Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2013

Νέα Καληδονία-μια κιβωτός βιοποικιλότητας

Ανατολικά της Αυστραλίας και βόρεια της Νέας Ζηλανδίας βρίσκεται ένα αρχιπέλαγος που  περιλαμβάνει το κύριο νησί του Grande Terre, τα νησιά Loyalty, τα νησιά Chesterfield, το αρχιπέλαγος Belep, το Isle of Pines και μερικά απομονωμένα νησάκια. Είναι η Νέα Καληδονία, μια περιοχή του πλανήτη μας που χαρακτηρίζεται από εξαιρετική φυσική ομορφιά και πλούσια βιοποικιλότητα.

Κοραλλιογενή και ασβεστολιθικά νησιά, ύφαλοι, ατόλλες και ηφαιστειακά νησιά-αυτό είναι η Νέα Καληδονία. Πιθανολογείται ότι διαχωρίστηκε από την Αυστραλία περίπου πριν από 65 εκατομμύρια χρόνια, στη συνέχεια παρασύρθηκε βορειοανατολικά, φθάνοντας στη σημερινή της θέση περίπου 50 εκατομμύρια χρόνια πριν. 

Το Grande Terre, που είναι το κύριο νησί του αρχιπελάγους, ανακαλύφθηκε από τον Βρετανό εξερευνητή Τζέιμς Κουκ το 1774 και ο οποίος το ονόμασε Νέα Καληδονία. Στο Grande Terre, που οι ντόπιοι αποκαλούν "Le Caillou"-"Ο βράχος" βρίσκεται η Νουμέα, η πρωτεύουσα της Νέας Καληδονίας.
Φωτογραφία   europeanspaceagency
Το ανάγλυφο του Grande Terre συνίσταται σε παράκτιες πεδιάδες, με βουνά στο εσωτερικό του. Το χαμηλότερο σημείο βρίσκεται στον Ειρηνικό Ωκεανό, με υψόμετρο μηδέν μέτρων και το υψηλότερο σημείο είναι το Mont panie, μία από τις πέντε κορυφές της οροσειράς που διατρέχει το νησί, με υψόμετρο 1.628 μέτρων. 
Η ανατολική ακτή καλύπτεται από πλούσια βλάστηση, ενώ η δυτική ακτή με μεγάλες σαβάνες και πεδιάδες. Η λιμνοθάλασσα της Νέας Καληδονίας, με μια συνολική έκταση 24.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα είναι μία από τις μεγαλύτερες λιμνοθάλασσες στον κόσμο. Περιτριγυρίζεται από τον Κοραλλιογενή Ύφαλο της Νέας Καληδονίας.
Φωτογραφία  dany13
Το Isle of Pines είναι ένα μαγευτικό τροπικό νησί και δεν είναι τυχαίο που αποκαλείται "Το πιο κοντινό στον παράδεισο νησί".  Πλούσιο σε πανίδα, φιλοξενεί μερικά από τα πιο ασυνήθιστα πλάσματα στον κόσμο. Ανέγγιχτη φύση, λευκές αμμουδερές παραλίες, με τα κωνοφόρα να χαρίζουν τη σκιά τους και γαλάζια νερά γεμάτα με κοράλλια και τροπικά ψάρια.
 Φωτογραφία LeMeridien Hotels and Resorts
Φωτογραφία  UltraPanavision
Φωτογραφία  Chris&Steve
Η Νέα Καληδονία, λόγω της μακρόχρονης απομόνωσης, αποτελεί καταφύγιο, ένα είδος βιολογικής "κιβωτού", φιλοξενώντας μοναδικά οικοσυστήματα με είδη χλωρίδας και πανίδας που δεν βρίσκονται πουθενά αλλού στον κόσμο. Παρουσιάζει την μεγαλύτερη ποικιλομορφία ειδών, ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο, σε όλο τον κόσμο. Πουλιά, όπως το Kagu και φυτά, όπως η Amborella trichopoda-το παλαιότερο ανθοφόρο φυτό στον κόσμο, καθιστούν το νησί αυτό ένα θησαυρό για βιολόγους και οικολόγους.
Φωτογραφία timboucher
Φωτογραφία  beloved37
Η βλάστηση στη Νέα Καληδονία χαρακτηρίζεται από το μεγαλύτερο ποσοστό ενδημισμού, σε ολόκληρο τον κόσμο: 5 οικογένειες, 107 γένη και 3.380 είδη. Φιλοξενεί 13 από τα 19 είδη αειθαλών κωνοφόρων δέντρων του γένους Araucaria, που σώζονται σήμερα. Επίσης, 37 ενδημικά είδη φοινίκων, που ανήκουν σε 16 γένη.
Φωτογραφία weta2000nz
Το νησί έχει χαρακτηριστεί ως ένα είδος "Τζουράσικ Παρκ", λόγω των αρχαϊκών χαρακτηριστικών της εξαιρετικά ενδημικής βλάστησής της. Για παράδειγμα,  αποτελεί σπίτι σε γυμνόσπερμα είδη περισσότερο από κάθε άλλη τροπική ενδοχώρα, με 43 από τα 44 είδη κωνοφόρων να είναι μοναδικά στο νησί. Εδώ υπάρχει το μοναδικό και σπάνιο παρασιτικό γυμνόσπερμο, το χωρίς ριζικό σύστημα κωνοφόρο Parasitaxus usta.
Φωτογραφία Tim Waters
Τα τρία τέταρτα των ιθαγενών φυτικών ειδών στην Νέα Καληδονία είναι ενδημικά, αλλά το ένα τέταρτο από αυτά είναι «σε κίνδυνο» εξαφάνισης.

