Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011

Στεμνίτσα-η χωριατοπούλα του Μοριά

Η Στεμνίτσα είναι ένα γραφικό ορεινό χωριό, στο νομό Αρκαδίας. Βρίσκεται 45 χλμ. δυτικά από την Τρίπολη. Χτισμένη αμφιθεατρικά στις δυτικές πλαγιές του Μαινάλου σε υψόμετρο 1100 μέτρων είναι από τα ψηλότερα χωριά της Ελλάδας και είναι χαρακτηρισμένη ως παραδοσιακός οικισμός.
Είναι από τα πιο όμορφα και ιστορικά χωριά της Αρκαδίας και της Πελοποννήσου.
Φωτογραφία  DSLEWIS
Φωτογραφία  Evlahos
Η περιοχή είναι από την αρχαιότητα γνωστή ως Υψούς. Σύμφωνα με την μυθολογία, η αρχαία Υψούς χτίστηκε από τον Υψούντα, έναν από τους πενήντα γιους του βασιλιά της Αρκαδίας Λυκάονα. Είναι άγνωστο πότε μετονομάστηκε σε Στεμνίτσα, αλλά εικάζεται ότι έγινε το έβδομο αιώνα μ.Χ., μετά την εποίκιση των περιοχών από Σλάβους, καθώς Στεμνίτσα σημαίνει "τόπος δασώδης και σκιερός" στα σλαβικά.
Φωτογραφία  ulrichstill
Κατά τη βυζαντινή περίοδο γνώρισε μεγάλη ακμή, όταν άνθισε εκεί η βιοτεχνία κατασκευής καμπάνας.  Στην επανάσταση του 1821 έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο. Ήταν η έδρα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, που την αποκαλούσε "χωριατοπούλα του Μοριά".
Λόγω του δύσβατου εδάφους της περιοχής ο κόσμος στράφηκε προς το εμπόριο και την αργυροχρυσοχοΐα. Υπάρχει και σχολή αργυροχρυσοχοΐας του Τ.Ε.Ε. Στεμνίτσας.
Φωτογραφία  Uma Bowaw
Φωτογραφία  DSLEWIS
Η Στεμνίτσα γοητεύει με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική της, τα αρχοντικά της, τις ωραίες βυζαντινές εκκλησίες, τα γραφικά καλντερίμια της, που χάνονται μέσα στις καρυδιές και στις κερασιές, τα πέτρινα κεφαλόβρυσα κάτω από τη σκιά αιωνόβιων πλατάνων και με τη μεγαλειώδη θέα των απόκρημνων κορυφών που την περιβάλλουν.
Αποτελεί δημοφιλή τουριστικό προορισμό καθ' όλη την διάρκεια του έτους.  Εντυπωσιάζει με τις πολλές, παλιές και σημαντικότατες μεταβυζαντινές εκκλησίες της (18), που λειτουργούν μέχρι και σήμερα. 
Φωτογραφία  DSLEWIS
Φωτογραφία  vounisios
Φωτογραφία  DSLEWIS
Στο χωριό λειτουργούν αρκετοί παραδοσιακοί ξενώνες. 
Το λαογραφικό Μουσείο του χωριού και τα μοναστήρια του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου, ενός από τα σημαντικότερα μοναστήρια της Πελοποννήσου, της Ιεράς Μονής Παναγίας Φιλοσόφου, που είναι η πιο ιστορική και παλαιά μονή της Πελοποννήσου (ιδρύθηκε το 963) και της Ιεράς Μονής Ζωοδόχου Πηγής του 15ου αιώνα, πρέπει οπωσδήποτε να δει ο επισκέπτης του χωριού.
Η Ιερά Μονή Παναγίας Φιλοσόφου
Πηγή φωτογραφίας
Φωτογραφία Yiannis_the greek
Πηγές 1  2  3

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...