Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

Χώρες και λαοί (φωτογραφικό αφιέρωμα)

Ιαπωνία
Η σύγχρονη κοινωνία της Ιαπωνίας εξακολουθεί και τηρεί τις παραδόσεις της, που περνούν από γενιά σε γενιά. Γίνεται έτσι ένα από τα ομορφότερα και πιο ενδιαφέροντα μέρη στον κόσμο
Φωτογραφία Clansy Lethbridge
Βιετνάμ
Ένα νεαρό κορίτσι Hmong ιππεύει έναν νεροβούβαλο. 
Οι Hmong είναι ασιατική εθνική ομάδα από τις ορεινές περιοχές της Κίνας, του Βιετνάμ, του Λάος και της Ταϊλάνδης.
Φωτογραφία Denis Rosan
Τανζανία
Σχολείο με μικρούς μαθητές Μασάι.
Φωτογραφία Noel Feans
Ινδία
Πολεμιστές Kalaripayatu εξασκούνται σε μια παραλία στη βόρεια Kerala. H Kalaripayatu είναι μια από τις αρχαιότερες πολεμικές τέχνες, ίσως πιο παλιά κι από το Kung Fu.
Φωτογραφία Nicolas Chorier
Σκανδιναβία
Κωνικές σκηνές που ονομάζονται lavut παρέχουν προσωρινό καταφύγιο στους κτηνοτρόφους Σάμι (αυτόχθονες πληθυσμοί στη σκανδιναβική χερσόνησο), καθώς ακολουθούν τους ταράνδους. Ο Nils Peder Gaup ξεκουράζεται στην τούνδρα την οποία αισθάνεται σαν το σπίτι του.
Φωτογραφία Erica Larsen
Σουηδία
Ο Johan Kuhmunen, με το σκύλο του Cammu, ζει στη Σουηδία. Για τους Σάμι είναι πολύ σημαντική η μετάδοση της γνώσης της εκτροφής ταράνδων από τους παλαιότερους στις νεώτερες γενιές. Η γνώση αυτή περνά από γενιά σε γενιά και δεν μαθαίνεται από τα βιβλία.
Φωτογραφία Erica Larsen
Ινδία
Αυτό το κορίτσι πετάει το χαρταετό της πάνω από το Jaisalmer. Χαρτί, κόλλα και σχοινί... μοιάζει σαν να μεταφέρει τα όνειρά της στον αέρα.
Φωτογραφία Simon Christen
Παταγονία
Ένας μοναχικός gaucho επιθεωρεί το ράντσο του (Estancia el Condor) στη νότια Παταγονία, στα σύνορα με τη Χιλή. Gaucho είναι ο όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τους κατοίκους των πεδιάδων της Νότιας Αμερικής και των λειμώνων της Παταγονίας.
Φωτογραφία Jasmine Rossi
Μάλι
Ένας Τουαρέγκ οδηγεί το καραβάνι με τις καμήλες στο Μάλι, στη Δυτική Αφρική. Ο οδηγός γνωρίζει ποια φυτά μπορούν να θεραπεύσουν ή να σκοτώσουν τα ζώα του και πως να βρίσκει το δρόμο του στην έρημο, από το χρώμα, την υφή και την γεύση της άμμου.
Φωτογραφία Brent Stirton
Κίνα
Μια γυναίκα ξεκουράζεται στο Σινικό Τείχος, στο τμήμα Jiankou κοντά στο χωριό Xizhazi.
Φωτογραφία Byron Yu
Αιθιοπία
Ζωντανεύοντας σκηνή από τη βιβλική εποχή, καραβάνια φτάνουν στα αλατωρυχεία της λίμνης Asele, στην Αιθιοπία.
Φωτογραφία George Steimetz
Ινδία
Ο ναός Krisna είναι ένας σημαντικός ναός για τους Ινδουιστές Hampi. Γι΄αυτούς ο ναός είναι τόπος ηρεμίας και ισορροπίας, τόπος φυγής
Φωτογραφία Alejandra Loreto
Ελλάδα
Με θέα το Μπούρτζι στο Ναύπλιο
Φωτογραφία Maisie Ong
Σκωτία
Την παραμονή του φεστιβάλ Belatane Fire οι συμμετέχοντες, φορώντας ενδυμασίες, γιορτάζουν την έναρξη της περιόδου του καλοκαιριού. Η παγανιστική γιορτή έχει τις ρίζες της στις Κελτικές τελετουργικές τελετές γονιμότητας. 
Φωτογραφία Jim Richardson
Ινδία
Στη λίμνη Dal, κωπηλατεί μόνος του, μέσα σε μια βάρκα shikara, συλλογιζόμενος ίσως ένα καλύτερο αύριο.
Φωτογραφία Rutuj Kamdar
Κίνα
Ένας αγρότης ξεκινά τη μέρα του διασχίζοντας τους ορυζώνες την αυγή.
Φωτογραφία Byongsun Ahn
Σκωτία
Μόνος ένας άνθρωπος περπατά μέσα σε δάσος στα highlands της Σκωτίας.
Φωτογραφία Luis del Rio

Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2012

Επιστημονικές ανακαλύψεις 2011

Το 2011 οι επιστήμονες ήταν πολύ απασχολημένοι. Υπήρξαν νέες ανακαλύψεις, συζητήσεις διαμάχες. Δύο νέα στοιχεία προστέθηκαν στον περιοδικό πίνακα και περισσότερα από 1.000 νέα είδη ανακαλύφθηκαν στη Νέα Γουινέα, μόνο.
Ας γνωρίσουμε μερικά από τα πολλά ενδιαφέροντα και σημαντικά συμβάντα του περασμένου έτους.
Αρχαιολογία
  • Στην Κένυα ανακαλύφθηκαν πέτρινα τσεκούρια, που χρονολογούνται περίπου πριν από 1.760.000 χρόνια.
  • Στο Ισραήλ ανακαλύφθηκαν λεπίδες, που η κατασκευή τους δηλώνει εξελιγμένη μορφή παραγωγής. Χρονολογούνται πριν από 400.000 χρόνια. Οι ερευνητές ανακάλυψαν στοιχεία μιας καλά οργανωμένης παραγωγής λεπίδων με τυποποιημένο τρόπο. Ως πρώτη ύλη επιλέχθηκαν πέτρες. Οι λεπίδες είχαν κοφτερή άκρη και μια αμβλεία άκρη, για εύκολη λαβή.
  • Ανακαλύφθηκε απολίθωμα πλεσιόσαυρου με ένα έμβρυο, γεγονός που δείχνει ότι ο πλεσιόσαυρος γέννησε μικρά, αντί για αυγά (Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λος Άντζελες).

 Ανεξήγητα φαινόμενα
  • Οι σπίνοι Bengalese ανακαλύφθηκε ότι χρησιμοποιούν τη γραμματική στο κελάηδισμά τους.

  • Παρατηρήθηκε ότι, ρινοδέλφινα στην Αυστραλία έβγαζαν μεγάλα κοχύλια και ψάρια έξω από το νερό για να τα φάνε (Πανεπιστήμιο Murdoch).

  • Κοράκια βρέθηκαν να χρησιμοποιούν τα ράμφη τους σαν χέρια για να δείξουν και να δώσουν κάτι το ένα στο άλλο.

  • Στο Πουέρτο Ρίκο ανακαλύφθηκε ότι μικρές σαύρες (anoles) είναι ικανές να επιλύσουν προβλήματα, που είχαν σχεδιαστεί για να μετρήσουν την νοημοσύνη των πουλιών. Μάλιστα, χρειάστηκαν λιγότερες προσπάθειες απ' όσες τα πουλιά (Manuel Leal/ Πανεπιστήμιο Duke).

  • Έρευνες έδειξαν ότι, ο εγκέφαλος μικρών αραχνών είναι τόσο μεγάλος που υπερχειλίζει και γεμίζει το σώμα των αραχνών, μέχρι τα πόδια τους.


Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2012

Το εντυπωσιακό φαράγγι της Αντιλόπης

Το φαράγγι της Αντιλόπης βρίσκεται στη γη των Ναβάχο, στο Page της Αριζόνα.  Πριν από πολλά χρόνια, κοπάδια αντιλόπης έβοσκαν ελεύθερα στην περιοχή του φαραγγιού. Αυτό εξηγεί και το όνομα πουτου  έχει δοθεί.
Φωτογραφία boonj
Φωτογραφία Meckimac
Φωτογραφία Best of Digital
Περιλαμβάνει δύο ξεχωριστά τμήματα: το άνω φαράγγι γνωστό ως "Crack" και το κάτω φαράγγι, που είναι γνωστό ως "The Corkscrew".
Στη γλώσσα Ναβάχο το άνω φαράγγι ονομάζεται Tse bighanilini, που σημαίνει "τόπος που το νερό κυλάει μέσα στους βράχους", ενώ το κάτω φαράγγι ονομάζεται "Hazdistazi", δηλαδή "σπειροειδείς αψίδες βράχου".
Δεν χρειάζεται βέβαια να πω ότι, για τους Ναβάχο είναι ένας ιερός τόπος.
Φωτογραφία b00nj
Φωτογραφία Lucag
Φωτογραφία Best of Digital
Το φαράγγι είναι αποτέλεσμα διάβρωσης, που έλαβε χώρα κυρίως των πλημμυρών που συνέβαιναν στην περιοχή. Με την πάροδο του χρόνου οι άκρες των βράχων λειάνθηκαν κι έτσι δημιουργήθηκε ένα από το πιο εντυπωσιακά αξιοθέατα του κόσμου.
Φωτογραφία merlune
Φωτογραφία romainguy
Το άνω τμήμα του φαραγγιού είναι αυτό που δέχεται τις περισσότερες επισκέψεις. Αυτό οφείλεται σε δύο λόγους. Είναι πιο εύκολη η πρόσβαση σε αυτό, αφού η είσοδός του και σε όλο το μήκος του είναι στο επίπεδο του εδάφους και δεν χρειάζεται ανάβαση.
Ο κυριότερος όμως λόγος είναι ότι σε αυτό το τμήμα του φαραγγιού πέφτουν δέσμες ηλιακών ακτίνων, που φωτίζουν τα τοιχώματά του και δημιουργούν ένα εκπληκτικό θέαμα, που είναι συχνότερο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.
Φωτογραφία StevenMBeard
Φωτογραφία Rachel Dunsdon
Ακόμα και σήμερα το φαράγγι εξακολουθεί να πλημμυρίζει. Στις 30 Οκτωβρίου 2006 συνέβη μια πλημμύρα, που κράτησε 36 ώρες, με αποτέλεσμα το κάτω φαράγγι της Αντιλόπης να μείνει κλειστό για πέντε μήνες.
Στις 12 Αυγούστου 1997 έντεκα τουρίστες έχασαν τη ζωή τους στα κάτω φαράγγι από πλημμύρα. Ο μόνος που επέζησε ήταν ο οδηγός της ομάδας, που είχε την κατάλληλη εκπαίδευση.
Οι επισκέψεις στο φαράγγι γίνονται αποκλειστικά με ξεναγούς επειδή υπάρχει ο φόβος της πλημμύρας, κυρίως κατά την περίοδο των μουσώνων.
Φωτογραφία romainguy
Φωτογραφία Lucag
Είναι το δεύτερο σε επισκεψιμότητα φαράγγι των ΗΠΑ, μετά το Grand Canyon και ένα από το πιο πολυφωτογραφημένα μέρη των ΗΠΑ.
Φωτογραφία b00nj
Φωτογραφία James Marvin Phelps
Φωτογραφία Lucas Loffler
Πηγές  1  2

Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2012

Οι νεκρές πόλεις της Συρίας

Στη βορειοδυτική Συρία, μεταξύ των πόλεων Aleppo και Hama βρίσκονται 700 περίπου εγκαταλειμμένοι οικισμοί. Χρονολογούνται από το 10 - 7ο αιώνα μ.Χ.  και είναι απομεινάρια της Χριστιανικής Βυζαντινής αρχιτεκτονικής.
Ανάμεσα σε αυτές τις σημαντικές νεκρές πόλεις περιλαμβάνεται ο ναός του Αγίου Συμεών του Στυλίτη, η Serjilla και η al Bara. O ναός του Αγίου Συμεών του Στυλίτη είναι η αρχαιότερη σωζόμενη Βυζαντινή εκκλησία και χρονολογείται από τον 5ο αιώνα μ.Χ.
Φωτογραφία Bernard Gagnon
Φωτογραφία ShaneAH
Είναι χτισμένες σε περιοχές με πετρώματα ασβεστόλιθου, που είναι γνωστές ως "Όρεινοί Όγκοι Ασβεστόλιθου". Αυτά τα αρχαία ερείπια καλύπτουν μια περιοχή πλάτους 20-40 χλμ. και μήκους 140 χλμ. Εγκαταλείφθηκαν από τον 8ο - 10ο αιώνα. Τα μνημεία και τα κτίρια όμως διατηρούνται σε πολύ καλή κατάσταση: κατοικίες, ειδωλολατρικοί ναοί, χριστιανικές εκκλησίες και ιερά, ταφικά μνημεία, λουτρά, δημόσια κτίρια κ.λ.π. Αυτό είναι αποτέλεσμα σε μεγάλο βαθμό της απουσίας της ανθρώπινης παρουσίας.
Φωτογραφία Heretiq
Φωτογραφία illustir
Ο Chris Wickham, καθηγητής μεσαιωνικής ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, σε έγκυρη έρευνά του, ισχυρίζεται ότι οι οικισμοί κατοικούνταν από ευημερούντες βοσκούς, οι οποίοι δεν είχαν ιδιαίτερα αστικά χαρακτηριστικά.
Φωτογραφία Pilar Torres
Φωτογραφία Odilia
Τα εντυπωσιακά ερείπια είναι το αποτέλεσμα της ευημερίας των αγροτών, που επωφελούνταν από ένα ισχυρό διεθνές εμπόριο ελαιολάδου. Αναφέρει επίσης ότι δεν ήταν απλώς ευημερούντες οικισμοί αγροτών, αλλά πόλεις που άκμασαν, καθώς βρίσκονταν κατά μήκος των μεγάλων εμπορικών δρόμων της Βυζαντινής αυτοκρατορίας.
Φωτογραφία Hovic
Φωτογραφία Varun Shiv Kapur
Όταν η περιοχή κατακτήθηκε από τους Άραβες, οι διαδρομές του εμπορίου άλλαξαν και οι πόλεις αυτές έχασαν την πηγή της οικονομικής ευημερίας τους.
Οι κάτοικοι εγκατέλειψαν τις πόλεις τους και κατευθύνθηκαν σε άλλες, οι οποίες άκμαζαν υπό την κυριαρχία των Αράβων.
Φωτογραφία Hovic
Φωτογραφία Bernard Gagnon
Από το 2011 αποτελούν πολιτιστική κληρονομιά της ΟΥΝΕΣΚΟ, σύμφωνα με την οποία οι οικισμοί αυτοί αποτελούν εξαιρετική μαρτυρία του τρόπου ζωής, της αρχιτεκτονικής και των πολιτιστικών παραδόσεων των αγροτικών πολιτισμών, που αναπτύχθηκαν στη Μέση Ανατολή την εποχή εκείνη.
Φωτογραφία Hovic
Φωτογραφία Bertramz
Τουρίστες μπορούν να επισκεφτούν τις νεκρές πόλεις ελεύθερα, παρά το γεγονός ότι διενεργούνται ανασκαφές και έρευνες.
Δυστυχώς η πλειοψηφία των κατοίκων της περιοχής δεν έχουν αντιληφθεί τη σπουδαιότητα και την αρχαιολογική αξία των οικισμών αυτών.
 Πάντα όμως καλοδέχονται τους επισκέπτες.
Φωτογραφία Odilia
Φωτογραφία ShaneAH
Πηγές  1 2

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...