Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2012

Οι Μεγαλιθικοί Ναοί της Μάλτας

Η Μάλτα είναι ένα μικρό και πυκνοκατοικημένο νησιωτικό κράτος που αποτελείται από ένα αρχιπέλαγος εφτά νησιών στο μέσο της Μεσογείου. Βρίσκεται ακριβώς νότια της Σικελίας, ανατολικά της Τυνησίας και βόρεια της Λιβύης. Το Γκόζο είναι το δεύτερο σε μέγεθος και σε πληθυσμό νησί του συμπλέγματος των νησιών της Μάλτας.
Σε αυτά τα δύο νησιά βρίσκονται οι Μεγαλιθικοί Ναοί της Μάλτας, μια ομάδα  έντεκα μεγαλιθικών μνημείων.
 Οι Ναοί που αποτελούν το σύμπλεγμα των Μεγαλιθικών Ναών είναι οι: Ġgantija, Ħaġar Qim, Mnajdra, Ta' Ħagrat, Ta' Skorba και Tarxien.
Φωτογραφία  luiraf
Οι Μεγαλιθικοί Ναοί της Μάλτας είναι οι παλαιότερες επιδαπέδιες δομές στη Γη. Χτίστηκαν κατά τη διάρκεια τριών διαφορετικών χρονικών περιόδων, από το 5000 π.Χ. έως το 700 π.Χ. περίπου και σε διαφορετικές περιοχές. Όλοι οι ναοί έχουν κοινή αρχιτεκτονική, παρόλο που κάθε περιοχή έχει τα δικά της χαρακτηριστικά. Είναι χτισμένοι από πέτρα και η κάτοψή τους έχει το σχήμα του τριφυλλιού.
Φωτογραφία Joonas L.
Λίγα είναι γνωστά για τους ανθρώπους που έχτισαν τους μεγαλιθικούς ναούς. Χτίστηκαν από αγρότες και κτηνοτρόφους, οι οποίοι λάτρευαν μια γυναικεία θεότητα, της οποίας πολλά αγάλματα έχουν βρεθεί στη Μάλτα, μερικά μάλιστα από αυτά είναι μοναδικά λόγω του μεγάλου μεγέθους τους. Δεν υπάρχουν πολλά στοιχεία για τις ιεροτελεστίες που λάμβαναν χώρα στους ναούς.  Στοιχεία δείχνουν ότι στα τελετουργικά συμπεριλαμβάνονταν και θυσίες ζώων. Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι αυτές οι δομές κατασκευάστηκαν σε μια εποχή, που οι ιθαγενείς των νησιών της Μάλτας δεν είχαν μεταλλικά εργαλεία, ούτε γνώριζαν τη χρήση του τροχού. 
Φωτογραφία Alpha School of English
Το συγκρότημα Ġgantija βρίσκεται στο νησί Γκόζο και αποτελείται από δύο ναούς, οι οποίοι είναι οι παλαιότεροι απ' όλους. Παλαιότεροι ακόμα και από τις πυραμίδες της Αιγύπτου και από το Stonehenge, που κατασκευάστηκε δυο χιλιάδες χρόνια αργότερα. Κατασκευάστηκαν κατά τη διάρκεια της Νεολιθικής Εποχής (3600-2500 π.Χ.) γεγονός που καθιστά αυτούς τους ναούς πάνω από 5500 ετών. 
Φωτογραφία sandrosamigos
Στη λαογραφία της Μάλτας αναφέρεται ότι οι ναοί χτίστηκαν από γίγαντες. Άλλωστε το όνομα Ġgantija σημαίνει "πύργος γιγάντων". Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι οι ναοί αυτοί συνδέονταν με τη λατρεία  θεοτήτων της γονιμότητας. Αυτό μαρτυρούν πολυάριθμα ειδώλια και αγάλματα που βρέθηκαν στην περιοχή.
Το συγκρότημα των μεγαλιθικών μνημείων Ħaġar Qim βρίσκεται στην κορυφή ενός λόφου στο νότιο άκρο του νησιού της Μάλτας. Αποτελείται από έναν κύριο ναό και τρεις μεγαλιθικές κατασκευές δίπλα του. Ο κύριος ναός κτίστηκε μεταξύ 3600 και 3200 π.Χ. και είναι ο καλύτερα διατηρημένος ναός απ' όλους τους αρχαίους ναούς της Μάλτας.
