Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2012

Bajau-οι τσιγγάνοι της θάλασσας

Χαρακτηρίζονται ως "τσιγγάνοι της θάλασσας". Είναι γνωστοί για τις εξαιρετικές κολυμβητικές τους ικανότητες. Περνούν σχεδόν όλη τους τη ζωή μέσα στη θάλασσα, τρέφονται από αυτήν. Φτιάχνουν τα σπίτια τους μέσα στη θάλασσα, στα ρηχά νερά των κοραλλιογενών υφάλων, πάνω σε ψηλά ξύλινα δοκάρια. Κατασκευάζουν τις βάρκες τους, τις lepa-lepa, με τις οποίες ταξιδεύουν αλλά και ζουν μέσα σε αυτές.
Φωτογραφία Alex Goh Chun Seong
Πρόκειται για τους Bajau ή Badjao (Μπατζάο), ιθαγενείς της θαλάσσιας νοτιοανατολικής Ασίας. Οι Bajau προέρχονται παραδοσιακά από τα νησιά του αρχιπελάγους Σούλου, καθώς και από τμήματα των παράκτιων περιοχών του Μιντανάο και της βόρειας Βόρνεο. 
Σήμερα, υπάρχουν τουλάχιστον 470.000 στις Φιλιππίνες, 410.000 στην πολιτεία Sabah της Μαλαισίας και άγνωστος αριθμός αυτών στην Ινδονησία και την υπόλοιπη νοτιοανατολική Ασία.
Φωτογραφία Torben Venning
Για το μεγαλύτερο μέρος της ιστορίας τους, οι Μπατζάο είναι ένας νομαδικός λαός, άνθρωποι της θάλασσας, που επιβιώνουν με την αλιεία. Γυρίζουν στη στεριά για να θάψουν τους νεκρούς τους, για να εμπορευθούν την ψαριά τους και για να φτιάξουν καινούριες βάρκες.
Φωτογραφία Alex Goh Chun Seong
Οι διάφορες υποομάδες των Μπατζάο διαφέρουν πολιτιστικά, γλωσσικά και θρησκευτικά.  Όσον αφορά στη θρησκεία τους, οι περισσότεροι είναι σουνίτες-μουσουλμάνοι. Κάποιοι εξακολουθούν να πιστεύουν σε ανιμιστικές δοξασίες, σε πνεύματα και την λατρεία των προγόνων τους. Υπάρχει μια μικρή μειονότητα Χριστιανών. Κάποιοι, που ζουν συνεχώς μέσα στη θάλασσα ακολουθούν ένα μείγμα του Ισλάμ και της παράδοσης, λατρεύοντας πνεύματα της θάλασσας, τα “jinn” όπως τα αποκαλούν.
Φωτογραφία  Ahmad Shukri
Συνήθως, οι περισσότερες από αυτές τις υποομάδες παίρνουν το όνομα του τόπου που ζουν. Ακόμα κι αν ονομάζονται Bajau, κάθε υποομάδα έχει τη δική της μοναδική γλώσσα, τον δικό της πολιτισμό και την παράδοση της.
Φωτογραφία  AquaticApe
Πολλοί Bajaus της ανατολικής ακτής διατηρούν τον παραδοσιακό τρόπο ζωής τους, μαζί με τα απομεινάρια της παραδοσιακής προ-ισλαμικής πίστης τους. Όταν έχουν καλή ψαριά κάνουν προσφορά ευχαριστίας στον Omboh Dilaut, τον θεό της θάλασσας στον οποίο πιστεύουν.
Φωτογραφία  AquaticApe
 Οι Μπατζάο της ανατολικής ακτής της Sabah είναι γνωστοί για την ετήσια Regatta Lepa. Στην πόλη Semporna διεξάγονται παραδοσιακές λεμβοδρομίες, στις οποίες οι παραδοσιακές βάρκες lepa-lepa διακοσμούνται με πολύχρωμα πανιά.
Φωτογραφία udeyismail
