Κυριακή 8 Απριλίου 2012

Χόπι-οι ειρηνικοί άνθρωποι

Οι Χόπι είναι μια φυλή ιθαγενών της Αμερικής που ζουν κυρίως σε μια δημόσια έκταση που τους έχει παραχωρηθεί στη βορειοανατολική Αριζόνα. Η έκταση αυτή περιβάλλεται από την περιοχή των Ναβάχο. Ορισμένοι Χόπι ζουν σε ανάλογη έκταση στον ποταμό Κολοράντο.
Οι Χόπι κατοικούν στις ορεινές περιοχές της βόρειας Αριζόνα εδώ και μια χιλιετία, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλο λαό.
 Το παλαιότερο χωριό τους ονομάζεται Old Oraibi και κατοικείται περίπου από το 1050 μ.Χ.
Φωτογραφία Henry Peabody
Η ονομασία Χόπι είναι συντομευμένη μορφή του τίτλου που χρησιμοποιούν για τους ίδιους: Hopituh Shi-nu-mu , «οι ειρηνικοί άνθρωποι». Ο συνολικός πληθυσμός τους, σύμφωνα με την απογραφή του 2000, είναι 6.946 άτομα.
Η αντίληψη των Χόπι είναι βαθιά ριζωμένη στους κανόνες ηθικής, τη θρησκεία και την πνευματικότητα της φυλής. Η αντίληψη αυτή αντικατοπτρίζει μια γενική ευλάβεια και σεβασμό για όλα τα πράγματα, καθώς και την ειρηνική συμβίωση μαζί τους.
Φωτογραφία Edward S. Curtis
Θεωρούν τη γη τους ιερή. Η γεωργία αποτελεί σημαντικό μέρος του πολιτισμού τους. Δεν έχουν αντίληψη για την διαίρεση και την οριοθέτηση της γης. Ζουν στη γη των προγόνων τους.
Οι Χόπι είναι οργανωμένοι σε μητριαρχικές φυλές. Όταν ένας άντρας παντρεύεται, τα παιδιά από τη σχέση αυτή ανήκουν στη φυλή της συζύγου του. Μια από τις εξέχουσες φυλές των Χόπι είναι η Φυλή της Αρκούδας.
Φωτογραφία Edward S. Curtis
Οι Χόπι έχουν παραδοσιακές τελετές τις οποίες πραγματοποιούν ακολουθώντας το σεληνιακό ημερολόγιο. 
Στο κέντρο της θρησκευτικής τους ζωής κυριαρχούν εκατοντάδες πνεύματα Kachina. Είναι τα πνεύματα των αόρατων δυνάμεων της ζωής. Σε πολλές τελετές χορεύουν, τραγουδούν, φέρνουν δώρα στα παιδιά. Τα πνεύματα είναι πολύ σεβαστά απ' όλους και ένας από τους κύριους σκοπούς τους είναι να φέρουν βροχή για τις εαρινές καλλιέργειες.
Φωτογραφία Edward S. Curtis
 Όπως και άλλοι ιθαγενείς της Αμερικής, έχουν επηρεαστεί από τον Χριστιανισμό και από το ιεραποστολικό έργο διαφόρων χριστιανικών δογμάτων. Ωστόσο, λίγοι είναι εκείνοι που έχουν εγκαταλείψει τις παραδοσιακές θρησκευτικές πρακτικές τους.
Σε σύγκριση με τις περισσότερες φυλές ερυθρόδερμων της Αμερικής, οι Χόπι διατηρούν και συνεχίζουν τις παραδόσεις του πολιτισμού τους, αν και σίγουρα επηρεάζονται από το σύγχρονο πολιτισμό.
Φωτογραφία PD-USGOV 
Φωτογραφία Edward S. Curtis
Μετά τον ηλεκτρισμό και τα μεταφορικά μέσα που ξεκίνησαν να χρησιμοποιούν, οι Χόπι μετεξελίσσονται μέσα στη σύγχρονη κοινωνία, καθώς πολλοί από αυτούς αναζητούν εξωτερικά επαγγέλματα ή κερδίζουν χρήματα από το εμπόριο αντικειμένων λαϊκής τέχνης, όπως χαρακτικά, κοσμήματα, χειροποίητες κούκλες Kachina, καλάθια, πήλινα αγγεία και αργυρά σκεύη.
Φωτογραφία David.Monniaux
Φωτογραφία Bin im Garten
Φωτογραφία FA2010
Φωτογραφία  Edward S. Curtis
Φωτογραφία US National Archives 
Φωτογραφία Robfergusonjr
Πηγές 1  2  3

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...