσικό καταφύγιο και, από το 1999, χαρακτηρίστηκε Μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την ΟΥΝΕΣΚΟ.
Φωτογραφία  Nanosmile
Στις ακτές της βρίσκουν καταφύγιο θαλάσσια θηλαστικά, όπως θαλάσσια λιοντάρια, φώκιες και θαλάσσιοι ελέφαντες. Φάλαινες (Southern right whales) μπορούν να βρεθούν στους κόλπους Γκόλφο Νουέβο και Γκόλφο Σαν Χοσέ. Οι φάλαινες αυτές εμφανίζονται από τον Μάιο έως τον Δεκέμβριο για να γεννήσουν, καθώς τα νερά στον κόλπο είναι θερμότερα από την ανοιχτή θάλασσα.
Φωτογραφία  Mcatan
Η φάλαινα Southern right-ένα απειλούμενο είδος
Στις ακτές της χερσονήσου απαντώνται επίσης όρκες, οι οποίες επιτίθενται στις ακτές κυνηγώντας θαλάσσια λιοντάρια και θαλάσσιους ελέφαντες.
Φωτογραφία  Minette Layne
Όρκα-η δολοφόνος φάλαινα.
Βρίσκεται στην κορυφή της θαλάσσιας τροφικής αλυσίδας και δεν έχει φυσικούς θηρευτές.
Κυνηγά ακόμα και μεγάλους καρχαρίες. Παρά το όνομά της δεν αποτελεί απειλή για τον άνθρωπο.
Φωτογραφία  Eberhardt TRAVEL
Πιγκουίνοι του Μαγγελάνου-είδος εγγενές στο Στενό του Μαγγελάνου. Εκατομμύρια από αυτούς τους πιγκουίνους ζουν στις ακτές της Αργεντινής και της Χιλής. Παρόλ' αυτά το είδος θεωρείται απειλούμενο, κυρίως λόγω των πετρελαιοκηλίδων που μολύνουν τις περιοχές αναπαραγωγής τους. 20.000 ενήλικα και 22.000 ενήλικα σκοτώνονται κάθε χρόνο στις ακτές της Αργεντινής.

Στο εσωτερικό της χερσονήσου απαντώνται ρέα, γκουανάκος και μάρας. Εδώ βρίσκουν καταφύγιο και πολλά είδη πουλιών. Τουλάχιστον 181 είδη πουλιών, 66 από τα οποία είναι αποδημητικά. Σε αυτά συμπεριλαμβάνεται και το περιστέρι της Ανταρκτικής.
Φωτογραφία  Arpingstone
Ρέα-ένα μεγάλο, παμφάγο πουλί, που δεν πετά και μοιάζει με τη στρουθοκάμηλο.
Φωτογραφία  Spyder
Γκουανάκο-ένα άγριο θηλαστικό, που εντυπωσιάζει με τα μεγάλα καστανά μάτια του, τη συμπαθητική μορφή του και τη δύναμή του.
Φωτογραφία Dysprosia
Μάρα-το τέταρτο μεγαλύτερο τρωκτικό στον κόσμο.
Πηγές  1  2  3

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...