Η Νέα Καληδονία είναι πλούσια σε υπερβασικά πετρώματα, που αποτελούν επίσης πλούσια πηγή μεταλλικών στοιχείων, όπως νικελίου, χρωμίου, σιδήρου, κοβαλτίου, μαγγανίου, άργυρου, χρυσού, μολύβδου και χαλκού. Η τοξικότητα του, πλούσιου σε μεταλλικά στοιχεία, εδάφους βοήθησε στη διατήρηση της ενδημικής βλάστησης, η οποία έχει από καιρό προσαρμοστεί σε αυτό, από τον ανταγωνισμό επίδοξων αποικιοκρατών, που το βρίσκουν ακατάλληλο.
Φωτογραφία Bananaflo
Φωτογραφία Trevor Dennis
Ο κοραλλιογενής ύφαλος της Νέας Καληδονίας είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος στον κόσμο. Η ποικιλομορφία των ειδών είναι μεγάλη, όπως και το ποσοστό ενδημισμού αυτών. Στα νησιά, τις ατόλλες και τους ύφαλους βρίσκουν καταφύγιο οι απειλούμενες θαλάσσιες αγελάδες (Dugong dugon) και οι πράσινες θαλάσσιες χελώνες.
Φωτογραφία  lesantipodistes
Φωτογραφία  P.Lindgren
Αξιόλογη είναι και η ιχθυοπανίδα λόγω της αφθονίας υπολειμμάτων οργανισμών από τον Μεσοζωικό αιώνα, όπως για παράδειγμα κάποια σφουγγάρια που θεωρούνται ζωντανά απολιθώματα των Κρητιδικών ειδών. Η θαλάσσια βιοποικιλότητα της Νέας Καληδονίας εκτιμάται σε 9372 είδη, που ανήκουν σε 3582 γένη και 1107 διαφορετικές οικογένειες. Ως σημαντικές ομάδες, που συμβάλλουν στην αύξηση αυτής της πολυμορφίας, μπορεί να αναφερθούν: τα μαλάκια (2151 είδη), τα ψάρια (1695 είδη), το Τρηματοφόρα (585 είδη), τα καβούρια (552 είδη), καθώς και τα θαλάσσια μακρόφυτα (454 είδη).
 Φωτογραφία sai-bot
Φωτογραφία  sai-bot
Υπάρχουν είκοσι ενδημικά είδη χερσαίων πτηνών, τρία ενδημικά γένη και μια οικογένεια. Ανάμεσά τους το Corvus moneduloides, ένα κοράκι γνωστό για την ευφυΐα του και την χρήση εργαλείων. Δεν υπάρχουν εγγενή θηλαστικά, εκτός από τις νυχτερίδες, ούτε αμφίβια. 
Φωτογραφία matgoodman
Πολλά είδη είναι αξιοσημείωτα για το μέγεθός τους.  Το μεγαλύτερο περιστέρι του κόσμου, το Ducula goliath, είναι ενδημικό στη Νέα Καληδονία. Αλλά και η μεγαλύτερη σαύρα γκέκο, η Rhacodactylus leachianus, έχει πατρίδα της τη Νέα Καληδονία. Οι ντόπιοι την αποκαλούν "διάβολο των δέντρων", εξαιτίας των γρυλισμάτων της.
Φωτογραφία ajmatthehiddenhouse
Τα οικοσυστήματα της Νέας Καληδονίας απειλούνται από κινδύνους, όπως: τα εισαγόμενα είδη, η αποψίλωση των δασών από την υλοτομία, την εξόρυξη, τις ανεξέλεγκτες πυρκαγιές, τη γεωργία, την αστική ανάπτυξη και τον τουρισμό και τη μεταλλευτική βιομηχανία, κυρίως νικελίου. Μερικά είδη βρίσκονται σε κίνδυνο από την υπερεκμετάλλευση τους ως φαρμακευτικά φυτά. Παρά τις απειλές αυτές, δεν υπάρχουν γνωστά είδη που να έχουν εξαφανιστεί από το 1500. Περιβαλλοντικές οργανώσεις ασκούν μεγάλη πίεση για την προστασία και διατήρηση των μοναδικών οικοσυστημάτων των νησιών.
Φωτογραφία LeMeridien Hotels and Resorts
Φωτογραφία  mathetdjam
 Φωτογραφία twiga_swala

Πηγές 1 2 3

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...