Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011

5 αξιοσημείωτες λίμνες στα Ιμαλάια

Η περιοχή των Ιμαλαίων περιέχει εκατοντάδες λίμνες. Οι περισσότερες από αυτές βρίσκονται σε υψόμετρα μικρότερα από 5.000 μέτρα, ενώ το μέγεθός τους ελαττώνεται ανάλογα με το υψόμετρο.
Με τη σημερινή εγγραφή θα ταξιδέψουμε στα Ιμαλάια, για να γνωρίσουμε κάποιες από τις πιο σημαντικές λίμνες που βρίσκονται στην περιοχή αυτή.
Pangong Tso
Φωτογραφία Mvkulkarni23
Η λίμνη Pangong Tso βρίσκεται σε υψόμετρο 4.350 μέτρων, μεταξύ Ινδίας και Κίνας (το 60% του μήκους της βρίσκεται στην Κίνα). Κατά τη διάρκεια του χειμώνα παγώνει εντελώς, παρά το γεγονός ότι έχει υφάλμυρο νερό.
Η λίμνη βρίσκεται στο στάδιο της ταυτοποίησης, στο πλαίσιο της σύμβασης Ramsar, ως υγρότοπος διεθνούς σημασίας.  Οι οδηγοί αναφέρουν ότι δεν υπάρχουν ψάρια ή άλλου είδους υδρόβια ζωή στη λίμνη, παρά μόνο κάποια μικρά καρκινοειδή.
Φωτογραφία  Absthebest
Από την άλλη πλευρά, οι επισκέπτες βλέπουν πολλές πάπιες και γλάρους στην επιφάνεια της. Επίσης υπάρχουν είδη πολυετών φυτών , που φυτρώνουν στις όχθες της.
Είναι σημαντικός τόπος αναπαραγωγής για πολλά είδη πουλιών, συμπεριλαμβανομένων και αποδημητικών.
Η φυσική ομορφιά της λίμνης προσελκύει πολλούς επισκέπτες απ' όλο τον κόσμο.
Yamdrok Yumtso
Φωτογραφία  Peter Vigier
Μία από τις τρεις μεγαλύτερες ιερές λίμνες του Θιβέτ. 
Περιβάλλεται από πολλά χιονισμένα βουνά και τροφοδοτείται από πολλά μικρά ποτάμια. Τον χειμώνα είναι παγωμένη.
Φωτογραφία  Luca Galuzzi
Η λίμνη είναι σεβαστή από τους Θιβετιανούς και αποτελεί κομμάτι της πνευματικής ζωής του Θιβέτ. Σε μια χερσόνησο που προεξέχει από τη λίμνη, βρίσκεται το μοναστήρι Samding, όπου η Dorje Pakmo, η μόνη θηλυκή Λάμα του Θιβέτ, έμενε και διοικούσε. 
Σύμφωνα με την τοπική μυθολογία, η λίμνη είναι η μεταμόρφωση μιας θεάς.
Chandra Taal
"Η λίμνη του φεγγαριού"
Φωτογραφία  Πηγή φωτογραφίας
Στο οροπέδιο Samudra Tapu, σε μια περιοχή της Ινδίας που ονομάζεται Spiti (η λέξη Spiti σημαίνει "Μέση Γη", δηλαδή η γη ανάμεσα στο Θιβέτ και την Ινδία), σε υψόμετρο 4.300 μέτρα βρίσκεται η λίμνη Chandra Taal. Το όνομα της λίμνης οφείλεται στο σχήμα της - μοιάζει με μισοφέγγαρο.
Φωτογραφία  Dead Habits

Ένας δημοφιλής προορισμός για πεζοπόρους και κατασκηνωτές.
Στις όχθες της λίμνης υπάρχουν τεράστιες εκτάσεις με λιβάδια. Κατά τη διάρκεια της Άνοιξης πλημμυρίζουν από εκατοντάδες είδη άγριων λουλουδιών.
Το πιο εκπληκτικό με αυτή τη λίμνη είναι ότι, δεν υπάρχει καμιά ορατή πηγή, από την οποία να τροφοδοτείται. Αντίθετα υπάρχει μια ορατή έξοδος της λίμνης, πράγμα που σημαίνει ότι η λίμνη τροφοδοτείται με νερό υπόγεια.
Gurudongmar

Φωτογραφία Morpheustank
Μία από τις μεγαλύτερες λίμνες του κόσμου είναι η Gurudongmar, η οποία βρίσκεται στην Ινδία σε υψόμετρο 5.210 μέτρα. Είναι λίμνη με γλυκό νερό και από τον Νοέμβριο έως τα μέσα Μαΐου είναι παγωμένη.
Φωτογραφία abhimeranaam
Η λίμνη πήρε το όνομά της από τον Padmasambhava, Ινδό Βουδιστή, που πραγματοποιούσε στην περιοχή της λίμνης θρησκευτικές ιεροτελεστίες. Πιστεύεται ότι, για το λόγο αυτό, ένα κομμάτι της λίμνης δεν παγώνει ποτέ, κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Puma Yumco
"Το μπλε κόσμημα που επιπλέει στον ουρανό"
Φωτογραφία  phoebeinchina
Αυτό σημαίνει στην κυριολεξία το όνομα της λίμνης αυτής. Βρίσκεται σε υψόμετρο 5.030 μέτρων στο νότιο Θιβέτ. Ποτάμια από τις χιονισμένες βουνοκορφές, που περιβάλλουν τη λίμνη, την τροφοδοτούν με νερό. 
 Το χειμώνα είναι παγωμένη και οι βοσκοί την διασχίζουν με το πρόβατά τους. Στην παγωμένη επιφάνειά της σχηματίζονται σχέδια εκατοντάδων μέτρων.
Έχει έντονο μπλε χρώμα και το νερό της είναι διάφανο. Αυτό οφείλεται στο ότι περιέχει πολύ λίγους οργανισμούς που φωτοσυνθέτουν, όπως το φυτοπλαγκτόν.
Φωτογραφία  phoebeinchina

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...