Παρασκευή 5 Ιουλίου 2013

Βατραχόψαρο-ένα αδηφάγο αρπακτικό

Γνωρίζετε τι είναι αυτό;


ή αυτό ;;


Μήπως αυτή η φωτογραφία βοηθάει λίγο;;

Αυτά που βλέπετε στις τρεις φωτογραφίες παραπάνω είναι ψάρια. Συγκεκριμένα ονομάζονται βατραχόψαρα και ανήκουν στην οικογένεια Antennariidae. Τα βατραχόψαρα ζουν στις τροπικές και υποτροπικές περιοχές του Ατλαντικού και του Ειρηνικού, καθώς και στον Ινδικό Ωκεανό και την Ερυθρά Θάλασσα. Το σώμα τους είναι κοντόχοντρο με μήκος που κυμαίνεται από 2,5-38 εκατοστά.
Έχουν έντονα χρώματα, λευκό, κίτρινο, κόκκινο, πράσινο, ακόμα και μαύρο έτσι ώστε να εναρμονίζονται με το κοραλλιογενές περιβάλλον τους. Η ασυνήθιστη εμφάνισή τους έχει σχεδιαστεί για να μπορούν να κρύβονται από τους θηρευτές τους. Κάποιες φορές μιμούνται πιθανά γεύματα των δικών τους θηραμάτων. Το σχήμα τους, το χρώμα τους και η υφή του δέρματός τους χρησιμεύουν στην μεταμφίεσή τους. Κάποια μοιάζουν με πέτρες ή κοράλλια ενώ άλλα μιμούνται τα σφουγγάρια ή τις θαλάσσιες σύριγγες. Το ραβδωτό βατραχόψαρο, που βλέπετε στην πρώτη φωτογραφία, μιμείται τον αχινό, ενώ το είδος με το όνομα Histrio histrio ή Sargassumfish, που βλέπετε στη φωτογραφία παρακάτω, μιμείται τα καφέ φύκια του περιβάλλοντός του.
Το καμουφλάζ είναι ζωτικής σημασίας για τα βατραχόψαρα που δεν έχουν καθόλου λέπια. Είναι ο μόνος τρόπος για να προστατευτούν από τα αρπακτικά. Το καμουφλάζ τους μπορεί να είναι τόσο τέλειο, ώστε οι θαλάσσιοι γυμνοσάλιαγκες να σέρνονται πάνω στη ράχη τους χωρίς να τα αναγνωρίζουν. Πολλά βατραχόψαρα μπορούν να αλλάζουν το χρώμα τους, χωρίς ωστόσο να έχει γίνει γνωστό τι είναι αυτό που προκαλεί την αλλαγή.
Φωτογραφία Jenny 
Η αναπαραγωγική διαδικασία του είδους δεν είναι γνωστή. Υπάρχουν μερικές παρατηρήσεις, που έχουν γίνει όμως σε ενυδρεία και όχι στο φυσικό τους περιβάλλον. Το θηλυκό απελευθερώνει τα αυγά, μερικές φορές μέχρι και 180 χιλιάδες αυγά, στο νερό και το αρσενικό έρχεται και τα γονιμοποιεί. Μετά από 2-5 μέρες τα αυγά εκκολάπτονται. Τα μικρά ψαράκια είναι 0,8-1,6 χιλιοστά, σε μήκος. Μετά από 1-2 μήνες έχουν φτάσει σε μήκος τα 15-28 χιλιοστά κι έχουν τη μορφή ενήλικου ψαριού.
Φωτογραφία  kconragan
Τα βατραχόψαρα δεν κινούνται πολύ. Συνήθως δεν κολυμπούν, αλλά ...... περπατούν, αφού έχουν πόδια. Προτιμούν να κάθονται στον πυθμένα της θάλασσας και να περιμένουν το θήραμα να πλησιάσει. Είναι πολύ αρπακτικά και αχόρταγα ψάρια. Τρέφονται με καρκινοειδή, με άλλα ψάρια, ακόμα και του είδους τους. Όταν εντοπίσουν το θήραμά τους, περιμένουν να φτάσει σε κοντινή απόσταση, κινούνται σιγά σιγά προς την κατεύθυνσή του με την βοήθεια των πτερυγίων-ποδιών τους και προετοιμάζονται για την επίθεση. Με μια ξαφνική κίνηση, ανοίγουν διάπλατα το στόμα τους, που μεγαλώνει μέχρι 12 φορές και τραβάνε το θήραμά τους μαζί με νερό. 
Φωτογραφία Steve Childs
Η επίθεση είναι τόσο γρήγορη όσο 6 χιλιοστά του δευτερολέπτου. Το θήραμα δεν προλαβαίνει να αντιληφθεί τίποτε. Ένας ειδικός μυς κλείνει τον οισοφάγο του βατραχόψαρου. Η λεία του δεν μπορεί να ξεφύγει με κανέναν τρόπο. Εκτός από το στόμα του και το στομάχι του βατραχόψαρου μπορεί να μεγαλώσει τόσο, ώστε να καταπιεί θήραμα με διπλάσιο μέγεθος από το δικό του. 
Φωτογραφία robertpba

Δείτε στο βίντεο τον τρόπο με τον οποίο το ψάρι αυτό επιτίθεται.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...