Τρίτη 20 Αυγούστου 2013

Σαμόα-τα νησιά της ευτυχίας

Γνωρίζετε τα "Νησιά των Θαλασσοπόρων";; 

Έτσι ονομάζονταν μέχρι τον 20ο αιώνα τα νησιά Σαμόα, γιατί οι Σαμοανοί είναι ικανοί ναυτικοί. Βρίσκονται στον νότιο Ειρηνικό ωκεανό, 2.400 χλμ. βόρεια της Νέας Ζηλανδίας και περιλαμβάνουν εννιά ηφαιστειογενή νησιά, από τα οποία τέσσερα κατοικούνται. 
Σε αυτό το σημείο του πλανήτη θα ταξιδέψουμε για να γνωρίσουμε λίγο τον τόπο και τους ανθρώπους.

Τα δύο μεγάλα νησιά, το Upolu και το Savai'i αντιπροσωπεύουν το 99% της συνολικής έκτασης της γης. Το Ουπόλου είναι το πιο πυκνοκατοικημένο. Έχει μήκος 75 χλμ. και σε αυτό βρίσκεται η πρωτεύουσα των Σαμόα, Άπια. Το νησί χαρακτηρίζεται από υφάλους και όμορφες παραλίες. Είναι λοφώδες με τροπική βλάστηση και πολλούς καταρράκτες.
Φωτογραφία tss26
Τα νησιά των Σαμόα είναι ηφαιστειογενή. Μόνο το Σαβάιι παρουσιάζει πρόσφατη ηφαιστειακή δραστηριότητα και μπορεί να θεωρηθεί ηφαιστειακά ενεργό. Το 18ο αιώνα έγινε η τελευταία μεγάλη έκρηξη, ενώ πιο πρόσφατες, μικρότερες εκρήξεις, συντελέστηκαν το 1904–1906. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η λάβα από την έκρηξη του ηφαιστείου στο νησί Ματαβάνου χρειάστηκε 120 ημέρες για να φτάσει στην ακτή, που απείχε 12 χιλιόμετρα. Το μέτωπό της είχε περί τα 300 μ. πλάτος, το οποίο οδήγησε σε σημαντικές μεταβολές στην ακτογραμμή.
Φωτογραφία spiceontour
Φωτογραφία Tim Jordan photography
Φωτογραφία  Adam Pflum Photography
Το Savai'i είναι το μεγαλύτερο και λιγότερο αναπτυγμένο νησί των Σαμόα. Πολλοί είναι αυτοί που λένε ότι το Σαβάιι είναι η "πραγματική" Σαμόα. Στο νησί δεν υπάρχουν πόλεις παρά μόνο μικρά χωριά και άνθρωποι που ζουν σε παραδοσιακές καλύβες. Είναι το μεγαλύτερο ηφαίστειο στον νότιο Ειρηνικό με περισσότερους από 100 κρατήρες ηφαιστείων. Αποτελεί προστατευόμενη περιοχή αφού εδώ υπάρχουν τα περισσότερα ενδημικά είδη πανίδας και χλωρίδας των Σαμόα.

Φωτογραφία  jmittermeier
Φωτογραφία Think Hotels London  
Είναι ορεινό νησί με εύφορο έδαφος και περιβάλλεται από κοραλλιογενείς υφάλους. Εδώ βρίσκεται το ψηλότερο σημείο των νησιών Σαμόα, το όρος Σιλισίλι, που έχει υψόμετρο 1.857 μέτρα. Το μεγαλύτερο μέρος της ακτογραμμής αποτελείται από παραλίες που περιστοιχίζονται από φοίνικες. Τροπικά δάση, καταρράκτες, σπηλιές, φυσητήρες (blowholes) συμπληρώνουν το εκπληκτικό τροπικό τοπίο.
 Φωτογραφία  tmizo  
Φωτογραφία  AndrewCKeller
Παραδοσιακά τα νησιά αποτελούσαν την κοιτίδα των Πολυνήσιων. Οι αυτόχθονες εγκαταστάθηκαν γύρω στο 1000 π. Χ. Τα νησιά εξερευνήθηκαν τον 18ο αιώνα από Ολλανδούς και Γάλλους εμπόρους και εξερευνητές. Από τα τέλη της δεκαετίας του 1830 άρχισαν αποστολές της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στις Σαμόα και πολλοί Σαμοανοί έγιναν Χριστιανοί.
Φωτογραφία Neville10
Φωτογραφία  leannapug
Φωτογραφία  jmittermeier
Στον πολιτισμό των Σαμοανών οι περισσότερες δραστηριότητες γίνονται από κοινού. Η πίστη, η οικογένεια και η μουσική αποτελούν το τρίπτυχο του πολιτισμού των Σαμόα. Χαρακτηριστική είναι η σχεδόν ανύπαρκτη ιδιωτική ζωή, καθώς σε όλες σχεδόν τις δραστηριότητες, οι Σαμοανοί λειτουργούν συλλογικά. Οι παραδοσιακοί τόποι διαβίωσης είναι τα Fale, σπίτια χωρίς τοίχους στα οποία μέχρι και είκοσι άτομα μπορούν να κοιμηθούν μαζί, Τα νησιά ήταν γνωστά στους Ευρωπαίους ως "Νησιά της Ευτυχίας", κυρίως λόγω του ανεπιτήδευτου τρόπου ζωής των ανθρώπων τους (fa'a Samoa) και της σύνδεσής τους με τη φύση. 
Φωτογραφία mommalyn
Φωτογραφία  Lobectomy
Φωτογραφία  Adam Pflum Photography
Για τους Σαμοανούς το τατουάζ είναι παραδοσιακή μορφή τέχνης και σημαντικό μέρος του πολιτισμού τους. Οι άνδρες και οι γυναίκες έχουν διαφορετικού τύπου τατουάζ. Στους άνδρες η δερματοστιξία λέγεται τατάου και μπορεί να καλύψει ολόκληρο το σώμα. Στις γυναίκες ονομάζεται μαλού και γίνεται κάτω από το γόνατο και μέχρι τους επάνω μηρούς.
Φωτογραφία  RealCamShaz
Φωτογραφία  Lobectomy
Φωτογραφία  silvo81
Σημαντικό κομμάτι του πολιτισμού τους, το οποίο έχει παραμείνει ανέγγιχτο από τον δυτικό πολιτισμό είναι οι χοροί τους. Ο παραδοσιακός χορός των Σαμοανών ονομάζεται Σίβα. Οι γυναίκες λικνίζονται με απαλές κινήσεις των χεριών και των ποδιών. Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες χορούς είναι ο Σάσα, ένας καθιστός χορός υπό των ήχο των τυμπάνων, με κινήσεις των χεριών, που απεικονίζουν την καθημερινότητα, την κίνηση των ψαριών μέσα στο νερό, τα πουλιά που πετούν στον ουρανό. Οι άντρες συνήθως χορεύουν τον fa'ataupati, έναν χορό χωρίς τη συνοδεία μουσικής, ο οποίος απαιτεί αντοχή και σταθερότητα. 
Φωτογραφία  Polynesian Xplorer 
Φωτογραφία  NicYoung 
Φωτογραφία  aline.hoetzeldt
Φωτογραφία silvo81
Φωτογραφία  MJField
Πηγές 1 2 3 4 5 6 7 8

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...