Τρίτη 11 Ιουνίου 2013

Εκεί που ο άνθρωπος δεν πατάει το πόδι του

Εκεί που ο άνθρωπος δεν πατάει το πόδι του, η φύση μεγαλουργεί. 
Υπάρχουν περιοχές στον πλανήτη μας, στις οποίες η φύση έχει αφεθεί ελεύθερη να δημιουργήσει και να εξελιχθεί. Περιοχές απομονωμένες, άλλες περισσότερο άλλες λιγότερο, ανέγγιχτες από τον άνθρωπο με μοναδική βιοποικιλότητα και ποικιλόμορφα οικοσυστήματα. Όλα τα μέρη που θα δείτε είναι νησιά τα βρίσκονται υπό την προστασία της Ουνέσκο,

Νήσοι Papahānaumokuākea
Βορειοδυτικά από το κυρίως αρχιπέλαγος της Χαβάης, στον Ειρηνικό Ωκεανό, σε απόσταση περίπου 250 χλμ., βρίσκεται ένα σύμπλεγμα μικρών, χαμηλών νησιών, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται και ατόλλες. Πρόκειται για μια τεράστια περιοχή που εκτείνεται σε περίπου 1.931 χλμ. Η κοσμολογική και παραδοσιακή σημασία της για τον ζωντανό, ιθαγενή πολιτισμό της Χαβάης είναι μεγάλη. Αποτελεί την ενσάρκωση του δεσμού που υπάρχει ανάμεσα στον άνθρωπο και τον φυσικό κόσμο. Είναι ο τόπος από τον οποίο προέρχεται η ζωή και στον οποίο πηγαίνουν τα πνεύματα με τον θάνατο. Το όνομά της προέρχεται από τους θεούς της δημιουργίας, όπως πιστεύουν στην Χαβάη, τη θεά Papahanaumoku και τον σύζυγό της Wakea. Αυτά είναι τα νησιά Papahānaumokuākea.
Η περιοχή αυτή είναι μια από τις μεγαλύτερες προστατευόμενες περιοχές στον κόσμο. Ένα θαλάσσιο εθνικό μνημείο, που αποτελείται από πελαγικά και μεγάλου βάθους ενδιαιτήματα, με αξιοσημείωτα χαρακτηριστικά, όπως θαλάσσια όρη, βυθισμένες όχθες, εκτενείς κοραλλιογενείς υφάλους, ακτές, αμμοθίνες και λιμνοθάλασσες. Ένα πλήθος οικοτόπων, που κυμαίνονται από 4.600 μέτρα κάτω από το επίπεδο της θάλασσας έως 275 μέτρα πάνω από την επιφάνειά της. Η γεωμορφολογική ιστορία και η απομόνωση του συμπλέγματος έχουν οδηγήσει στην ανάπτυξη μιας εξαιρετικής ποικιλίας ενδιαιτημάτων με υψηλό βαθμό ενδημισμού. Για παράδειγμα, το ένα τέταρτο από τα περίπου 7000 σήμερα γνωστά θαλάσσια είδη στην περιοχή είναι ενδημικά. Πάνω από το ένα πέμπτο από τα είδη ψαριών είναι μοναδικά στο αρχιπέλαγος, ενώ ο ενδημισμός των κοραλλιών ξεπερνά το 40%. 
Τα θαλάσσια οικοσυστήματα είναι σχεδόν άθικτα και οι οικολογικές διεργασίες ανενόχλητες και ανεπηρέαστες στο έργο τους. Η περιοχή φιλοξενεί πολυάριθμα απειλούμενα είδη, τόσο χερσαία όσο και των θαλάσσια, μερικά από τα οποία εξαρτώνται αποκλειστικά από την Papahānaumokuākea για την επιβίωσή τους. Λόγω της απομόνωσης και του υψηλού βαθμού προστασίας, η περιοχή κυριαρχείται από κορυφαία αρπακτικά, όπως οι καρχαρίες, ένα χαρακτηριστικό που χάνεται από τα περισσότερα νησιωτικά περιβάλλοντα λόγω της ανθρώπινης δραστηριότητας.
Φωτογραφία USFWS Pacific
Νήσος Macquarie 
Στη νοτιοδυτική γωνία του Ειρηνικού Ωκεανού, περίπου στα μισά του δρόμου μεταξύ της Νέας Ζηλανδίας και της Ανταρκτικής, βρίσκεται το νησί Macquarie. Το νησί είναι η κορυφή μιας υποθαλάσσιας κορυφογραμμής και βρίσκεται στο σημείο όπου η Ινδο-αυστραλιανή τεκτονική πλάκα συναντά την πλάκα του Ειρηνικού. Είναι το μοναδικό μέρος του πλανήτη, στο οποίο οι βράχοι από τον μανδύα της Γης (6 χλμ. κάτω από τον πυθμένα του ωκεανού) εκτίθενται πάνω από το επίπεδο της θάλασσας.

