Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2011

10 εντυπωσιακά Εθνικά Πάρκα του κόσμου

Ο Εθνικός Δρυμός ή Εθνικό Πάρκο είναι ένα οικοσύστημα με ιδιαίτερη οικολογική αξία, που παραμένει ανεπηρέαστο ή έχει επηρεαστεί σε μικρό βαθμό από τον άνθρωπο.
Στα Εθνικά Πάρκα διατηρείται ποικιλομορφία οικολογικών, βιολογικών, γεωμορφολογικών και αισθητικών στοιχείων. Προστατεύονται από ειδικούς νόμους για να διαφυλαχτεί η μοναδικότητα του φυσικού πλούτου.
Ένας Εθνικός Δρυμός μπορεί να περιλαμβάνει δάση, λιβάδια, ποτάμια, λίμνες, οικισμούς, καθώς και ιστορικά-αρχαιολογικά ευρήματα και μνημεία.
Στην Ελλάδα δέκα περιοχές έχουν κηρυχθεί ως Εθνικοί Δρυμοί: Ολύμπου, Πάρνηθας, Παρνασσού, Αίνου Κεφαλληνίας, Σουνίου, Οίτης, Λευκών Ορέων (Σαμαριάς), Πίνδου (Βάλια Κάλντα), Πρεσπών και Βίκου-Αώου. Καλύπτουν 6.960 τετρ. χλμ. και αποτελούν σε ποσοστό το 3,6% της ελληνικής επικράτειας.
Στον υπόλοιπο κόσμο, πρώτη σε αριθμό Εθνικών Πάρκων είναι η Αυστραλία. Έχει 685 περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί Εθνικά Πάρκα με συνολική έκταση 335.062 τετρ. χλμ ή 4,36% της επικράτειάς της. Δεύτερη είναι η Κίνα με 208 Εθνικά Πάρκα, τρίτη η Ταΐλάνδη με 138, τέταρτη η Ινδία με 102 και στην πέμπτη θέση είναι η Βραζιλία και το Μεξικό με 67 Εθνικά Πάρκα. Ο Καναδάς, από πλευράς εκτάσεως είναι στην πρώτη θέση, αφού τα 40 Εθνικά Πάρκα που έχει καλύπτουν έκταση 377.000 τετρ. χλμ.
Δείτε 10 εντυπωσιακά Εθνικά Πάρκα, ανάμεσα στα εκατοντάδες που υπάρχουν σε όλο τον κόσμο.
Yosemite-ΗΠΑ
Μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς, αυτό το Εθνικό Πάρκο βρίσκεται στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ. Είναι διεθνώς αναγνωρισμένο για τη φυσική ομορφιά του, τις εντυπωσιακές βουνοπλαγιές από γρανίτη, τους καταρράκτες, τα ποτάμια και τους χειμάρρους, καθώς και τη βιοποικιλότητά του.
Περίπου το 89% της έκτασης του έχει ανακηρυχθεί περιοχή άγριας φύσης.
Φωτογραφία  Rainer Marks
Η κοιλάδα των λουλουδιών-Ινδία
Άλλο ένα Μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Πλημμυρισμένη από εκατοντάδες διαφορετικά λουλούδια η κοιλάδα αυτή, που βρίσκεται στις πλαγιές των Ιμαλαίων, είναι εκπληκτικής ομορφιάς.
Ορχιδέες, παπαρούνες, μαργαρίτες και ανεμώνες σχηματίζουν το πολύχρωμο χαλί της. Δάση με σημύδες και ροδόδεντρα καλύπτουν περιοχές του Εθνικού Πάρκου.
Έχει αναγνωριστεί ως ένα τοπίο ιδιαίτερης φυσικής ομορφιάς.
Φωτογραφία  Kdhenrick
Όλυμπος-Ελλάδα
Το "βουνό των δώδεκα θεών" έχει ανακηρυχθεί Εθνικός Δρυμός από το 1938. Διαθέτει μοναδική πανίδα και χλωρίδα με εκατοντάδες διαφορετικά είδη. Βραχώδεις, απόκρημνες κορυφές, βαθιές χαράδρες, αλπικά λιβάδια και πυκνά δάση συνθέτουν την ομορφιά του ψηλότερου βουνού της Ελλάδας.
