Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2011

Ο Εθνικός Δρυμός Βίκου-Αώου - Ο Δρυμός των μεγάλων κορυφών

Ο Εθνικός Δρυμός Βίκου-Αώου είναι μια προστατευόμενη περιοχή φυσικού πλούτου. Βρίσκεται βόρεια από την πόλη των Ιωαννίνων, στο Ζαγόρι της Ηπείρου. Ανακηρύχτηκε επίσημα Εθνικός Δρυμός το 1973.
Διακρίνεται για τις έντονες εναλλαγές του φυσικού τοπίου: κατάφυτες πυκνές εκτάσεις διαδέχονται απότομους γκρεμούς.
Φωτογραφία Joerg
Ο πυρήνας του δρυμού είναι το φαράγγι του Βίκου, το βαθύτερο φαράγγι παγκοσμίως, σύμφωνα με το βιβλίο Γκίνες. Το επιβλητικό φαράγγι έχει μήκος 20 χλμ. και το βάθος του ξεπερνά τα 1.000 μέτρα. Διατρέχεται από τον ποταμό Βοϊδομάτη, παραπόταμο του Αώου.
Το φαράγγι του Βίκου από τη θέση Οξιά
Τοπίο στον ποταμό Αώο
Φωτογραφία  taver
 Τα πρώτα ίχνη ανθρώπινης δραστηριότητας στην περιοχή έχουν εντοπισθεί από το 40.000 π.Χ. Ο δρυμός είναι μια μαγική τοποθεσία με μεγάλη οικολογική σημασία. Η χλωρίδα της περιοχής είναι ιδιαίτερα σημαντική και μεγάλης ποικιλίας. Μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα, τα βότανα που υπάρχουν στο φαράγγι χρησιμοποιούνταν από πρακτικούς γιατρούς, τους λεγόμενους "Βικογιατρούς", για θεραπευτικούς σκοπούς.
Πεζοπορία στην όχθη του Βοϊδομάτη
Φωτογραφία  Onno Zweers
Ο ποταμός Βοϊδομάτης-η ονομασία του προέρχεται από το σλάβικο Μπόντε-Ματ, που σημαίνει "καλό νερό". Χαρακτηρίζεται ως ένας από τους καθαρότερους ποταμούς της Ευρώπης.
Φωτογραφία  Alexikoua
Στην περιοχή του φαραγγιού απαγορεύεται οποιαδήποτε ανθρώπινη δραστηριότητα έχει σχέση με την κτηνοτροφία και φυσικά η υλοτομία.
Η θέα από ορισμένα σημεία είναι μαγευτική.
Φωτογραφία  taver
Ο Εθνικός Δρυμός περιλαμβάνει επίσης την οροσειρά της Τύμφης, την χαράδρα του ποταμού Αώου και μια σειρά από παραδοσιακούς οικισμούς.
Έχει ονομαστεί και "Δρυμός των μεγάλων κορυφών", λόγω των ψηλών και απότομων κορυφών της περιοχής, με ψηλότερη αυτήν της Γκαμήλας (2.497 μ.), στην Τύμφη.
Στις δυτικές πλαγιές της Τύμφης βρίσκονται οι παραδοσιακοί οικισμοί Μικρό και Μεγάλο Πάπιγκο.  Πάνω από το Μικρό Πάπιγκο δεσπόζουν οι "Πύργοι της Αστράκας", πελώριοι επιβλητικοί βράχοι.
Οι Πύργοι της Αστράκας
Φωτογραφία  Alexikoua
Διάφορες μικρές λίμνες υπάρχουν στην περιοχή. Η μυθική "Δρακολίμνη" είναι η μεγαλύτερη, σε υψόμετρο 2.050 μέτρα. Είναι μια αλπική λίμνη, που οφείλει την ύπαρξή της της στους παγετώνες που υπήρχαν στην περιοχή πριν από 10.000 χρόνια.
Η Δρακολίμνη
Φωτογραφία  ApostolosK.
Τα πετρόχτιστα χωριά που υπάρχουν στην περιοχή βρίσκονται σε απόλυτη αρμονία μα το φυσικό περιβάλλον. Μέσα στο δρυμό βρίσκονται τέσσερις οικισμοί: το Μεγάλο και το Μικρό Πάπιγκο, ο Βίκος και το Μονοδένδρι. 
