Τετάρτη 29 Μαΐου 2013

Η Νύμφη του δάσους με το βιολετί στέμμα

Η Νύμφη του δάσους με το βιολετί στέμμα 
(Violet-crowned Woodnymph)!

Ένα πανέμορφο στολίδι των δασών είναι αυτό το μικροσκοπικό κολιμπρί, του οποίου η επιστημονική ονομασία είναι Thalurania fannyi colombica. Απαντάται σε υγρές πεδινές περιοχές και σε ορεινές σε υψόμετρο έως 2.500 μέτρα, από τη Γουατεμάλα και το Μπελίζ έως τη βόρεια Κολομβία και τη δυτική Βενεζουέλα.
Το ενήλικο αρσενικό είναι 10,2 εκατοστά και ζυγίζει 4,5 γραμμάρια. Έχει υπέροχα ιριδίζοντα χρώματα: ένα βιολετί στέμμα στο κεφάλι του, το πάνω μέρος της πλάτης του, οι ώμοι του και η κοιλιά του έχουν επίσης βιολετί χρώμα, ένα λαμπερό πράσινο στο λαιμό, στο στήθος του και στο κάτω μέρος της πλάτης του. Το θηλυκό είναι πιο μικρό, με μήκος 8,4 έως 9 εκατοστά και ζυγίζει 3,5 γραμμάρια. Το κυρίαρχο χρώμα στο θηλυκό είναι το πράσινο, φωτεινό στο πάνω μέρος τους σώματός του, πιο θαμπό στο υπόλοιπο.
Το νέκταρ των λουλουδιών είναι η βασική τροφή τους. Μπορεί ωστόσο να φάνε , όπως όλα τα είδη κολιμπρί, μικρά έντομα και αράχνες ως μια σημαντική πηγή πρωτεΐνης. Το θηλυκό είναι αποκλειστικά υπεύθυνο για το φτιάξιμο της φωλιάς και την επώαση. Γεννά δύο λευκά αυγά τα οποία επωάζει για 15-19 μέρες. Χρειάζονται άλλες 20-26 μέρες μέχρι τα μικρά να μπορούν να πετάξουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...