Τετάρτη 26 Ιουνίου 2013

Με θέα τη θάλασσα

Εντυπωσιακά τοπία βράχων με θέα το απέραντο γαλάζιο της θάλασσας. 
Βράχοι που ορθώνονται επιβλητικοί, στέκονται αγέρωχοι, ανθεκτικοί στην δύναμη της θάλασσας και του αέρα. Η θέα είναι υπέροχη, είτε βρίσκεσαι πάνω σε αυτούς (αν δεν φοβάσαι τα ύψη), είτε τους αντικρίζεις από μακριά.
Δείτε μια συλλογή φωτογραφιών, από διάφορα μέρη του κόσμου, με μερικά από τα πιο επιβλητικά τοπία του πλανήτη.
Benwee Head, Ιρλανδία
Φωτογραφία hmb52
Νήσος Molokai, Χαβάη
Φωτογραφία db digital
Eggjarnar, Φερόες
Φωτογραφία  Eileen Sandá
Σαντορίνη, Ελλάδα
Φωτογραφία Amanda Dacey
Zuytdorp, Αυστραλία
Φωτογραφία stephenj66
Moher, Ιρλανδία
Φωτογραφία mith_y
Étretat, Γαλλία
Φωτογραφία  sanderovski
Great Australian Bight, Αυστραλία
Φωτογραφία  Bush Philosopher - Dave Clarke
Νήσοι Oki, Ιαπωνία
Φωτογραφία ippei + janine
Νήσοι Orkney, Σκωτία
Φωτογραφία  lbsoccerboy23
Fungus Rock, Μάλτα
Φωτογραφία  Paul Scicluna
Ζάκυνθος, Ελλάδα
Φωτογραφία  Live Zakynthos
Beachy Head, Αγγλία
Φωτογραφία Ian Stannard
Los Gigantes, Τενερίφη
Φωτογραφία  Richard Bradshaw1
Xlendi, Μάλτα
Φωτογραφία  michael.piscopo
Κάβο Γκρέκο, Κύπρος
Φωτογραφία  Holfo
Twelve Apostles, Αυστραλία
Φωτογραφία nazgulhead 
Ault, Γαλλία
Φωτογραφία BrigitteChanson

Τρίτη 25 Ιουνίου 2013

Θεμέλιοι λίθοι και μηχανικοί στον κόσμο των ζώων

Στη φύση, υπάρχουν είδη τα οποία είναι θεμέλιοι λίθοι  για τα οικοσυστήματα. Ονομάζονται έτσι γιατί η επίδραση που έχουν στο περιβάλλον τους είναι δυσανάλογα μεγάλη συγκριτικά με τον πληθυσμό τους. Ο ρόλος τους είναι κρίσιμος και καθοριστικός για τη διατήρηση της δομής ενός οικοσυστήματος. Επηρεάζουν πολλούς άλλους οργανισμούς και καθορίζουν τον τύπο και τον αριθμό διάφορων άλλων ειδών.

Ο ρόλος τους θα μπορούσε να συγκριθεί με το ρόλο ενός θεμέλιου λίθου μιας αψίδας. Χωρίς αυτόν η αψίδα θα καταρρεύσει. Ομοίως, ένα οικοσύστημα μπορεί να αλλάξει δραματικά ή ακόμα να πάψει να υπάρχει με την αφαίρεση ενός είδους-θεμέλιου λίθου. 
Ας δούμε κάποια παραδείγματα αυτών των ειδών.