Φωτογραφία John S Y Lee
Φωτογραφία $pooky
500 μέτρα πιο πέρα βρίσκεται το συγκρότημα Mnajdra, το οποίο χτίστηκε την τέταρτη χιλιετία π.Χ. Αποτελείται από τρεις ναούς και είναι ίσως οι πιο ατμοσφαιρικοί απ΄όλους τους ναούς της Μάλτας. Βρίσκεται σε μια απομονωμένη θέση, σε έναν κοίλο γκρεμό στη νότια ακτή της Μάλτας. 
Φωτογραφία $pooky
Οι τρεις ναοί είναι συνεχόμενοι, αλλά δεν συνδέονται μεταξύ τους, Ο καθένας έχει τη δική του είσοδο. Στο συγκρότημα Mnajdra έχουν βρεθεί πέτρινα και πήλινα ειδώλια, πέτρινα κοσμήματα και εργαλεία  από πυριτόλιθο. Η απουσία μεταλλικών αντικειμένων είναι μία από τις ενδείξεις της νεολιθικής προέλευσης των ναών.
Φωτογραφία John S Y Lee
Οι ναοί Tarxien χρονολογούνται γύρω στο 3150 π.Χ. Πρόκειται για τέσσερις ναούς με ξεχωριστές εισόδους, που τους συνδέει ένα κοινό προαύλιο. Ο πρώτος ναός είναι ο πιο περίτεχνα διακοσμημένος απ' όλους τους ναούς της Μάλτας. Οι μεγάλιθοι ανακαλύφθηκαν τυχαία το 1914 από ντόπιους αγρότες που όργωναν.
Φωτογραφία gbraschi
Φωτογραφία  peuplier
Φωτογραφία gbraschi
Φωτογραφία travfotos
Ο ναός Ta'Hagrat χρονολογείται γύρω στο 3600-3200 π.Χ. Είναι μικρότερος από τους υπόλοιπους ναούς, με ύψος 15 μέτρων εσωτερικά, αλλά διατηρείται σε καλή κατάσταση. Όπως και αρκετοί άλλοι από τους ναούς, έτσι και ο Ta'Hagrat ανακαλύφθηκε τυχαία. Το 1916, παρατηρήθηκε ένα ανάχωμα από πέτρες σε ένα χωράφι, στην μικρή πόλη Mġarr. Ο ιδιοκτήτης του χωραφιού είχε χρησιμοποιήσει κάποιες από τις πέτρες για να χτίσει ένα σπίτι. Ο χώρος ανασκάφηκε μεταξύ 1923 και 1926.
Ο ναός Skorba δεν βρίσκεται σε καλή κατάσταση, συγκριτικά με τα συγκροτήματα Ħaġar Qim και Tarxien. Η περιοχή ανασκάφηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1960, μάλλον καθυστερημένα σε σχέση με άλλες μεγαλιθικές τοποθεσίες, μερικές από τις οποίες είχαν μελετηθεί από τις αρχές του 19ου αιώνα. 
Φωτογραφία albir
Ο χώρος αυτός είναι σημαντικός όχι τόσο για τα ερείπια του ναού, όσο για τα αντικείμενα που συλλέχθηκαν από τις ανασκαφές. Βρέθηκαν κεραμικά τα οποία χωρίστηκαν σε δύο κατηγορίες: αυτά που είχαν γκρι χρώμα και καθόλου σχέδια και αυτά που ήταν χρωματισμένα με κόκκινη ώχρα.
Επτά από τους ναούς αυτούς θεωρήθηκαν πως κατέχουν εξαιρετική παγκόσμια αξία από την ΟΥΝΕΣΚΟ, η οποία χαρακτήρισε την ομάδα ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Αρχικά ο τίτλος του μνημείου πολιτιστικής κληρονομιάς δόθηκε μόνο στους δύο ναούς που αποτελούν το σύμπλεγμα Ġgantija στο νησί Γκόζο το 1980. Το 1992 όμως ο τίτλος διευρύνθηκε ώστε να περιλαμβάνει και τους υπόλοιπους έξι ναούς που βρίσκονταν στο νησί της Μάλτας.
Φωτογραφία Alpha School of English
Οι Μεγαλιθικοί Ναοί της Μάλτας χαρακτηρίζονται από την ΟΥΝΕΣΚΟ ως "μοναδικά αρχιτεκτονικά αριστουργήματα", δεδομένου ότι οι κατασκευαστές τους είχαν περιορισμένα μέσα στη διάθεσή τους. 
Είναι επίσης αξιοσημείωτοι για την ποικιλομορφία τους και την διακόσμησή τους.
Φωτογραφία  Stuart Frost
Φωτογραφία Berthold Werner
Φωτογραφία Mareksilarski
Πηγές 1 2 3 4 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...