Εκτός από το κυρίως νησί, στην τοποθεσία περιλαμβάνονται νησίδες, βραχονησίδες και ύφαλοι. Η άγρια φυσική ομορφιά του είναι εξαιρετική. Οι πολύ δυνατοί άνεμοι και η τρικυμιώδης θάλασσα έχουν σμιλέψει το νησί. Απότομοι βράχοι υψώνονται θεαματικά, ενώ στην επίπεδη επιφάνειά τους υπάρχουν διάσπαρτες αμέτρητες λίμνες. 
Πιγκουίνοι και φώκιες συγκεντρώνονται εδώ σε τεράστιους πληθυσμούς. Ο αναπαραγόμενος πληθυσμός των πιγκουίνων Royal (Eudyptes Schlegeli), ένα ενδημικό είδος του κύριου νησιού και των γύρω νησίδων, υπολογίζεται ότι είναι μεγαλύτερος από 850.000 ζευγάρια, μία από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις πτηνών στον κόσμο, ενώ οι πιγκουίνοι King (Aptenodytes patagonicus) υπολογίζονται ότι είναι 150-170 χιλιάδες ζευγάρια. Τέσσερα είδη άλμπατρος φωλιάζουν στις απότομες και απόκρημνες πλαγιές, ενώ εντυπωσιακές είναι και οι αποικίες των θαλάσσιων ελεφάντων, κατά την περίοδο της αναπαραγωγής.
Φωτογραφία Mary Bomford
Νήσος Henderson 
Φωτογραφία IUCNweb
Πρόκειται για μια ακατοίκητη, υπερυψωμένη κοραλλιογενή ατόλλη στον Νότιο Ειρηνικό, στο μέσο της απόστασης μεταξύ της Νέας Ζηλανδίας και του Περού. Είναι ένα από τα τέσσερα ηφαιστειογενή νησιά των νήσων Pitcairn και μία από τις λίγες ατόλλες του κόσμου που η οικολογία είναι πραγματικά ανέγγιχτη από τον άνθρωπο. Η νήσος Henderson αποικήθηκε από Πολυνήσιους μεταξύ του 12ου και του 15ου αιώνα, αλλά η περίοδος του οικισμού είχε μικρές οικολογικές επιπτώσεις και το νησί παρέμεινε ακατοίκητο στη σύγχρονη εποχή. Ως ένα σχεδόν παρθένο οικοσύστημα, έχει τεράστια αξία για την επιστήμη. Η αφιλόξενη φύση του νησιού, μαζί με την απόσταση και το δύσβατο της, εξασφάλισε μέχρι τώρα αποτελεσματικά τη διατήρηση του.
Φωτογραφία  UltraPanavision
Τα νησιά Πίτκαιρν είναι από τα πιο απομονωμένα μέρη του πλανήτη. Δεν υπάρχουν σημαντικά ίχνη ξηράς σε ακτίνα 5.000 χλμ. Η ποικιλομορφία των ειδών του νησιού, δεδομένου του μεγέθους του είναι αξιόλογη. Είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτη για τα δέκα, από τα 51 συνολικά, είδη ανθοφόρων φυτών και τα τέσσερα είδη πτηνών, που είναι ενδημικά. Επίσης το ένα τρίτο των εντόμων και των γαστερόποδων που έχουν καταγραφεί είναι ενδημικά. Το νησί είναι ακατάλληλο για τη γεωργία και έχει λίγο φρέσκο ​​νερό. Υπάρχουν τρεις παραλίες στο βόρειο άκρο του και το υπόλοιπο αποτελείται από απόκρημνες ακτές, με βράχια που υψώνονται έως 15 μέτρα.
Νήσος Wrangel 
Φωτογραφία eriagn
Το νησί Wrangel βρίσκεται στον Αρκτικό ωκεανό και αποτελεί φυσικό καταφύγιο, το οποίο προστατεύεται αυστηρά. Το νησί αυτό δεν ήταν καλυμμένο με πάγους κατά τη διάρκεια της τεταρτογενούς περιόδου των παγετώνων. Για τον λόγο αυτό, στην περιοχή αυτή υπάρχει εξαιρετικά υψηλό επίπεδο βιοποικιλότητας. Αυτό είναι ο τόπος που επιβίωσαν τα μαμούθ μέχρι το 2000-2500 π.Χ. Η ποικιλομορφία των οικοτόπων, του κλίματος και των συνθηκών διαφέρει σημαντικά από το ένα σημείο του νησιού στο άλλο έχει ως αποτέλεσμα η συνολική αναπαραγωγική αποτυχία ενός είδους, σε οποιαδήποτε χρονιά, να είναι σχεδόν σπάνια.