Το μοβ αστέρι της θάλασσας ή αλλιώς ο αστερίας Pisaster ochraceus αποτελεί θεμέλιο λίθο για το περιβάλλον του. Πρόκειται για ένα κοινό είδος αστερία και απαντάται στα νερά του Ειρηνικού ωκεανού. Θεωρείται σημαντικός δείκτης για την υγεία της παλιρροιακής ζώνης (η ζώνη των ακτών). Πειράματα, που έγιναν την δεκαετία του 1960 από τον  ζωολόγο Robert T. Paine, έδειξαν ότι η απώλεια λίγων μόνο τέτοιων αστεριών είχε μεγάλη επίδραση στον αριθμό των μυδιών, είδος με το οποίο τρέφεται ο μοβ αστερίας, μειώνοντας έτσι την υγεία του θαλάσσιου περιβάλλοντος. 
Οι θαλάσσιες ενυδρίδες (Enhydra lutris) είναι ένα κλασσικό παράδειγμα ειδών-θεμέλιων λίθων. Η παρουσία τους επηρεάζει το οικοσύστημα σε βαθμό μεγαλύτερο απ' αυτόν που φανερώνει ο πληθυσμός τους. Κρατούν τον πληθυσμό ορισμένων βενθικών (είδη που ζουν στον πυθμένα της θάλασσας) φυτοφάγων ειδών, ιδιαίτερα των αχινών, υπό έλεγχο. Οι αχινοί τρέφονται με το χαμηλότερο μέρος των φυκιών και προκαλούν έτσι το θάνατό τους. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την απώλεια των θρεπτικών συστατικών, τα οποία παρείχαν τα φύκια στο οικοσύστημα.
Περιοχές του βόρειου Ειρηνικού, που δεν υπάρχουν ενυδρίδες, μετατρέπονται σε άγονες. Οι αχινοί αυξάνονται ανεξέλεγκτα, ενώ τα φύκια εξαφανίζονται. Οι θαλάσσιες ενυδρίδες επιδρούν και σε βραχώδεις περιοχές, που κυριαρχούνται από μύδια. Αφαιρούν τα μύδια από τους βράχους, δίνοντας τη δυνατότητα σε άλλα είδη να αναπτυχθούν. Το αποτέλεσμα είναι η αύξηση της ποικιλίας των ειδών στην περιοχή.
Ένα είδος-θεμέλιος λίθος είναι ένα μικρό αρπακτικό που εμποδίζει φυτοφάγα είδη να εξαφανίσουν φυτικά είδη. Αυτά τα είδη δεν χρειάζεται να είναι κορυφαία αρπακτικά. Στα παραδείγματα που ανάφερα παραπάνω, οι αστερίες είναι λεία για τους καρχαρίες, τα σελάχια και τις  θαλάσσιες ανεμώνες, ενώ οι θαλάσσιες ενυδρίδες είναι λεία για την όρκα.

Ο ιαγουάρος είναι ένα ακόμη είδος, η ύπαρξη του οποίου επηρεάζει σημαντικά το περιβάλλον του. Αυτό γίνεται με τον έλεγχο του επιπέδου του πληθυσμού των φυτοφάγων θηλαστικών καθώς και αυτών που τρέφονται με σπέρματα φυτών. Το τζάγκουαρ είναι ένα αρπακτικό που τρέφεται με 87 διαφορετικά είδη. Γενικά, τα κορυφαία αιλουροειδή συμβάλλουν στην διατήρηση της δομικής ακεραιότητας των δασικών οικοσυστημάτων.
Στη Βόρεια Αμερική, η αρκούδα είναι ένας ακρογωνιαίος λίθος των ειδών-όχι ως αρπακτικό, αλλά ως "μηχανικός οικοσυστήματος"-"ecosystem engineer". Ο όρος χρησιμοποιείται για τα είδη εκείνα που τροποποιούν το περιβάλλον τους και είναι καλύτερα κατανοητός ως ένα υποσύνολο των ειδών-θεμέλιων λίθων. Η αρκούδα μεταφέρει θρεπτικά συστατικά από το ωκεάνιο οικοσύστημα στο δασικό οικοσύστημα. Το πρώτο στάδιο της μεταφοράς γίνεται με τους σολομούς που τρώνε οι αρκούδες και οι οποίοι είναι πλούσιοι σε άζωτο, θείο, άνθρακα και φώσφορο. Οι σολομοί κολυμπούν στα ποτάμια, μερικές φορές για εκατοντάδες μίλια. Οι αρκούδες στη συνέχεια πιάνουν τους σολομούς και τους μεταφέρουν στην ξηρά. Έτσι, εμπλουτίζουν το έδαφος, μέσω των περιττωμάτων τους, με θρεπτικά συστατικά και με ό,τι έχει απομείνει από το θήραμά τους. Έχει υπολογιστεί ότι οι αρκούδες αφήνουν μέχρι το ήμισυ του σολομού στο έδαφος του δάσους.
Φωτογραφία  Traveler Jim
Τα τρωκτικά prairie dogs είναι και αυτά "μηχανικοί" του περιβάλλοντός τους. Τα βαθιά λαγούμια που φτιάχνουν χρησιμοποιούνται από πτηνά, όπως η κουκουβάγια Athene cunicularia, για να γεννήσουν τα αυγά τους. Τα λαγούμια αυτά έχουν μήκος 5-10 μέτρα και βάθος 2-3 μέτρα κάτω από την επιφάνεια του εδάφους. Βοηθούν στην διαφυγή των όμβριων υδάτων  και χρησιμεύουν στην αλλαγή της σύνθεσης του εδάφους. Επίσης, αποψιλώνουν τη βλάστηση γύρω από την αποικία τους, προφανώς για να μην έχουν οποιαδήποτε κάλυψη τα αρπακτικά ζώα.
Φωτογραφία Simple Steve    
Η χελώνα Gopher φτιάχνει και αυτή μεγάλα λαγούμια, που φτάνουν σε μήκος τα 14,5 μέτρα και βάθος τα 3 μέτρα. Πολλά είδη (350-400), μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται κουκουβάγιες, φίδια και διάφορα άλλα ερπετά, χρησιμοποιούν τα λαγούμια αυτά. Τους προσφέρουν καταφύγιο για να τραφούν, να αναπαυθούν, να αναπαραχθούν ή να ξεφύγουν από κάποιο αρπακτικό.
Φωτογραφία Magnus Manske
Ο κάστορας είναι γνωστός "μηχανικός". Στην περιοχή του, μετατρέπει ένα ποτάμι σε τεχνητό υδροστάσιο φτιάχνοντας ένα φράγμα, που εμποδίζει την ροή του νερού. Ένας κάστορας μπορεί να ρίξει μόνος του ένα δένδρο. Η δράση του αρχίζει μόλις πέφτει η νύχτα. Όταν πέσει το δέντρο, ο κάστορας τρώει πρώτα τον φλοιό και ύστερα κατασκευάζει με αυτό φράγματα και φωλιές. Τα φράγματα στήνονται το καλοκαίρι και στερεώνονται στις όχθες με πέτρες· τα κλαδιά πλέκονται μεταξύ τους και τα μικρά κενά συμπληρώνονται με φύλλα δέντρων και πηλό, ώστε να είναι αδιαπέραστα από το νερό. 
Φωτογραφία Marcin Klapczynski
Στην αφρικανική σαβάνα, τα μεγαλύτερα φυτοφάγα ζώα, ειδικά οι ελέφαντες, διαμορφώνουν το περιβάλλον τους. Οι ελέφαντες καταστρέφουν δέντρα, κάνοντας χώρο για τα είδη χόρτου. Χωρίς αυτά τα ζώα, ένα μεγάλο μέρος της σαβάνας θα είχε μετατραπεί σε δασική έκταση.
Φωτογραφία voicesofhope
Πηγές 1 2 3 4

