Παρασκευή 8 Μαρτίου 2013

Sassi di Matera-οι πέτρες-σπηλιές της Ματέρα

Η Ματέρα είναι μια πόλη στην νότια Ιταλία. Είναι η πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας Ματέρα. Η πόλη βρίσκεται δίπλα σε ένα μικρό φαράγγι, όπου ρέει ο ποταμός Gravina. Η περιοχή της Ματέρας έχει κατοικηθεί από την Παλαιολιθική περίοδο και θεωρείται από τις παλαιότερες πόλεις του κόσμου.
Η Ματέρα απέκτησε διεθνή φήμη με την αρχαία πόλη "Sassi di Matera", που σημαίνει "οι πέτρες-σπηλιές της Ματέρα". Τα Sassi της Ματέρας είναι σπίτια-σπηλιές, σκαμμένα μέσα σε ασβεστολιθικά βράχια, τα οποία έχουν ιστορία από την προϊστορική περίοδο. Υπάρχει η υποψία ότι ίσως εκεί εγκαταστάθηκαν οι πρώτοι άνθρωποι στην Ιταλία. Πολλά από αυτά τα "σπίτια" είναι πραγματικά μόνο σπήλαια και οι δρόμοι σε ορισμένα μέρη του Sassi συχνά βρίσκονται στις στέγες των άλλων σπιτιών. 
Η Ματέρα είναι το μοναδικό μέρος στον κόσμο όπου οι άνθρωποι μπορούν να καυχηθούν για το ότι εξακολουθούν να ζουν στα σπίτια των προγόνων τους,  9.000 χρόνια πριν.
Μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1980 η περιοχή θεωρούνταν φτωχή, δεδομένου ότι τα σπίτια ήταν και εξακολουθούν να είναι (τα περισσότερα) ακατάλληλα για κατοίκηση. Όμως, έχουν γίνει προσπάθειες από την κυβέρνηση για την τουριστική αξιοποίησή της. Σήμερα στην περιοχή υπάρχουν πολλές ακμάζουσες επιχειρήσεις, καταστήματα και ξενοδοχεία. 
Η αρχαία πόλη έχει το σημαντικό πλεονέκτημα της ομοιότητας με τους αρχαιολογικούς χώρους μέσα και γύρω από την Ιερουσαλήμ. Αρκετοί σκηνοθέτες και κινηματογραφικά στούντιο το έχουν αντιληφθεί, γι' αυτό η πόλη χρησιμοποιήθηκε για τα γυρίσματα διαφόρων ταινιών, όπως " The Gospel According to St. Matthew "(Pier Paolo Pasolini,  1964), " King David "(Bruce Beresford, 1985), " Τα Πάθη του Χριστού " (Mel Gibson, 2004) και " Η Ιστορία Της Γέννησης "( Catherine Hardwicke, 2006).
Φωτογραφία Tommaso Ruggieri
Από το 1993 τα sassi της Ματέρας έχουν χαρακτηριστεί από την ΟΥΝΕΣΚΟ ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Σύμφωνα με την ΟΥΝΕΣΚΟ, αποτελούν ένα εξαιρετικό παράδειγμα της παραδοσιακής ανθρώπινης εγκατάστασης και χρήσης της γης, που δείχνουν την εξέλιξη ενός πολιτισμού, ο οποίος κατάφερε με το πέρασμα των χρόνων να διατηρήσει την αρμονική σχέση του με το φυσικό περιβάλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...