Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2012

Επίπεδες χώρες του πλανήτη

Υπάρχουν χώρες στον πλανήτη μας οι οποίες δεν έχουν καθόλου βουνά. Η έκτασή τους είναι κυρίως πεδινή και μόνο μικροί λόφοι ανυψώνονται μόλις λίγα μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας. Ξεκινώντας από τις Μαλδίβες και το νησί Villingili, στο οποίο υπάρχει ένα φυσικό ύψωμα μόλις 2,4 μέτρων, που αποτελεί το χαμηλότερο υψηλό σημείο του κόσμου, περνώντας στη Niulakita στο Τουβαλού με το ψηλότερο σημείο του στα 5 μέτρα, καταλήγουμε στην ατόλλη Likiep των Νήσων Μάρσαλ με το ψηλότερο σημείο της να φτάνει τα 10 μέτρα.
Μη νομίζετε όμως ότι μόνο σε αυτά τα νησιά του Ειρηνικού και του Ινδικού ωκεανού υπάρχουν υψώματα τόσο χαμηλά. Υπάρχουν χώρες από τις μεγάλες του πλανήτη μας με αυτή την χαρακτηριστική γεωγραφία. Ας δούμε μερικές από αυτές.
Η Γκάμπια
 Φωτογραφία  urjsa
Η Γκάμπια είναι μια μικρή χώρα της Δυτικής Αφρικής. Έχει ασυνήθιστο σχήμα-μακριά και στενή σαν φίδι- κι έκταση 11.300 km². Η κυριότερη συγκοινωνιακή αρτηρία της είναι ο ομώνυμος ποταμός, ο οποίος εκβάλλει στον Ατλαντικό Ωκεανό. Η χώρα είναι ως επί το πλείστον ένα χαμηλό οροπέδιο που μειώνεται σε ύψος, καθώς πλησιάζει τις ακτές του Ατλαντικού. Μεγάλο μέρος της αποτελείται από πεδιάδες που πλημμυρίζουν και περιστοιχίζονται από χαμηλούς λόφους. Ο ψηλότερος από αυτούς, ο Κόκκινος Βράχος, έχει ύψος μόλις 53 μέτρα.
Φωτογραφία  C.Ladavicius
Το Κουβέιτ
 Φωτογραφία flickrmune
Το Κουβέιτ εκτείνεται στη χαμηλή, παράκτια βορειοανατολική ζώνη της Αραβικής χερσονήσου. Το έδαφος αποτελείται από μια επίπεδη, αμμώδη έρημο, της οποίας το μέγιστο υψόμετρο (στο δυτικό άκρο) δεν ξεπερνά τα 300 μ. Οι αμμώδεις εκτάσεις καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Στο έδαφος της χώρας δεν υπάρχουν ποτάμια, παρά μόνο   ελάχιστες πηγές γλυκού νερού, που εμφανίζονται κοντά στον όρμο του Κουβέιτ.
Φωτογραφία  Psycho Milt
Η Μολδαβία
 Φωτογραφία  Serhio
Το μεγαλύτερο τμήμα της έκτασης της Μολδαβίας βρίσκεται ανάμεσα σε δύο ποταμούς, τον Προύθο στα δυτικά και τον Δνείστερο στα βορειοανατολικά. Η χώρα δεν βρέχεται από θάλασσα, παρόλο που τα νότια σύνορά της φτάνουν πολύ κοντά στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας. Το βόρειο μέρος της χώρας κυριαρχείται από λόφους, που δεν ξεπερνούν όμως τα 430 μέτρα σε ύψος. Το υψηλότερο σημείο της χώρας βρίσκεται στο Ντεάλουλ Μπαλανέστι (Dealul Bălăneşti).
Φωτογραφία dorinika
Η Γουινέα-Μπισσάου
 Φωτογραφία Francofranco56
Η Δημοκρατία της Γουινέας Μπισσάου είναι χώρα στη Δυτική Αφρική με έκταση 36.120 τετρ. χλμ. Η χώρα συνορεύει με τη Σενεγάλη στα βόρεια, ενώ στα δυτικά βρέχεται από τον Ατλαντικό Ωκεανό. Επίσης, συνορεύει με τη Γουινέα στα ανατολικά και στα νότια. Το μήκος των ακτών της είναι 350 χιλιόμετρα. Στη χώρα ανήκουν και περίπου 60 παράκτια νησιά. Το έδαφος της Γουινέας-Μπισσάου είναι ως επί το πλείστον χαμηλή παράκτια πεδιάδα με βάλτους ριζοφόρων στις παράκτιες περιοχές και σαβάνες στα ανατολικά. Το υψηλότερο σημείο είναι στα 300 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, σε μια ανώνυμη τοποθεσία στα βορειοανατολικά της χώρας.
