Σάββατο 10 Μαρτίου 2012

Η κρυφή γλώσσα των φυτών

Τα φυτά έχουν τις δικές τους μουσικές προτιμήσεις. 
Προτιμούν να ακούν κλασσική μουσική, παρά τη ροκ. Αυτό είχαν αποδείξει τα πειράματα που είχε κάνει η Dorothy Retallack, η οποία το 1973 δημοσίευσε ένα βιβλίο  με τον τίτλο "The Sound of Music and Plants". Στο βιβλίο της αυτό περιέγραφε τα πειράματα που είχε κάνει γύρω από τη σχέση των φυτών με τη μουσική. 
Φωτογραφία Tillwe
Τοποθέτησε φυτά σε τρία δωμάτια με διαφορετική μουσική στο καθένα και χωρίς μουσική.
Οι αντιδράσεις των φυτών ήταν διαφορετικές και εντυπωσιακές.
Τα φυτά που "άκουγαν" hard rock ξεράθηκαν ή αρρώστησαν κι έδειχναν να απομακρύνονται από τα ηχεία. Τα φυτά αντίθετα που "άκουγαν" κλασική μουσική άνθισαν και είχαν γείρει προς  τα ηχεία.
Αυτό βέβαια δεν έχει επιβεβαιωθεί από επιστημονικές έρευνες, αλλά φαίνεται ότι τα φυτά ανταποκρίνονται θετικά σε καλές ηχητικές δονήσεις.
Φωτογραφία Barakooda
Δεν είναι όμως μόνο αυτό. 
Φαίνεται ότι τα φυτά έχουν το δικό τους τρόπο να επικοινωνούν και μάλιστα να προειδοποιούν τα γειτονικά τους φυτά για επικείμενους κινδύνους.
Έχουν διεξαχθεί αρκετά επιστημονικά πειράματα στον τομέα αυτό και τα αποτελέσματα είναι εκπληκτικά.
Φωτογραφία enwiki
Μια ερευνητική ομάδα στο Ισραήλ ανακάλυψε ότι η επικοινωνία ανάμεσα στα φυτά μπορεί όντως να υπάρχει. Σε πειράματα που έγιναν σε μπιζέλια βρέθηκε ότι, κάτω από στρεσσογόνες καταστάσεις, μπορούν να επικοινωνούν μεταξύ τους. Σύμφωνα με τον καθηγητή Ariel Novolplansky (Πανεπιστήμιο Ben Gurion), τα μπιζέλια ήταν σε θέση να ανταποκρίνονται, μέσω των ριζών τους, σε μηνύματα που έπαιρναν από γειτονικά φυτά.
"Τα αποτελέσματα καταδεικνύουν ένα είδος .... δικτύωσης ", δήλωσε ο καθηγητής Novolplansky, μεταξύ άλλων.
Φωτογραφία Forest Pines
Σε άλλη έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο Exeter στη Βρετανία αυτή τη φορά, επίσης εμφανίστηκαν αποδεικτικά στοιχεία της επικοινωνίας των φυτών. Στα πειράματα των ερευνητών χρησιμοποιήθηκαν λάχανα, τα οποία βρίσκονταν το ένα κοντά στο άλλο. Σε μερικά λάχανα έκοψαν τα φύλλα με ψαλίδι. 
Αυτά άρχισαν να εκλύουν ένα αέριο και με τον τρόπο αυτό ειδοποιούσαν τα γειτονικά λάχανα, που αντέδρασαν παράγοντας στα φύλλα τους μια τοξική χημική ουσία.
Ο καθηγητής Nick Smirnoff, βιοχημικός που ηγήθηκε του πειράματος, είπε: "Καταφέραμε να δείξουμε με έναν οπτικό τρόπο ότι τα αέρια που εκλύονται από ένα τραυματισμένο φυτό επηρεάζουν τα γειτονικά φυτά".
Φωτογραφία wwarby
Ο Ian Stewart, καθηγητής της Γεωεπιστημονικής Επικοινωνίας, ο οποίος είδε το πείραμα του Ejeter, σχολίασε: "Είναι συναρπαστικό να συνειδητοποιούμε ότι μπορεί να υπάρχει μια διαρκής κουβεντούλα ανάμεσα σε διάφορα φυτά, να μπορούν κατά κάποιον χημικό τρόπο να επικοινωνούν, σαν μια κρυφή γλώσσα να υπάρχει γύρω μας. Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι τα φυτά ζουν μια μάλλον παθητική ζωή, αλλά στην πραγματικότητα κινούνται, αισθάνονται και επικοινωνούν. Είναι σχεδόν σαν να δείχνουν ένα είδος νοημοσύνης". 
Φωτογραφία pen3ya
Σε παλαιότερη έρευνα από το τμήμα Εντομολογίας, του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Κιότο, τα πειράματα έδειξαν ότι τα φυτά μπορούν να αναγνωρίσουν τα συγγενικά φυτά, που υπάρχουν γύρω τους και μάλιστα επικοινωνούν επιλεκτικά μαζί τους, για να αλληλοβοηθηθούν.  Είχε διαπιστωθεί ότι η αρτεμισία επικοινωνούσε και προειδοποιούσε άλλα κλαδιά, χωρίς φυσική επαφή, για τον κίνδυνο να φαγωθούν από ακρίδες. Παρόλο που η έρευνα αυτή ήταν σε αρχικό στάδιο, οι επιστήμονες υποψιάζονταν ότι τα φυτά μπορούν να εκπέμπουν σήματα κινδύνου. Επικοινωνούν μεταξύ τους χρησιμοποιώντας πτητικές χημικές ουσίες.
Φωτογραφία N. Hinkle
"Τα φυτά είναι ικανά για πιο εξελιγμένη συμπεριφορά από αυτήν που μπορούμε να φανταστούμε", δήλωσε ο καθηγητής Richard Karban.
Περιποιηθείτε λοιπόν τα φυτά σας, χαιδέψτε τα, μιλήστε τους, σιγοτραγουδείστε τους. Είναι ζωντανοί οργανισμοί, διαθέτουν ενέργεια, κινούνται, επικοινωνούν σιωπηλά, επηρεάζουν και επηρεάζονται από το περιβάλλον.
Ας τους συμπεριφερθούμε όπως τους αξίζει!!!
Πηγές  1  2  3  4  5

3 σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...