Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2012

Το φαράγγι του ποταμού Blyde-Το πράσινο φαράγγι

Στη Νότια Αφρική, στην επαρχία Mpumalanga (σημαίνει "το μέρος όπου ο ήλιος ανατέλλει") βρίσκεται το φαράγγι του ποταμού Blyde (Blyde River Canyon). Το φαράγγι αποτελεί το βόρειο τμήμα της οροσειράς Drakensberg (σημαίνει "Βουνά του Δράκοντα" στη γλώσσα Αφρικάανς, "Φράγμα από δόρατα" στη γλώσσα Ζουλού ), της υψηλότερης οροσειράς στη Νότια Αφρική.
Έχει μήκος 26 χλμ. και βάθος 762 μέτρα, κατά μέσο όρο. Το φαράγγι αποτελείται κυρίως από κόκκινο ψαμμίτη. Το υψηλότερο σημείο του φαραγγιού, το Mariepskop, είναι 1.944 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, ενώ το χαμηλότερο σημείο του, εκεί όπου ο ποταμός αφήνει το φαράγγι, είναι ελαφρώς μικρότερο από 561 μέτρα πάνω από τη στάθμη της θάλασσας. Αυτό σημαίνει ότι με κάποιο μέτρο το φαράγγι είναι πάνω από 4.500 πόδια (1.372 μ) βαθιά.
Αν και είναι δύσκολο να συγκριθούν φαράγγια παγκοσμίως, το Blyde River Canyon είναι ένα από τα μεγαλύτερα φαράγγια στη Γη. Επιπλέον, μπορεί να είναι το μεγαλύτερο "πράσινο φαράγγι"  λόγω της πλούσιας υποτροπικής βλάστησης. 
Στο φαράγγι αυτό βρίσκονται μερικοί από τους πιο απόκρημνους γκρεμούς του κόσμου. Πιο ψηλοί και πιο απόκρημνοι από οποιοδήποτε άλλο φαράγγι του πλανήτη. Είναι το δεύτερο μεγαλύτερο φαράγγι της Αφρικής και χαρακτηρίζεται φυσικό θαύμα της αφρικανικής ηπείρου. 
Εδώ βρίσκεται και ο καταρράκτης Kadishi, ο οποίος πέφτει από ύψος 200 μέτρων. Σχηματισμένος από ένα είδος ασβεστόλιθου (Tufa) είναι ο ψηλότερος καταρράκτης αυτού του είδους στη Γη. Εντυπωσιακό είναι έχει σχηματιστεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να μοιάζει με ένα πρόσωπο που κλαίει συνεχώς και για το λόγο αυτό ονομάζεται και "Το κλαμένο πρόσωπο της φύσης".
Η καλύτερη θέα σε όλο το φαράγγι είναι οι "Τρεις Ρόνταβελ" - "Three Rondavels". Τρία τεράστια στρογγυλά βράχια που θυμίζουν τα σπίτια ή καλύβες των ιθαγενών, που είναι επίσης γνωστά με το όνομα rondavel.
Ο ποταμός που διασχίζει το φαράγγι ονομάστηκε Blyde to 1844 όταν ο Hendrik Potgieter, αρχηγός των Voortrekkers, με τους συντρόφους του επέστρεψε ασφαλής από τον Κόλπο Delagoa, που βρίσκεται στις ακτές της Μοζαμβίκης και όλοι μαζί συνάντησαν τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας, οι οποίοι τους θεωρούσαν νεκρούς. Blyde στα Ολλανδικά σημαίνει "αίσιος, ευοίωνος, χαρμόσυνος".
Για την ιστορία, οι Voortrekkers ήταν μετανάστες, κυρίως αγρότες, κατά τη διάρκεια του 1830 και του 1840, οι οποίοι έφυγαν από την Αποικία του Ακρωτηρίου, η οποία τότε ήταν Βρετανική αλλά είχε ιδρυθεί από Ολλανδούς και κινήθηκαν προς το εσωτερικό της σημερινής Νότιας Αφρικής.
Το φαράγγι του ποταμού Blyde υποστηρίζει μεγάλη ποικιλομορφία ζωής. Συμπεριλαμβάνονται πολλά είδη αντιλόπης, πολυάριθμα ψάρια, ιπποπόταμοι και κροκόδειλοι και πολλά είδη πρωτευόντων. Εξίσου μεγάλη είναι και η ποικιλομορφία της ορνιθοπανίδας. Τα πανέμορφα Narina Trogon, πολλά είδη αετών, κουκουβάγιας, γερακιών, τουράκο, η αφρικανική Finfoot και πολλά άλλα ζουν στη περιοχή του φαραγγιού.
Το φαράγγι Blyde, όπως και η ευρύτερη περιοχή είναι πολύ δημοφιλής τουριστικά και υποστηρίζεται με καλά ανεπτυγμένες υποδομές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...