Σάββατο 22 Ιουνίου 2013

Ισφαχάν-το ήμισυ του κόσμου

Το Ισφαχάν ή Ισπαχάν είναι σημαντική πόλη και παλιά πρωτεύουσα της Περσίας, του σημερινού Ιράν. Είναι μια πόλη, της οποίας η ιστορία πάει πολύ πίσω στο χρόνο, στην Παλαιολιθική Εποχή, όπως μαρτυρούν τα αρχαιολογικά ευρήματα. Τα τέλη του 16ου και οι αρχές του 17ου αιώνα, περίοδο της δυναστείας των Σαφαβιδών, ήταν η περίοδος της μεγάλης ακμής της πόλης. Μεγαλοπρεπή ανάκτορα και άλλα δημόσια κτίρια της προσέδιδαν μια ιδιαίτερη αίγλη. Εικάζεται πως διέθετε 163 τζαμιά, 48 θρησκευτικές σχολές, 1.801 μαγαζιά και 263 δημόσια λουτρά.
Το Ισφαχάν ακόμα και σήμερα διατηρεί μεγάλο μέρος της αίγλης του παρελθόντος.  Η πόλη είναι διάσημη για την ισλαμική αρχιτεκτονική της, με πολλές όμορφες λεωφόρους, σκεπαστές γέφυρες, παλάτια, τζαμιά και μιναρέδες. Οι Ιρανοί την ονομάζουν "Esfahān nesf-e jahān ast", που σημαίνει "Το ήμισυ του κόσμου". Με αυτή τους τη φράση εννοούν ότι αν κάποιος δει το Ισφαχάν είναι σαν να έχει δει τον μισό κόσμο.

