Πέμπτη 30 Αυγούστου 2012

Hydnellum peckii-"δανέζικο γλυκό με μαρμελάδα φράουλα"

Ο κόσμος των μανιταριών είναι πολυποίκιλος και μυστηριώδης. Κάποια είναι βρώσιμα και πολλοί είναι εκείνοι που ασχολούνται με τη συλλογή τους. Άλλα είναι δηλητηριώδη και άλλα έχουν φαρμακευτικές ιδιότητες. 
Σήμερα θα γνωρίσουμε ένα ξεχωριστό μέλος της οικογένειας των μανιταριών-το Hydnellum peckii.
Το Hydnellum peckii είναι ένα είδος μανιταριού, που απαντάται βασικά στην Ευρώπη και τη βόρεια Αμερική. Το 2008 και το 2010 ανακαλύφθηκε στο Ιράν και στην Κορέα, αντίστοιχα.
Αναπτύσσεται κυρίως κάτω από τα κωνοφόρα δέντρα, ανάμεσα σε βρύα και πευκοβελόνες δεν είναι δηλητηριώδες, είναι όμως μη βρώσιμο και ξεχωρίζει με την εντυπωσιακή εμφάνισή του. 
Κατακόκκινες υγρές κηλίδες πάνω στο λευκό "καπέλο" του.
Aνατριχιαστικό ή ελκυστικό;;; 
Οι κόκκινες κηλίδες μοιάζουν με σταγόνες αίματος και δίνουν την εντύπωση ότι ο μύκητας αιμορραγεί από παντού. Ή μήπως είναι μικρές φραουλίτσες ή κερασάκια αν θέλετε πάνω σε σαντιγύ;;;
Το Hydnellum peckii ανήκει στο γένος Hydnellum της οικογένειας Bankeraceae. Είναι γνωστό με τις κοινές ονομασίες «μανιτάρι που αιμορραγεί», «δόντι που αιμορραγεί», «δόντι του διαβόλου» αλλά και «φράουλες με κρέμα». Ο λόγος είναι βέβαια προφανής και οφείλεται στην ασυνήθιστη όψη του μανιταριού.
Στο πάνω μέρος του μανιταριού εκκρίνεται μια χρωστική ουσία, η οποία έχει παρόμοιες ιδιότητες με το αντιπηκτικό ηπαρίνη. Η ουσία αυτή, που του δίνει το έντονο κόκκινο χρώμα, το προφυλάσσει από τα ζώα, που θα είχαν σκοπό να το φάνε. 
Αυτήν την εμφάνιση έχει το μανιτάρι στα πρώτα στάδια της ζωής του. Όταν ωριμάσει αλλάζει χρώμα, γίνεται καφετί και φαίνεται όπως κάθε άλλο είδος μανιταριού.
Το μανιτάρι αυτό μπορεί να φτάσει σε ύψος τα 10,5 εκατοστά, έχει δυσάρεστη μυρωδιά και το σχήμα του είναι ακανόνιστο και μεταβλητό. Τις περισσότερες φορές κολλάει επάνω σε κορμούς δέντρων και απλώνεται οριζόντια.
Οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει ότι η χρωστική ουσία atromentin, που περιέχει ο μύκητας έχει αντιπηκτικές και αντιβακτηριακές ιδιότητες. Επίσης το αποξηραμένο μανιτάρι χρησιμοποιείται για την παραγωγή χρωστικών για υφάσματα, με χρώματα που κυμαίνονται από μπεζ έως διάφορες αποχρώσεις του μπλε και του πράσινου.
Το Hydnellum peckii έχει περιγραφεί ως "δανέζικο γλυκό με μαρμελάδα φράουλα". Όμως αν δοκιμάσει κάποιος να το φάει, μια εξαιρετικά πικρή γεύση θα μείνει στο στόμα του. Παρά την δυσάρεστη γεύση του, δεν μπορούμε να μην του αναγνωρίσουμε την εξαιρετική ομορφιά του.

2 σχόλια:

  1. Δεν το ήξερα αυτό το μανιτάρι. Να σαι καλά να μαθαίνω πάντα. Όμορφες και οι φώτο σου.
    Καλή σου μέρα Νίκη. Εύχομαι να περνάς καλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Άννα. Σ' ευχαριστώ πολύ για τα καλά λόγια. Να είσαι καλά!!!

      Διαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...