Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2012

Το εντυπωσιακό φαράγγι της Αντιλόπης

Το φαράγγι της Αντιλόπης βρίσκεται στη γη των Ναβάχο, στο Page της Αριζόνα.  Πριν από πολλά χρόνια, κοπάδια αντιλόπης έβοσκαν ελεύθερα στην περιοχή του φαραγγιού. Αυτό εξηγεί και το όνομα πουτου  έχει δοθεί.
Φωτογραφία boonj
Φωτογραφία Meckimac
Φωτογραφία Best of Digital
Περιλαμβάνει δύο ξεχωριστά τμήματα: το άνω φαράγγι γνωστό ως "Crack" και το κάτω φαράγγι, που είναι γνωστό ως "The Corkscrew".
Στη γλώσσα Ναβάχο το άνω φαράγγι ονομάζεται Tse bighanilini, που σημαίνει "τόπος που το νερό κυλάει μέσα στους βράχους", ενώ το κάτω φαράγγι ονομάζεται "Hazdistazi", δηλαδή "σπειροειδείς αψίδες βράχου".
Δεν χρειάζεται βέβαια να πω ότι, για τους Ναβάχο είναι ένας ιερός τόπος.
Φωτογραφία b00nj
Φωτογραφία Lucag
Φωτογραφία Best of Digital
Το φαράγγι είναι αποτέλεσμα διάβρωσης, που έλαβε χώρα κυρίως των πλημμυρών που συνέβαιναν στην περιοχή. Με την πάροδο του χρόνου οι άκρες των βράχων λειάνθηκαν κι έτσι δημιουργήθηκε ένα από το πιο εντυπωσιακά αξιοθέατα του κόσμου.
Φωτογραφία merlune
Φωτογραφία romainguy
Το άνω τμήμα του φαραγγιού είναι αυτό που δέχεται τις περισσότερες επισκέψεις. Αυτό οφείλεται σε δύο λόγους. Είναι πιο εύκολη η πρόσβαση σε αυτό, αφού η είσοδός του και σε όλο το μήκος του είναι στο επίπεδο του εδάφους και δεν χρειάζεται ανάβαση.
Ο κυριότερος όμως λόγος είναι ότι σε αυτό το τμήμα του φαραγγιού πέφτουν δέσμες ηλιακών ακτίνων, που φωτίζουν τα τοιχώματά του και δημιουργούν ένα εκπληκτικό θέαμα, που είναι συχνότερο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.
Φωτογραφία StevenMBeard
Φωτογραφία Rachel Dunsdon
Ακόμα και σήμερα το φαράγγι εξακολουθεί να πλημμυρίζει. Στις 30 Οκτωβρίου 2006 συνέβη μια πλημμύρα, που κράτησε 36 ώρες, με αποτέλεσμα το κάτω φαράγγι της Αντιλόπης να μείνει κλειστό για πέντε μήνες.
Στις 12 Αυγούστου 1997 έντεκα τουρίστες έχασαν τη ζωή τους στα κάτω φαράγγι από πλημμύρα. Ο μόνος που επέζησε ήταν ο οδηγός της ομάδας, που είχε την κατάλληλη εκπαίδευση.
Οι επισκέψεις στο φαράγγι γίνονται αποκλειστικά με ξεναγούς επειδή υπάρχει ο φόβος της πλημμύρας, κυρίως κατά την περίοδο των μουσώνων.
Φωτογραφία romainguy
Φωτογραφία Lucag
Είναι το δεύτερο σε επισκεψιμότητα φαράγγι των ΗΠΑ, μετά το Grand Canyon και ένα από το πιο πολυφωτογραφημένα μέρη των ΗΠΑ.
Φωτογραφία b00nj
Φωτογραφία James Marvin Phelps
Φωτογραφία Lucas Loffler
Πηγές  1  2

2 σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...