Τετάρτη 2 Μαΐου 2012

Havasu Creek-ένας μικρός παράδεισος στη Γη

Το φαράγγι Havasu είναι ένας μικρός παράδεισος πάνω στη Γη. Καταρράκτες, στους οποίους γαλαζοπράσινα νερά συγκεντρώνονται σε μικρές λιμνούλες, ιτιές και λεύκες, οι οποίες δίνουν απλόχερα τη σκιά τους και πανύψηλοι κόκκινοι βράχοι ψαμμίτη δημιουργούν ένα παραδεισένιο σκηνικό.
Φωτογραφία Al_HikesAZ
Ο ποταμός Havasu Creek  είναι ένας μικρός παραπόταμος του ποταμού Κολοράντο, στην Αριζόνα των ΗΠΑ, ο οποίος διέρχεται από το Γκράντ Κάνυον. 
Ξεκινά πάνω από το φαράγγι σαν ένα μικρό ρυάκι. Διασχίζει τις πεδιάδες για περίπου 80 χλμ. και καταλήγει στο Cataract (Havasu) Canyon. Εκεί σχηματίζονται τέσσερις καταρράκτες, οι: Navajo Falls, Havasu Falls, Mooney Falls και οι Beaver Falls.
Φωτογραφία Gonzo fan2007
Ο καταρράκτης Navajo ήταν ο πιο αξιοπρόσεκτος καταρράκτης στο φαράγγι. Ονομάστηκε έτσι από το όνομα ενός αρχηγού της φυλής των Ινδιάνων Havasupai.  Έπεφτε από ύψος 21 μέτρων και ήταν δημοφιλής λόγω της απομόνωσής του και της εύκολης πρόσβασης. Καταστράφηκε όμως μετά από μια πλημμύρα, το 2008. Στη θέση του δημιουργήθηκε ένας νέος καταρράκτης, ο οποίος ονομάστηκε από τους ντόπιους "New Navajo".
Φωτογραφία Gonzo fan2007
Φωτογραφία Aatagirl
Ο Havasu είναι ο δεύτερος και πιο δημοφιλής καταρράκτης. Δέχεται τις περισσότερες επισκέψεις τουριστών. Το νερό πέφτει από έναν κάθετο βράχο ύψους 37 μέτρων και σχηματίζουν μια μεγάλη φυσική λίμνη. Είναι προσβάσιμος από ένα μονοπάτι που οδηγεί σ' ένα μικρό πλάτωμα στην κύρια πισίνα του καταρράκτη. Πολλές από τις φυσικές λιμνούλες που δημιουργούνται από τον καταρράκτη καταστράφηκαν στις πλημμύρες που έγιναν το 1990. Τότε κατασκευάστηκε ένα μικρό φράγμα για να προστατευθεί ό,τι είχε απομείνει.
Φωτογραφία Mark Citton
Φωτογραφία Gonzo fan2007
 Ο τρίτος καταρράκτης του φαραγγιού ονομάζεται Mooney και πέφτει από ύψος 58 μέτρων. Ονομάστηκε έτσι από τον ανθρακωρύχο DW "James" Mooney, ο οποίος το 1882,  αποφάσισε μαζί με άλλους να σκάψουν στην περιοχή για μεταλλεύματα. Ένας από τους συντρόφους του τραυματίστηκε. Ο Mooney προσπάθησε να τον βοηθήσει σκαρφαλώνοντας στους καταρράκτες με τον τραυματισμένο φίλο του δεμένο στην πλάτη του. Δεν τα κατάφερε όμως με αποτέλεσμα να σκοτωθεί.
Φωτογραφία stacytellabella
Φωτογραφία Al_HikesAZ
Ο τέταρτος και τελευταίος καταρράκτης είναι ο Beaver, ο οποίος, όπως κάποιοι ισχυρίζονται δεν είναι ένα καταρράκτης, αλλά ένα σύνολο από πολλούς μικρούς καταρράκτες. Η πρόσβαση σε αυτόν είναι πολύ δύσκολη. Το μονοπάτι που οδηγεί σε αυτόν είναι δύσβατο και απόκρημνο.
Φωτογραφία Al_HikesAZ
Φωτογραφία Gonzo fan2007
Μετά τον καταρράκτη Beaver, το ποτάμι καταλήγει στον ποταμό Κολοράντο.
Τα γαλαζοπράσινα νερά που έχουν οι καταρράκτες οφείλονται στην μεγάλη ποσότητα ανθρακικού ασβεστίου, που περιέχει το νερό. Ο τραβερτίνης (ένα είδος ασβεστόλιθου) που δημιουργήθηκε αντανακλά πολύ έντονα το χρώμα.
Φωτογραφία Robertbody 
Ο ποταμός συνδέεται άμεσα με την φυλή των Ινδιάνων Havasupai, οι οποίοι κατοικούν στην περιοχή του Γκράντ Κάνυον, στο χωριό Supai, περισσότερο από 800 χρόνια. Είναι ένα απομακρυσμένο χωριό, που είναι προσβάσιμο μόνο με τα πόδια.Το όνομα Havasupai σημαίνει "Οι άνθρωποι των γαλαζοπράσινων νερών" και γι΄αυτούς το ποτάμι είναι πολύτιμο. Πιστεύουν ότι οι πηγές του ποταμού είναι τόπος ιερός και σχετίζεται άμεσα με την καταγωγή τους.
Φωτογραφία Ostrich nOise 
Φωτογραφία Robertbody 
Φωτογραφία PDTillman
Φωτογραφία Al_HikesAZ
Φωτογραφία Robertbody 
Φωτογραφία Al_HikesAZ
Φωτογραφία Moondigger
Φωτογραφία Grand Canyon NPS
Φωτογραφία Al_HikesAZ
Φωτογραφία Al_HikesAZ
Πηγές  1  2  3

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...