Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2011

Scilly-νησιά εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς

Τα νησιά Scilly αποτελούν αρχιπέλαγος, που βρίσκεται  στο νοτιοδυτικό άκρο της χερσονήσου της Κορνουάλης, στη Μεγάλη Βρετανία. 
Πρόκειται για πέντε κατοικημένα νησιά και πολλά άλλα μικρά βραχώδη νησάκια (περίπου 140). Όλα έχουν δημιουργηθεί από γρανίτη, από την περίοδο Πέρμια (η τελευταία περίοδος της Παλαιοζωικής εποχής).
Φωτογραφία Jowwww
Το νησιωτικό αυτό σύμπλεγμα βρίσκεται σε τέτοια γεωγραφική θέση που δημιουργεί αντιθέσεις, όσον αφορά στο κλίμα του. Από την μια, λόγω της  ανοιχτής θάλασσας σπάνια έχει παγετό ή χιόνι, γεγονός που επιτρέπει στους κατοίκους-αγρότες των νησιών να ασχολούνται με την καλλιέργεια των λουλουδιών (ως επί το πλείστον νάρκισσους).
Από την άλλη είναι εκτεθειμένο στους ανέμους του Ατλαντικού ωκεανού και από καιρό σε καιρό δυνατές θύελλες "μαστιγώνουν" τα νησιά. 
Φωτογραφία   Cyr
Αυτό αντικατοπτρίζεται και στο τοπίο-οι πλούσιοι υποτροπικοί κήποι Abbey, στο Tresco (ένα από τα νησιά του αρχιπελάγους)  στο προστατευμένο νότιο άκρο του νησιού σε αντίθεση με τα χαμηλά ρείκια και τους γυμνούς βράχους στο βόρειο άκρο. 
Φωτογραφία  MrHope
Το μεγαλύτερο και πιο πυκνοκατοικημένο νησί είναι το St Mary's με 1.666 κατοίκους. Το πιο αραιοκατοικημένο είναι το St Agnes με 72 κατοίκους. 
Ο συνολικός πληθυσμός των νησιών είναι 2.153 κάτοικοι.
Φωτογραφία  Cyr
Η οικονομία των νησιών  εξαρτάται κατά 85% από τον τουρισμό. Η πλειοψηφία των επισκεπτών διαμένει στο St Mary's, όπου υπάρχουν τουριστικές υποδομές. Στο Tresco και στο St Agnes δεν υπάρχουν τουριστικές υποδομές. Το Bryher και το  St Martin's είναι τα πιο παρθένα νησιά του συμπλέγματος.
Συνδέονται με την ηπειρωτική χώρα μέσω θάλασσας και αέρα. Το St Mary's είναι το μόνο που διαθέτει οδικό δίκτυο. Έχει και αεροδρόμιο, ενώ στο Tresco υπάρχει ελικοδρόμιο.
Φωτογραφία  Fir0002
Τα νησιά είναι γνωστά σε παρατηρητές πουλιών για την σχεδόν μαγνητική ικανότητά τους να προσελκύουν πουλιά, απ' όλες τις γωνιές του πλανήτη. Η καλύτερη εποχή γι' αυτό είναι συνήθως τον Οκτώβριο, οπότε πολλά και από τα σπανιότερα πουλιά στην Ευρώπη επισκέπτονται το αρχιπέλαγος.
Φωτογραφία  Chris Walpole
Το 1975 χαρακτηρίστηκαν ως "νησιά εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς". 
Ο χαρακτηρισμός περιλαμβάνει όλο το αρχιπέλαγος μαζί με τα ακατοίκητα νησιά και τις βραχονησίδες. 
Στα νησιά Annet και Samson υπάρχουν μεγάλα θαλασσοπούλια και μεγάλοι πληθυσμοί από φώκιες.
Φωτογραφία  Richard Knights

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...