Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2011

Σαρκοφάγα φυτά-εκπληκτικά είδη

Στη φύση υπάρχουν 630 είδη σαρκοφάγων φυτών, που ανήκουν σε δώδεκα γένη. Τα φυτά αυτά προσελκύουν και παγιδεύουν τη λεία τους, που είναι κυρίως έντομα και άλλα αρθρόποδα, για να πάρουν τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται.
Για να χαρακτηριστεί ένα φυτό σαρκοφάγο θα πρέπει να καταναλώνει τη λεία του και να απορροφά τα θρεπτικά συστατικά από αυτήν.
Τα σαρκοφάγα φυτά έχουν διάφορους μηχανισμούς για να παγιδεύουν τα θύματά τους. 
Κάποια είδη έχουν τέτοιο σχήμα ώστε το έντομο να μπει μέσα στην παγίδα και να μην μπορεί να ξαναβγεί. Άλλα έχουν "σαγόνια" που κλείνουν γρήγορα, παγιδεύοντας έτσι τη λεία τους. Άλλα επίσης έχουν στην επιφάνειά τους κολλώδεις ουσίες, ενώ κάποια έχουν έντονο άρωμα ή έντονο χρώμα. 
Darligtonia californica
Είναι το μοναδικό φυτό της οικογένειας Darlingtonia και είναι σπάνιο στη φύση. Είναι εγγενές στη Βόρεια Καλιφόρνια και στο Όρεγκον, στις ΗΠΑ.
Ονομάζεται και "φυτό-κόμπρα", επειδή το σχήμα του μοιάζει με το γνωστό φίδι.
Sarracenia psittacina
Το είδος αυτό είναι εγγενές στη Βόρεια Αμερική και στις νοτιοανατολικές περιοχές των ΗΠΑ. Χρησιμοποιεί τον ίδιο μηχανισμό παγίδευσης, όπως και το Darlingtonia παραπάνω, δηλαδή, χρησιμοποιεί μια μικρή είσοδο στο στόμα του, από την οποία μπαίνει το θύμα ψάχνοντας για νέκταρ. 
Το θήραμα συγχέεται από το φως που βλέπει στο εσωτερικό του φυτού και προχωρά μέσα στο φυτό, νομίζοντας ότι θα βρει έξοδο. Εκεί υπάρχουν ένζυμα, που βοηθούν στην αποσύνθεση του.
Stylidium graminifolium
Το φυτό αυτό θεωρείται σαρκοφάγο γιατί κάτω από τα λουλούδια του έχει τριχίδια με τα οποία παγιδεύει και καταναλώνει τη λεία του. 
Είναι είδος ενδημικό στην Αυστραλία.
Pinguicula moranensis
Το είδος αυτό είναι ενδημικό στο Μεξικό και στην Γουατεμάλα. Σχηματίζει ένα ρόδακα, που τα φύλλα του έχουν κολλώδεις αδένες που προσελκύουν και παγιδεύουν αρθρόποδα.
Τα θρεπτικά συστατικά που παίρνουν από τη λεία τους συμπληρώνουν τα λίγα θρεπτικά συστατικά που παίρνουν από το έδαφος.
Sarracenia rubra
Το είδος αυτό ευδοκιμεί στις ανατολικές πολιτείες των ΗΠΑ και στις ανατολικές περιοχές του Καναδά. Η επιφάνεια του σωλήνα, που έχει το άνθος, έχει αδένες που εκκρίνουν νέκταρ. Τα θύματα που εισέρχονται στο σωλήνα διαπιστώνουν ότι η μοίρα τους είναι αβέβαιη. Πέφτουν κατακόρυφα στο βάθος του σωλήνα όπου υγρά πέψης και τριχίδια εμποδίζουν τη διαφυγή τους.
Pinguicula gigantea
Εγγενές στο Μεξικό, το φυτό αυτό έχει μωβ χρώμα. Περιστασιακά έχουν αναφερθεί και φυτά με μπλε χρώμα. Τα φύλλα του έχουν τριχίδια, τα οποία εκκρίνουν μια κολλώδη ουσία, που παγιδεύει το θύμα τους. Έχει τα μεγαλύτερα φύλλα απ' όλα τα είδη τους γένους του, όπως δείχνει και το όνομά του.
Πηγές  1  2  3
Διαβάστε για την Venus Flytrap εδώ και για την Drosera εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...