Τρίτη 9 Ιουλίου 2013

Έκρηξη πολύχρωμης ζωής

Σε παλαιότερη εγγραφή είχα αναφερθεί σε απομονωμένα νησιά του πλανήτη, στα οποία, ακριβώς λόγω της απομόνωσής τους, η φύση έχει δράσει ανενόχλητη από κάθε ανθρώπινη παρέμβαση κι έχει μεγαλουργήσει. 
Δείτε την εγγραφή αυτή, ΕΔΩ.
Ένα από τα νησιά αυτά είναι το Wrangel, στον Αρκτικό Ωκεανό. Τόπος με εξαιρετικά υψηλό επίπεδο βιοποικιλότητας κι εκπληκτική ποικιλομορφία οικοτόπων. Η χλωρίδα του νησιού περιλαμβάνει 417 είδη φυτών, αριθμό διπλάσιο από οποιαδήποτε άλλη περιοχή της τούνδρας.
Τα είδη αυτά επιβιώνουν και αναπτύσσονται σε ένα σκληρό περιβάλλον με πολικό κλίμα. Σε μια περιοχή την οποία, κατά τη μεγαλύτερη διάρκεια του έτους, "χτυπούν" οι ξηρές και ψυχρές αέριες μάζες της Αρκτικής, ισχυροί άνεμοι, χιονοπτώσεις και καταιγίδες. Μεγάλοι και σκοτεινοί χειμώνες με τον ήλιο κρυμμένο για μεγάλο διάστημα και με το χιόνι να καλύπτει το τοπίο τις περισσότερες μέρες του χρόνου.



Το καλοκαίρι όμως, τους δυόμιση μήνες του έτους που η θερμοκρασία ανεβαίνει πάνω από το μηδέν, πραγματοποιείται μια εκπληκτική έκρηξη ζωής. Τα σκληρά βουνά και οι άγονες πεδιάδες αυτού του απομονωμένου νησιού στολίζονται από τα φωτεινά άνθη των λουλουδιών της τούνδρας. Ένα πολύχρωμο μωσαϊκό καλύπτει το άγονο, πετρώδες έδαφος: λουλούδια, χόρτα, σπάρτα και άλλα φυτικά είδη δίνουν ζωή στο τοπίο.
Μια μικρή γεύση μόνο θα μας δώσουν οι φωτογραφίες.






































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...