Φωτογραφία  taver
Περπατώντας μέσα στο Μικρό Πάπιγκο
Φωτογραφία  taver
Στο μεγάλο Πάπιγκο
Φωτογραφία  Dimitris Karagiorgos
Τα μονοπάτια, τα αρχοντικά, οι εκκλησίες, ακόμα και οι στέγες των σπιτιών, όλα προσθέτουν στην ομορφιά του τοπίου. 
Οι οικισμοί, διάσπαρτοι στη λεκάνη απορροής των ποταμών Βοϊδομάτη, Αώου, Βάρδα και Ζαγορίτικου, παρουσιάζουν ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον, διατηρούν το παραδοσιακό τους χρώμα και έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέοι.
Γεφύρια, διάσπαρτοι παλιοί νερόμυλοι, μοναστήρια εμπλουτίζουν το φυσικό τοπίο.
Το πέτρινο γεφύρι της Κλειδωνιάς στον Βοϊδομάτη, εκεί που τελειώνει η χαράδρα του Βίκου. Ένα μονότοξο γεφύρι που χτίστηκε το 1853.
Φωτογραφία  Christaras A.
Το γεφύρι του Πλακίδα ή Καλογερικό στον οικισμό Κήποι
Φωτογραφία  Erik1980
Το χωριό Μονοδένδρι
Φωτογραφία  VincentC
Στο δρόμο από το Μονοδένδρι προς το μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής.
Φωτογραφία  taver
Η περιοχή του Εθνικού Δρυμού αποτελεί καταφύγιο για μεγάλο πλήθος φυτών και βοτάνων. Έχουν καταγραφεί περισσότερα από 1.700 είδη και υποείδη φυτών. Ενδεικτικά υπάρχουν 18 είδη γερανιού, 43 είδη τριφυλλιού και 14 είδη από καμπανούλες. Υπάρχουν τουλάχιστον 50 είδη δασικών δέντρων και θάμνων. Ενδημικά είδη, σπάνια, που προσελκύουν το ενδιαφέρον επιστημόνων παγκοσμίως.
Ιτιές, πλατάνια, οξιές, λεύκες και σε μεγαλύτερο υψόμετρο δρυς και βελανιδιές αποτελούν τα πυκνά δάση του δρυμού.
Φωτογραφία  taver
Καμπανούλα, ένα από τα ομορφότερα αγριολούλουδα. Στην Ελλάδα υπάρχουν 70 είδη καμπανούλας.
Φωτογραφία  Costas78
Στην πανίδα περιλαμβάνονται: 24 είδη θηλαστικών, πολλά από τα οποία απειλούνται με εξαφάνιση-αρκούδες, λύκοι, ζαρκάδια, αγριόγιδα, αγριογούρουνα, λύγκες, κουνάβια- 133 είδη πτηνών, ανάμεσά τους διάφορα αρπακτικά-αετοί, γύπες, γεράκια. Στα ποτάμια ζουν ορισμένα είδη ψαριών, ερπετά, αμφίβια, έντομα.
Φωτογραφία  Onno Zweers
Η περιοχή ενδείκνυται για πεζοπορία και ορειβασία. Οι περιηγήσεις δίνουν την ευκαιρία για μια μοναδική επαφή με τη φύση. Καγιάκ, ράφτινγκ, αναβάσεις στις κορυφές της περιοχής είναι ιδιαίτερα αναπτυγμένες αθλητικές ενασχολήσεις στην περιοχή του δρυμού.
Στα μονοπάτια του φαραγγιού του Βίκου
Φωτογραφία  taver
Η περιοχή του Εθνικού Δρυμού είναι ένα εξαιρετικά σπάνιο και ευαίσθητο οικοσύστημα, γι' αυτό απαγορεύεται κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα, εκτός από αυτές που σχετίζονται με την περιήγηση και την αναψυχή, κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Φωτογραφία  taver

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...