Σάββατο 20 Ιουλίου 2013

Στις όχθες του ποταμού Έλβα

Ο ποταμός Έλβας είναι ένα από τα σημαντικότερα ποτάμια της Κεντρικής Ευρώπης. Πηγάζει από την οροσειρά Καρκονόσζε στη βόρεια Τσεχία, διασχίζει μεγάλο μέρος της Βοημίας και της Γερμανίας και τελικά εκβάλλει στη Βόρεια Θάλασσα, κοντά στο Αμβούργο, σχηματίζοντας δέλτα. 
Αμέσως μετά τα σύνορα Τσεχίας-Γερμανίας, ο ποταμός διέρχεται μέσα από τα φαράγγια της οροσειράς που ονομάζεται Elbe Sandstone Mountains. Οι ορεινοί όγκοι από ψαμμίτη, αποτέλεσμα της διάβρωσης, εκτείνονται και στις δύο πλευρές του Έλβα και αποτελούν και για της δύο χώρες, Εθνικό Πάρκο. Ο ποταμός, διερχόμενος μέσα από την οροσειρά, δημιουργεί μια στενή και απότομη κοιλάδα. 
Το πιο εντυπωσιακό χαρακτηριστικό αυτής της βραχώδους οροσειράς είναι η εξαιρετική ποικιλία του εδάφους, μέσα σε μια μικρή περιοχή. Πεδιάδες, χαράδρες, επίπεδα βουνά, βραχώδεις και δασώδεις περιοχές είναι χαρακτηριστικά που διαδέχονται το ένα το άλλο.  Αυτή η συνεχής εναλλαγή των τοπίων είναι μοναδική στις ορεινές περιοχές της Κεντρικής Ευρώπης.
Τα τοπία του διαβρωμένου ψαμμίτη σχηματίστηκαν από εναποθέσεις, που συσσωρεύτηκαν στον πυθμένα της θάλασσας, εκατομμύρια χρόνια πριν. Σήμερα, μεγάλα τμήματα της οροσειράς προστατεύονται από τον νόμο. Αποτελούν ένα δημοφιλή προορισμό για τους τουρίστες εδώ και 200 χρόνια και για τους ορειβάτες εδώ και 100 χρόνια.
Το ενδιαφέρον των τουριστών προσελκύουν σημεία, όπως:

Το φρούριο Königstein, ένα φρούριο που βρίσκεται στην κορυφή ενός επίπεδου λόφου κοντά στη Δρέσδη, πάνω από την πόλη του Königstein στην αριστερή όχθη του ποταμού Έλβα. Είναι γνωστό και ως "Η Βαστίλη της Σαξονίας", χρονολογείται από το 1233 (σύμφωνα με την παλαιότερη γραπτή απόδειξη που υπάρχει) και αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες οχυρώσεις πάνω σε λόφο, στην Ευρώπη. 
Ο λόφος υψώνεται 240 μέτρα πάνω από τον ποταμό Έλβα κι έχει περισσότερα από 50 κτίρια, μάρτυρες της στρατιωτικής και πολιτικής ζωής του φρουρίου. Ο οχυρωματικός περίβολος έχει μήκος 1.800 μέτρα με τείχη που υψώνονται στα 42 μέτρα. Το φρούριο χρησιμοποιήθηκε για αιώνες σαν κρατική φυλακή. Σήμερα παραμένει άθικτο και αποτελεί σημαντικό τουριστικό αξιοθέατο της Σαξονίας, με 700.000 επισκέπτες ετησίως.
Η Pravčická brána, η μεγαλύτερη φυσική αψίδα ψαμμίτη στην Ευρώπη. Με μήκος 26,50 μέτρα, πλάτος 8 μέτρα και εσωτερικό ύψος 16 μέτρα είναι ένα εντυπωσιακό φυσικό μνημείο της οροσειράς του Έλβα και αποτελεί σύμβολο όλης της περιοχής.
Η Schrammsteine, μια ακανόνιστη ομάδα βράχων με μεγάλο μήκος. Το ψηλότερο σημείο τους είναι σε υψόμετρο 400 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας. Δέχεται πολλές επισκέψεις κυρίως από πεζοπόρους και ορειβάτες στους οποίους έχει πολλά να προσφέρει.
Φωτογραφία  Harald Thiele
Το Pfaffenstein, ένα χαμηλό επίπεδο βουνό με υψόμετρο 434,6 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Βρίσκεται στα δυτικά του ποταμού Έλβα και με τους 32 βράχους του αποτελεί μια από τις σημαντικότερες περιοχές αναρρίχησης της Σαξονικής Ελβετίας. 
Φωτογραφία  mknipsi
Ο πιο γνωστός βράχος και σύμβολο του βουνού ονομάζεται Barbarine. Πρόκειται για έναν βράχο-πυραμίδα ύψους 42,7 μέτρων. Η πρώτη αναρρίχηση από ορειβάτες έγινε το 1905. Σύμφωνα με θρύλο που υπάρχει, ο βράχος είναι το απολίθωμα μιας νεαρής κοπέλας, η οποία δεν υπάκουσε στην μητέρα της και αντί να πάει στην εκκλησία, όπως της είπε, εκείνη πήγε να μαζέψει βατόμουρα στο βουνό. Η μητέρα της τότε, πάνω στο θυμό της, την καταράστηκε μεταμορφώνοντάς την σε πέτρα.
Bastei, που στα γερμανικά σημαίνει "προπύργιο", ονομάζεται ένας βραχώδης σχηματισμός, που υψώνεται 194 μέτρα πάνω από το ποταμό Έλβα. Οι ακανόνιστοι βράχοι σχηματίστηκαν από τη διάβρωση του νερού πάνω από ένα εκατομμύριο χρόνια πριν. Βρίσκονται νοτιοανατολικά της Δρέσδης και αποτελούν το σημαντικό αξιοθέατο, που προσελκύει πολλούς επισκέπτες λάτρεις της πεζοπορίας και της ορειβασίας και όχι μόνο.
Το 1824, κατασκευάστηκε μια ξύλινη γέφυρα για να συνδέσει διάφορους βράχους κι έτσι να είναι εύκολα προσβάσιμα από τους επισκέπτες. Η γέφυρα αυτή αντικαταστάθηκε το 1851 από μια νέα γέφυρα, κατασκευασμένη αυτή τη φορά από ψαμμίτη. Οι επισκέπτες της γέφυρας μπορούν να θαυμάσουν την υπέροχη, πανοραμική θέα του ποταμού 'Ελβα και των τριγύρω δασών.
Φωτογραφία  Rasmus99
Φωτογραφία  Edwin1710
Φωτογραφία Hawk Eyes
Φωτογραφία  Easy Traveler
Φωτογραφία  gabrielmcsham
Πηγές 1 2 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...