Φωτογραφία  Alina Zienowicz
Αρχιπέλαγος Los Roques-Βενεζουέλα
350 νησιά, νησίδες και κοραλλιογενείς ύφαλοι αποτελούν το αρχιπέλαγος Los Roques στη Βενεζουέλα. Ανακηρύχθηκε Εθνικό Πάρκο λόγω της μεγάλης ποικιλίας θαλάσσιων πτηνών και της πλούσιας υδρόβιας ζωής. Οι αμμώδεις παραλίες και η παρθένα φύση των κοραλλιογενών υφάλων προσελκύουν αρκετούς επισκέπτες κάθε χρόνο.
Φωτογραφία  BIT1982
Port Campell-Αυστραλία
Στη Βικτώρια της Αυστραλίας, 190 χλμ.  νοτιοδυτικά της Μελβούρνης, βρίσκεται η προστατευμένη περιοχή του Εθνικού Πάρκου Port Campell.
Απόκρημνα βράχια, νησίδες, φαράγγια, φυσικά τόξα διαμορφώνουν το τοπίο αυτού του Εθνικού Πάρκου.
Φωτογραφία  Chintohere
Grand Canyon-ΗΠΑ
Η μεγαλύτερη χαράδρα  και ένα από τα επτά φυσικά θαύματα του κόσμου.
 Ανακηρύχθηκε Εθνικός Δρυμός το 1919 και είναι ένα από τα εντυπωσιακότερα τοπία στον πλανήτη. Τα βράχια στο βάθος της χαράδρας έχουν ηλικία 2.000 εκατομμυρίων ετών.
Παρόλο που η χαράδρα δείχνει γυμνή, εντούτοις επιβιώνουν πολλά είδη ζώων και φυτών.
Από τα δημοφιλέστερα αξιοθέατα του κόσμου, δέχεται κάθε χρόνο περισσότερους από 5 εκατομμύρια επισκέπτες.
Banff-Καναδάς
Το Εθνικό Πάρκο Banff είναι το παλαιότερο του Καναδά. Βρίσκεται στα καναδικά Βραχώδη όρη, στην επαρχία της Αλμπέρτα. Πολυάριθμοι παγετώνες, πυκνά κωνοφόρα δάση και αλπικά τοπία. Ορμητικά ποτάμια και λίμνες που το μπλε, πράσινο ή τυρκουάζ χρώμα τους εντυπωσιάζει.
Φωτογραφία  Gorgo
Serengeti-Τανζανία
Μια έκταση 30.000 τετρ. χλμ. στην βόρεια Τανζανία, που εκτείνεται και στην νοτιοδυτική Κένυα. Είναι η σημαντικότερη μεταναστευτική διαδρομή του πλανήτη. Κάθε χρόνο, περίπου 2 εκατομμύρια άγρια ζώα μετακινούνται, μέσω του Σερενγκέτι, προς το καταφύγιο Μασάι Μάρα στην Κένυα.
Παραποτάμια δάση, βάλτοι και λιβάδια φιλοξενούν μεγάλη ποικιλία άγριων ζώων.
Φωτογραφία  Haplochromis
Denali-Αλάσκα
Το Εθνικό Πάρκο Denali βρίσκεται στην Αλάσκα και περιλαμβάνει το όρος McKinley, το ψηλότερο βουνό της Βόρειας Αμερικής. Τεράστιες εκτάσεις τούνδρας, οροσειρών και πεδιάδων, όπου τρεχούμενα νερά λιώνουν τους πάγους του εδάφους.
Είναι μια περιοχή άγριας φύσης με πλούσια πανίδα και χλωρίδα.
Φωτογραφία  BillC
Torres del Paine-Χιλή
Στην Παταγονία, στην νότια Χιλή βρίσκεται το Πάρκο Torres del Paine. Στο Πάρκο δεσπόζει ο ορεινός όγκος Paine, ενώ παγετώνες, ποτάμια και λίμνες συμπληρώνουν την εντυπωσιακή ομορφιά του Πάρκου. Μικρές κοιλάδες βρίσκονται ανάμεσα σε θεαματικούς γρανιτένιους βράχους.
Φωτογραφία John Spooner

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...