Εδώ επιβιώνει ο μεγαλύτερος πληθυσμός θαλάσσιων ίππων-συγκεντρώνονται μέχρι και 100 χιλιάδες ζώα-και έχει την μεγαλύτερη πυκνότητα κρησφύγετων πολικών αρκούδων. Είναι μια περιοχή σημαντική για την γκρι φάλαινα, που μεταναστεύει από το Μεξικό και τόπο τον οποίο επιλέγουν 100 είδη μεταναστευτικών πτηνών, τα περισσότερα απειλούμενα, για να φτιάξουν τις φωλιές τους. Η χλωρίδα του νησιού περιλαμβάνει 417 είδη φυτών, αριθμό διπλάσιο από οποιαδήποτε άλλη περιοχή της τούνδρας.
Φωτογραφία  -jon
Οι Νήσοι Phoenix
Τα Νησιά Φοίνικα είναι μια συστάδα από οκτώ ατόλλες, και δύο βυθισμένους κοραλλιογεννείς υφάλους στον κεντρικό Ειρηνικό Ωκεανό. Πρόκειται για μια τεράστια περιοχή παρθένου ωκεάνιου περιβάλλοντος, ανέπαφων ακατοίκητων ατολλών, πραγματικά μια ωκεάνια άγρια φύση. Είναι η μεγαλύτερη προστατευόμενη θαλάσσια περιοχή στον Ειρηνικό και αποτελεί εξαιρετικό φυσικό φαινόμενο, παγκόσμιας σημασίας. Ο βαθύς ωκεανός της προστατευόμενης αυτή περιοχής είναι διάσπαρτος με περίπου 30 μεγάλα, βυθισμένα ηφαίστεια.
Πηγή φωτογραφίας
Από τις οκτώ ατόλλες μόνο η μία κατοικείται, το νησί Kanton. Στα υπόλοιπα νησιά κατοικούν κυρίως θαλασσοπούλια και στο θαλάσσιο χώρο καρχαρίες, θαλάσσιες χελώνες, δελφίνια, σαλάχια, γιγάντιες αχιβάδες και διάφορα είδη ψαριών, σε πληθυσμούς που σπάνια υπάρχουν σε άλλη περιοχή του πλανήτη. Τα νησιά, που είναι γνωστά για το υψηλό επίπεδο βιοποικιλότητας και ενδημισμού, είναι τόπος αναπαραγωγής για πολλά νομαδικά, μεταναστευτικά θαλάσσια και χερσαία είδη. Η προστατευόμενη περιοχή περιέχει περίπου 800 γνωστά είδη πανίδας, συμπεριλαμβανομένων περίπου 200 ειδών κοραλλιών, 500 ειδών ψαριών, 18 θαλάσσιων θηλαστικών και 44 ειδών πουλιών. 
Φωτογραφία Dr. Randi Rotjan
Το νησί McKean έχει τον μεγαλύτερο φωλιάζοντα πληθυσμό μικρής Φρεγάτας (Fregata Ariel), με πληθυσμό που υπερβαίνει τα 85.000 πουλιά. Έχουν περιγραφεί 29 είδη πουλιών που επισκέπτονται το νησί. Χελώνες επισκέπτονται τις αμμώδεις παραλίες του νησιού Rawaki για να γεννήσουν τα αυγά τους. Η λιμνοθάλασσα του κατοικημένου νησιού Kanton σφύζει από 153 γνωστά είδη της θαλάσσιας ζωής, στα οποία συμπεριλαμβάνονται καρχαρίες, τόνοι, σαλάχια και χέλια. Η χερσαία πανίδα περιλαμβάνει τουλάχιστον 23 είδη πουλιών, σαύρες, ποντίκια, καβούρια και χελώνες. Άφθονη είναι και η βλάστηση των νησιών με τους κοκοφοίνικες να κυριαρχούν, κυρίως στα νησιά Nikumaroro, Orona και Manra.
Φωτογραφία Dr. Randi Rotjan

Πηγές 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...