Είναι άνθρωποι που τους αρέσει το χρώμα, οι γιορτές και η μουσική. Πιστεύουν ότι κατάγονται από τα μέλη της βασιλικής φρουράς του Σουλτανάτου Johor. Αυτό είναι ίσως μια εξήγηση για τα πολύχρωμα ρούχα που φορούν. Οι νύφες και οι γαμπροί φορούν ακόμα πιο πολύχρωμα ρούχα. Μια γυναίκα χαίρει μεγαλύτερης εκτίμησης όταν φοράει πολύχρωμα ρούχα.
Φωτογραφία  Rade Knoxville
Οι Bajaus είναι γνωστοί για τις εξαιρετικές ικανότητές τους στην ελεύθερη κατάδυση, με φυσικές προσαρμογές που τους επιτρέπουν να δουν καλύτερα και να παραμένουν περισσότερη ώρα κάτω από το νερό. Μερικοί Bajau σκόπιμα προκαλούν ρήξη στα τύμπανα των αυτιών τους σε νεαρή ηλικία, προκειμένου να διευκολυνθεί η κατάδυση και το κυνήγι στη θάλασσα. Αλιεύουν είδη θαλάσσιων αγγουριών, τα ολοθούρια, τα οποία και εμπορεύονται. Καταδύονται μέχρι και 30 μέτρα αναζητώντας αυτό το είδος, που θεωρείται λιχουδιά. Αξιοσημείωτο είναι ότι μπορούν να κρατήσουν την αναπνοή τους μέχρι και πέντε λεπτά.
Φωτογραφία Borneo Child Aid Society
Κάποιοι Μπατζάο άρχισαν να ζουν στην ξηρά πριν από 200 χρόνια περίπου. Εγκατέλειψαν την ζωή στη θάλασσα και έγιναν αγρότες και κτηνοτρόφοι. Κέρδισαν έτσι το παρατσούκλι "καουμπόηδες της ανατολής". Οι Bajaus της δυτικής ακτής είναι εξαιρετικοί ιππείς. 
Φωτογραφία Borneo Child Aid Society
Είναι επίσης γνωστοί για τις δεξιότητές τους στην υφαντική και το κέντημα. Έχουν ένα μοναδικό είδος χορού, που ονομάζεται Pangigal. Είναι κοινός χορός σε γαμήλιες τελετές, στις κοινότητες των ιθαγενών στις Φιλιππίνες και στην Μαλαισία.
Φωτογραφία Borneo Child Aid Society
Σήμερα, ο αριθμός των Bajaus που γεννιούνται και ζουν κυρίως στη θάλασσα μειώνεται, εν μέρει λόγω κυβερνητικών προγραμμάτων, βάσει των οποίων μετακινούνται στην ηπειρωτική χώρα. Επί του παρόντος, υπάρχει ένας τεράστιος οικισμός των Bajau  στο νησί Pulau Gaya, της Μαλαισίας. 
Πολλοί από αυτούς είναι παράνομοι μετανάστες στο νησί, το οποίο χρησιμοποιούν ως βάση, για να μπαίνουν συχνά στην Sabah , όπου και απασχολούνται σε διάφορες χειρωνακτικές εργασίες. Οι φυλετικές διακρίσεις και η συνεχής βία έχουν οδηγήσει πολλού Μπατζάο στην επαιτεία  και την μετανάστευση.
Φωτογραφία Alex Goh Chun Seong
Οι Μπατζάο έχουν χάσει μέρος της πολιτιστικής τους κληρονομιάς. Κάποιες από τις ιστορίες τους δεν θα ακουστούν στις επόμενες γενιές. Αρχίζουν επίσης να χάνουν κάτι από την ταυτότητά τους καθώς ενσωματώνονται με τις χερσαίες κοινότητες. Ακόμα και οι πιο παραδοσιακοί Badjao έχουν αρχίσει να αντικαθιστούν τις χειροποίητες βάρκες τους με βάρκες του εμπορίου. Παρά τις αλλαγές αυτές, ο πλούτος της πολιτιστικής κληρονομιάς των Bajaus έχει αρχίσει να αναγνωρίζεται ως άξιος διατήρησης.
Φωτογραφία  AquaticApe
Πηγές 1 2 3

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...