Παρασκευή 17 Μαΐου 2013

Φολίδες ερπετών με μια διαφορετική ματιά

Με τη λέξη "φολίδες" το μυαλό μας πάει κατευθείαν στα ερπετά. Πλάσματα που σέρνονται και ίσως για κάποιους να είναι ανατριχιαστικά. Οι φολίδες είναι αναδιπλώσεις του δέρματος ή κεράτινες πλάκες στο σώμα τους και αποτελούν ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό τους, που τα κάνει να ξεχωρίζουν από τα πουλιά και τα θηλαστικά. Το δέρμα των ερπετών καλύπτεται από λέπια ή φολίδες, μερικές φορές με οστεώδη βάση, σχηματίζοντας πανοπλία. Στις σαύρες και τα φίδια, όλο το σώμα τους καλύπτεται από επικαλυπτόμενα επιδερμικά λέπια. Έτσι προστατεύονται από το γδάρσιμο, την αφυδάτωση, από τους θηρευτές τους.
Με την εγγραφή αυτή, θα δούμε τις φολίδες των ερπετών από την αισθητική τους πλευρά. Πως θα γίνει αυτό;; Μα, με τις φωτογραφίες που θα αποκαλύψουν την ιδιαίτερη ομορφιά τους.

Ο αλιγάτορας είναι σίγουρα ένα τρομακτικό ζώο. Αν μπορούσαμε να παρατηρήσουμε από πολύ κοντά το δέρμα του θα βλέπαμε αυτό που δείχνει η φωτογραφία παρακάτω. Ένα σεληνιακό τοπίο με κρατήρες ηφαιστείων, λόφους, κοίλες επιφάνειες.
Φωτογραφία morv440
Φωτογραφία morv440 
Το δέρμα των κροκοδειλιδών καλύπτεται από οστέινες πλάκες, οι οποίες ονομάζονται scute ή scutum (στα λατινικά σημαίνει "ασπίδα"). Σε αντίθεση με τις φολίδες που έχουν οι σαύρες και τα φίδια, οι οποίες σχηματίζονται από την επιδερμίδα, οι "ασπίδες" - scutes σχηματίζονται στο κατώτερο αγγειακό στρώμα του δέρματος. Οι φολίδες των κροκοδείλων έχουν πόρους που λειτουργούν ως αισθητήρια όργανα.
Φωτογραφία CurvyCorners
Η σαύρα Heloderma horridum-beaded lizard είναι ένα δηλητηριώδες είδος και απαντάται κυρίως στο Μεξικό και στη νότια Γουατεμάλα. Το όνομά της θα μπορούσε να μεταφραστεί ως "η διακοσμημένη με χάντρες σαύρα", αφού bead στα αγγλικά σημαίνει χάντρα. Δείτε στη φωτογραφία γιατί το ερπετό αυτό ονομάστηκε έτσι.
Φωτογραφία Fritz Geller-Grimm
Αλλά και η φωτογραφία παρακάτω ανήκει σε ένα είδος σαύρας, την Gila Monster ( Heloderma suspectum), μια βαριά, αργοκίνητη και δηλητηριώδης σαύρα, συγγενής της προηγούμενης. 
Φωτογραφία EcoSnake
Η μεγαλύτερη σαύρα του κόσμου είναι ο Δράκος του Κομόντο. Ένα ζώο ιδιαιτέρως επικίνδυνο καθώς είναι γνωστό ότι επιτίθεται και καταβροχθίζει κυριολεκτικά οποιοδήποτε έμβιο ον, ακόμα και ανθρώπους. Το δέρμα του είναι ενισχυμένο με ισχυρές οστέινες φολίδες και λειτουργούν σαν ένα είδος φυσικής σιδερόπλεκτης πανοπλίας.
Φωτογραφία Phyzome
Στα φίδια, οι φολίδες είναι αυτές που προστατεύουν το σώμα τους, καθώς αυτά σέρνονται,  μειώνοντας την τριβή, βοηθούν την κίνησή τους, διατηρούν την υγρασία, βοηθούν στο καμουφλάζ και σε ορισμένες περιπτώσεις βοηθούν ακόμα και στο να πιάσει το φίδι το θήραμά του. Τα ερπετά αυτά έχουν μια απίστευτη ποικιλία στη μορφή, στο μέγεθος και το χρώμα των φολίδων τους. Εκπληκτική δε, είναι η συμμετρία που αυτές εμφανίζουν.
Ο βόας-ουράνιο τόξο, που βλέπετε στην παρακάτω φωτογραφία, οφείλει το όνομά του στις πολύχρωμες ιριδίζουσες φολίδες του. Οι φολίδες των φιδιών αποτελούνται από σκληρή βήτα-κερατίνη, η οποία είναι διαφανής. Το χρώμα τους οφείλεται σε χρωστικές στα εσωτερικά στρώματα του δέρματος.
Όλα τα χρώματα των φολίδων οφείλονται σε αυτές τις χρωστικές εκτός από το μπλε και το πράσινο. Το μπλε χρώμα οφείλεται στην υπερδομή των φολίδων, από την οποία δημιουργείται μια επιφάνεια που διαθλά το φως κι έτσι φαίνεται η μπλε απόχρωση. Αυτό, σε συνδυασμό με το κίτρινο χρώμα από το εσωτερικό του δέρματος δημιουργεί το πράσινο.
Φωτογραφία Kelly.Garsha
Οι χαμαιλέοντες είναι γνωστοί για την  ικανότητά τους να αλλάζουν χρώμα ανάλογα με το περιβάλλον. Υπάρχουν περίπου 160 είδη με ποικιλία χρωμάτων: ροζ, μπλε, κόκκινο, πορτοκαλί, κίτρινο, τυρκουάζ και πράσινο.
Ο Furcifer pardalis ή χαμαιλέοντας-πάνθηρας είναι ένα είδος που ζει στα τροπικά δάση της Μαδαγασκάρης. Βλέποντας την φωτογραφία παρακάτω με το έντονο κόκκινο χρώμα και τα πολύπλοκα σχέδια θα φανταζόσασταν ότι πρόκειται για μια κοντινή ματιά στο κεφάλι αυτού του ερπετού;;
Φωτογραφία john_pittman
Δείτε κι αυτήν! Αποχρώσεις του πράσινου, μπλε, κόκκινου, λευκού και κίτρινου με απόλυτα συμμετρικά σχέδια στο σώμα του χαμαιλέοντα-πάνθηρα. 
Η φύση μεγαλουργεί!
Φωτογραφία john_pittman
Πηγές 1 2 3 4 5 6 7 8

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...