Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2012

Οι Επτά Χρωματιστές Γαίες

Στον Μαυρίκιο, το νησιωτικό κράτος του Ινδικού Ωκεανού, βρίσκεται το μικρό χωριό Chamarel με μόλις 700 κατοίκους.
Το χωριό αυτό είναι γνωστό για τη φυσική ομορφιά του τοπίου και τα αξιοθέατά του. 
Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν οι Καταρράκτες Σαμαρέλ,  το Εθνικό Πάρκο Black River Gorges και κυρίως οι Επτά Χρωματιστές Γαίες. 
Σε μια σχετικά μικρή περιοχή υπάρχει ένας γεωλογικός σχηματισμός με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Χρωματιστοί αμμόλοφοι με επτά διαφορετικά χρώματα: κόκκινο, καφέ, βιολετί, πράσινο, μπλε, μοβ και κίτρινο.
Αξιοσημείωτο είναι το ότι, αν κάποιος πάρει μια χούφτα άμμο με διαφορετικά χρώματα και τα ανακατέψει, θα διαπιστώσει ότι τα χρώματα θα διαχωριστούν. Επίσης εκπληκτικό είναι και το ότι, οι αμμόλοφοι δεν διαβρώνονται παρά τις καταρρακτώδεις τροπικές βροχές του Μαυρίκιου.
Οι αμμόλοφοι έχουν σχηματιστεί από την αποσύνθεση των ηφαιστειακών πετρωμάτων. Τα δύο κύρια συστατικά της άμμου, ο σίδηρος και το αργίλιο, ευθύνονται για το κόκκινο - ανθρακί και μπλε-μωβ χρώμα αντιστοίχως.
Οι διαφορετικές αποχρώσεις από τις διαφορετικές θερμοκρασίες του τετηγμένου ηφαιστειακού πετρώματος. Οι αιτίες όμως του διαχωρισμού των χρωμάτων δεν έχουν διευκρινιστεί πλήρως.
Από τη δεκαετία του 1960, ο τόπος αυτός είναι ένα από τα κύρια τουριστικά αξιοθέατα του Μαυρίκιου. Σήμερα, οι αμμόλοφοι προστατεύονται με έναν ξύλινο φράχτη και απαγορεύεται στους επισκέπτες να ανεβαίνουν πάνω τους.
Πηγές 1 2

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...