Τρίτη 5 Μαρτίου 2013

Σταχτοπετροκλής-ο ταξιδιώτης του κόσμου

Ο σταχτοπετροκλής (Oenanthe oenanthe) είναι ένα μικρό ωδικό πτηνό. Το μήκος του κυμαίνεται από 14-16 εκατοστά και το βάρος του δεν είναι μεγαλύτερο από 25 γραμμάρια.
Παρουσιάζει φυλετικό διμορφισμό, ενώ το αρσενικό παρουσιάζει και εποχικό διμορφισμό. Τρέφεται με έντομα, τα οποία μερικές φορές συλλαμβάνει καθώς πετά. Φωλιάζει σε σχισμές βράχων και σε κοιλότητες του εδάφους και γεννά 1-2 φορές το χρόνο, κατά την περίοδο Απριλίου-Ιουλίου, 5-6 αυγά κάθε φορά.
Το μικρό αυτό πουλάκι έχει στην κατοχή του ένα ρεκόρ. Κάνει ένα από τα μεγαλύτερα μεταναστευτικά ταξίδια, διασχίζοντας ωκεανούς, ερήμους, παγωμένες περιοχές. Ξεκινά από τον τόπο της θερινής του διαμονής, την αρκτική τούνδρα της Αλάσκας και καταλήγει για να ξεχειμωνιάσει στην ανατολική Αφρική, νοτιότερα της Σαχάρας.
Ορνιθολόγοι έβαλαν μικροσκοπική συσκευή εντοπισμού στον σταχτοπετροκλή, που έδειξε ότι το πουλί διανύει μια απόσταση 30 χιλιάδων χλμ. στο ταξίδι του. Επισημαίνουν δε, ότι είναι το μακρύτερο ταξίδι που έχουν παρατηρήσει ποτέ για ωδικό πτηνό.
Πηγές 1 2 3

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...