Η Δανία
 Φωτογραφία olesiggaard
 Η Δανία είναι μία τελείως επίπεδη χώρα, καθώς το υψηλότερο σημείο της, το Møllehøj στα δυτικά της χώρας, μόλις που φτάνει τα 170 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Το δανέζικο ανάγλυφο διαμορφώθηκε κατά την εποχή των παγετώνων, και αυτός είναι ο λόγος που η χώρα είναι τελείως επίπεδη. Οι δυτικές ακτές της ηπειρωτικής Δανίας είναι χαμηλές, χωρίς λιμάνια και καλύπτονται από αμμόλοφους, συχνά με ύψος πάνω από 30 μέτρα. Βρίσκονται εκτεθειμένες στις χειμερινές καταιγίδες και σε πολύ ισχυρούς ανέμους. Αντίθετα, οι ανατολικές ακτές που βρέχονται από τη Βαλτική παρουσιάζουν πολλές κολπώσεις. Συνολικά η Δανία έχει 405 νησιά, από τα οποία τα 75 είναι ακατοίκητα. Ποτάμια και λίμνες υπάρχουν πολλά, αλλά σχεδόν όλα είναι πολύ μικρά. 
Φωτογραφία  Richard Sir
Η Εσθονία
 Το έδαφός της Εσθονίας είναι πεδινό, κυρίως λόγω της διάβρωσης των παγετώνων του Τεταρτογενούς. Το υψηλότερο σημείο της χώρας είναι το Suur Munamägi στα νοτιοανατολικά σε 318 μέτρα. Περισσότερο από το 50% του εδάφους της καλύπτεται από δάση, κυρίως κωνοφόρα, στα οποία ζουν ελάφια, αγριόχοιροι, κάστορες κ.ά. ζώα. Στην Εσθονία ανήκουν περίπου 1.500 νησιά που βρίσκονται στη Βαλτική θάλασσα. Η ακτογραμμή της είναι σχεδόν 3.800 χλμ. με όρμους και κολπίσκους.
Φωτογραφία  TN Drum Guy
Η Λετονία
 Φωτογραφία Gatis Pāvils
Η Λετονία βρίσκεται στις ανατολικές ακτές της Βαλτικής Θάλασσας, ανάμεσα στην Εσθονία και τη Λιθουανία. Περίπου το 98% της χώρας βρίσκεται κάτω από 200 μέτρα υψόμετρο. Πεδιάδες καλύπτουν περισσότερο από το 75% της χώρας. Η Λετονία έχει περισσότερα από 12.000 ποτάμια, από τα οποία μόνο τα 17 έχουν μήκος μεγαλύτερο από 97 χλμ, και περισσότερες από 3.000 μικρές λίμνες. Τα δάση, κυρίως με πεύκα, καλύπτουν το 41% της έκτασης της χώρας. 
Φωτογραφία Ingrid Norbergs
Η Λιθουανία
 Φωτογραφία Wojsyl
Η Λιθουανία βρίσκεται στη βόρεια Ευρώπη και είναι η μεγαλύτερη σε έκταση από τις βαλτικές χώρες. Έχει 99 χιλιόμετρα αμμώδη ακτογραμμή από τα οποία τα 38 βρίσκονται στη Βαλτική Θάλασσα. Η χώρα έχει πολυάριθμες λίμνες. Είναι - όπως και όλες οι χώρες της περιοχής - μια χώρα όπου δεν υπάρχουν βουνά.  Ο λόφος Aukštojas είναι το ψηλότερο σημείο της Λιθουανίας με υψόμετρο 294 μέτρα.  Η Λιθουανία είναι μια χώρα με πολλούς υδροβιότοπους, πλούσια χλωρίδα και πανίδα. Γενικά είναι μια χώρα πνιγμένη στα δάση με κύριο δέντρο το πεύκο και τη λεύκα. 
Φωτογραφία  Lithuanian Tours
Η Λευκορωσία
 Φωτογραφία zedlik
Η Λευκορωσία είναι μια χώρα που δεν βρέχεται από θάλασσα, σχετικά επίπεδη, χωρίς ψηλά βουνά. Το ψηλότερο σημείο της είναι ο λόφος Τζιαρζίνσκαγια με υψόμετρο 345 μέτρα. Το 40% της έκτασής της καλύπτεται από δάση. Στο βορρά κυριαρχούν τα κωνοφόρα, ενώ νοτιότερα ευδοκιμούν τα φυλλοβόλα δέντρα. Πολλά μικρά ποτάμια και 11.000 λίμνες βρίσκονται στη Λευκορωσία.
Φωτογραφία  andr81
Πηγές 1 2

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...