Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2013

Το πολυφωτογραφημένο ηφαίστειο Μπρόμο

Στην Ινδονησία και συγκεκριμένα στην ανατολική Ιάβα βρίσκεται ένα ενεργό ηφαίστειο, που αποτελεί δημοφιλές τουριστικό αξιοθέατο. Το όρος Bromo είναι ένα ηφαίστειο που επιβεβαιώνει τον κανόνα ότι τα ηφαίστεια είναι επικίνδυνα, αλλά συνάμα πανέμορφα και γοητευτικά.
Βρίσκεται στο κέντρο της τεράστιας καλντέρας Τενγκέρ, η οποία έχει διάμετρο 10 χλμ. Υψώνεται με μεγαλοπρέπεια στα 2.329 μέτρα στη μέση μιας απέραντης πεδιάδας από ηφαιστειακή άμμο, που ονομάζεται "Θάλασσα από άμμο", μια περιοχή που προστατεύεται από το 1919. Είναι εύκολα αναγνωρίσιμο ανάμεσα στα άλλα βουνά, αφού από τον κρατήρα του βγαίνει συνεχώς λευκός καπνός. Νότια του Μπρόμο, βρίσκεται το Σεμέρου, η ψηλότερη κορυφή στην Ιάβα, σε υψόμετρο 3.676 μέτρα. Ένα απόκοσμο σεληνιακό σκηνικό δημιουργείται από τις ψηλές κορυφές που περιβάλλονται από την ηφαιστειακή άμμο.
Φωτογραφία  Tofan Azhar Hakim
Φωτογραφία jmhullot 
Η εικόνα αυτή έρχεται σε πλήρη αντίθεση με άλλες μεγάλες περιοχές του Εθνικού Πάρκου Μπρόμο Τενγκέρ Σεμέρου.  Πλούσια, πράσινη βλάστηση που τροφοδοτείται από ποταμούς που πηγάζουν από τις ψηλές κορυφές των βουνών. Στα μεσαία υψόμετρα υπάρχουν δάση που δίνουν τη σκυτάλη στα άγονα οροπέδια και τις κορυφές.
Φωτογραφία kosmopolitin
Οι εκρήξεις του Μπρόμο καταγράφονται από τις αρχές του 19ου αιώνα. Από τότε έχει εκραγεί περισσότερο από 50 φορές. Τα τελευταία χρόνια σημειώθηκαν πολλές εκρήξεις του ηφαιστείου. Το 2004 δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Στο τέλος του 2010 στήλες ηφαιστειακής στάχτης υψώνονταν στον ουρανό, μέχρι και 700 μέτρα. Τον Ιανουάριο του 2011 σημειώθηκαν συνεχείς δονήσεις του ηφαιστείου, που προκάλεσαν σοβαρά προβλήματα στην τοπική κοινωνία, στην οικονομία και στις μεταφορές.
Στα απομονωμένα βουνά της οροσειράς Tengger κατοικούν οι Tenggerese, μια από τις λίγες κοινότητες Ινδουιστών στο νησί της Ιάβας. Είναι απόγονοι των Majapahit, οι οποίοι από το 1293 έως το 1500 είχαν δημιουργήσει μια τεράστια θαλασσοκρατική αυτοκρατορία. Όταν επικράτησαν οι μουσουλμάνοι οι Τενγκέρ έφυγαν προς το Μπαλί και τους ορεινούς όγκους της Ιάβας. Η καλντέρα του Μπρόμο καθιστούσε δύσκολη την πρόσβαση σε αυτούς κι έτσι μπορούσαν να συνεχίσουν το πολιτισμό τους. Τα τριάντα περίπου χωριά τους είναι διάσπαρτα στα βουνά και οι κύριες ασχολίες τους είναι η γεωργία και η κτηνοτροφία.
Φωτογραφία  richwall100
Σύμφωνα με την μυθολογία τους, οι Τενγκέρ προέρχονται από την Ρόρο Αντένγκ και τον σύζυγό της Τζόκο Σεγκέρ. Το ζευγάρι ήταν άτεκνο και γι' αυτό το λόγο ανέβηκαν στο βουνό Μπρόμο και προσευχήθηκαν στους θεούς. Οι θεοί τους υποσχέθηκαν ότι θα τεκνοποιήσουν με τον όρο να θυσιάσουν το μικρότερο παιδί τους. Το ζευγάρι έκανε 24 παιδιά. Όταν η Ρόρο γέννησε το 25ο παιδί, δεν ήταν ψυχικά έτοιμη ώστε να ολοκληρώσει την συμφωνία. Οι θεοί εξοργίστηκαν στέλνοντας στάχτη και φωτιά μέσω του ηφαιστείου. Τελικά το ζευγάρι δεν είχε άλλη επιλογή από το να θυσιάσει τον Κεσούμα. Λίγο μετά την θυσία ακούστηκε η φωνή του παιδιού που έλεγε κάθε χρόνο να διοργανώνεται στο Μπρόμο μια μεγάλη γιορτή, το φεστιβάλ Γιάντια Κασάντα, το οποίο συνεχίζει να υπάρχει μέχρι σήμερα.
Φωτογραφία  sdirjoatmojo 
Φωτογραφία siushi
Το φεστιβάλ διαρκεί ένα μήνα κι έχει ως επίκεντρο τον Ινδουϊστικό ναό Πούρα Λουχούρ Πότεν, ο οποίος βρίσκεται μέσα στην καλδέρα. Ο ναός, σημαντικός για τους Τενγκέρ, διαφέρει από τους αντίστοιχους ινδουϊστικούς στο Μπαλί διότι είναι χτισμένος από μαύρη ηφαιστειακή πέτρα και όχι από κόκκινα τούβλα. Την δέκατη τέταρτη μέρα της γιορτής, οι Τενγκέρ μαζεύονται στο ναό και ζητούν την ευλογία των θεών και στη συνέχεια κατευθύνονται προς τον κρατήρα. Κατά τη διάρκεια της γιορτής ρίχνουν στο ηφαίστειο ως θυσία μέρος της σοδειάς τους, ρύζι, φρούτα, λαχανικά, λουλούδια και ζώα, έτσι ώστε να δείξουν τις ευχαριστίες τους στους προγόνους τους.
Φωτογραφία  sdirjoatmojo 
Φωτογραφία  Sophie et Fred
Το Μπρόμο είναι το πιο προσιτό απ' όλα τα ενεργά ηφαίστεια της Ιάβας. Το έρημο, εντυπωσιακό τοπίο, η εκπληκτική ομορφιά του και η μαγευτική θέα είναι τα στοιχεία που έχουν καταστήσει το βουνό αυτό δημοφιλή τουριστικό προορισμό. Χωρικοί προσφέρουν βόλτες με άλογο στην κορυφή του βουνού. Ολόκληρη η περιοχή είναι όνειρο για τους πεζοπόρους. Κάποιοι νοικιάζουν τζιπ για να περιηγηθούν στην καλντέρα. Επισκέπτες απ΄όλο τον κόσμο έρχονται γα να θαυμάσουν και να φωτογραφίσουν την ανατολή του ήλιου, από το όρος Μπρόμο.
Φωτογραφία Singapore Trekker
Φωτογραφία sara marlowe
Φωτογραφία  sdirjoatmojo 
Φωτογραφία Wind Ride 
Φωτογραφία Jimmy McIntyre - Editor HDR One Magazine
Πηγές 1 2 3 4

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...