Ένα από τα σημαντικότερα και ιστορικά αξιοθέατά του Ισπαχάν είναι η πλατεία Naqsh-e Jahan, έναν χώρος, ο οποίος έχει χαρακτηριστεί από την Ουνέσκο "Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς". Η πλατεία "Εικόνα του κόσμου", όπως σημαίνει το όνομά της, κατασκευάστηκε μεταξύ 1598 και 1629 κι έχει 160 μέτρα πλάτος και 508 μέτρα μήκος.
Το καμάρι της είναι το τζαμί Masjed-e Shah, στην νότια πλευρά της. Χτισμένο κατά τη περίοδο της δυναστείας των Σαφαβιδών, είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα της ισλαμικής αρχιτεκτονικής του Ιράν. Το τζαμί του Ιμάμη του Ισπαχάν είναι ένα από τα αιώνια αριστουργήματα της αρχιτεκτονικής στο Ιράν. Είναι εγγεγραμμένο, μαζί με την πλατεία Naghsh-i Jahan , ως μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Ουνέσκο. Η κατασκευή του ξεκίνησε το 1611 και το μεγαλείο του οφείλεται κυρίως στα εκπληκτικά όμορφα ψηφιδωτά πλακάκια των επτά χρωμάτων και τις καλλιγραφικές επιγραφές.
Φωτογραφία User:Mghotbi 85
Φωτογραφία  Pedram Veisi
Φωτογραφία oceanbaby
Άλλο ένα αριστούργημα της πλατείας είναι το τζαμί Sheikh Lotfollah, επίσης εγγεγραμμένο στον κατάλογο της Ουνέσκο. Η κατασκευή του ξεκίνησε το 1603 και ολοκληρώθηκε το 1618 και είναι ένα από τα μνημεία που κυριαρχούν στην πλατεία. Το τζαμί αυτό κατασκευάστηκε για να φιλοξενεί το χαρέμι του Σάχη. Για το λόγο αυτό είναι πιο μικρό και δεν έχει μιναρέδες. Ένα από τα μοναδικά χαρακτηριστικά του τζαμιού είναι το παγώνι στο κέντρο του θόλου του. Αν κάποιος σταθεί στην είσοδο της εσωτερικής αίθουσας και κοιτάξει στο κέντρο του θόλου θα δει ένα παγώνι, του οποίου η ουρά είναι οι ακτίνες του ήλιου που μπαίνουν από μια τρύπα στο ταβάνι.
Φωτογραφία heiko_LE
Φωτογραφία  damonlynch
Φωτογραφία Hyperreality
Φωτογραφία hhayk
Στη δυτική πλευρά της πλατείας βρίσκεται το παλάτι Ali Qapu, ένα επταόροφο κτίσμα ύψους 48 μέτρων. Αυτός ήταν ο χώρος, όπου ο Σάχης διασκέδασε τους ευγενείς επισκέπτες του και τους ξένους διπλωμάτες. Στην αίθουσα μουσικής του έκτου ορόφου βρέθηκαν βαθιές εσοχές στους τοίχους, των οποίων η αξία είναι όχι μόνο αισθητική αλλά κυρίως ακουστική. Το παλάτι, κυρίως ο τρίτος όροφος, έχει πλούσια διακόσμηση με νατουραλιστικές τοιχογραφίες, με σχέδια φυτών, ζώων και πουλιών. 
Το Παζάρι του Ισφαχάν είναι μια ιστορική αγορά, ένα από τα παλαιότερα και μεγαλύτερα παζάρια στη Μέση Ανατολή, που χρονολογείται από τον 17ο αιώνα. Το παζάρι είναι ένας θολωτός δρόμος δύο χιλιομέτρων, που συνδέει την παλιά πόλη με τη νέα. Υφαντά, κεραμικά, χρυσά κοσμήματα, ασημικά, είδη λαϊκής τέχνης, μεταξωτά, μπαχαρικά, είναι μερικά μόνο από τα αγαθά που μπορεί να βρει ο επισκέπτης στο στο παζάρι της πλατείας Naqsh-e Jahan.
Μέσα από την πόλη του Ισφαχάν διέρχεται ο ποταμός Zayandehου, ο "δωρητής της ζωής", ο μεγαλύτερος ποταμός στο Ιράν. Στα σημεία της πόλης,  πουδιέρχεται ο ποταμός, έχουν κατασκευαστεί γέφυρες, ενώ τα πάρκα, τα παραδοσιακά καφενεία και τα εστιατόρια αποτελούν σημαντικά τουριστικά αξιοθέατα.
Η γέφυρα Si-o-se Pol ή "γέφυρα των 33 αψίδων" είναι μία από τις έντεκα γέφυρες του Ισπαχάν. Κατασκευάστηκε το 1602 κι έχει μήκος 295 μέτρων και πλάτος 14 μέτρων. 
Μικρότερη αλλά ομορφότερη είναι η γέφυρα Pol-e khajoo. Χτίστηκε το 1650, έχει 24 καμάρες, μήκος 13 μέτρα και πλάτος 12 μέτρα.
Όμορφη είναι επίσης και η γέφυρα Pol-e Joui, μία από τις αρχαιότερες του Ισπαχάν, κατασκευασμένη το 1665. Έχει 21 καμάρες, 147 μέτρα μήκος και 4 μέτρα πλάτος.
Φωτογραφία Koohkan
Φωτογραφία  bridgink
Τέλος, εντυπωσιακό είναι το Chehel Sotoun-Παλάτι με τις 40 κολώνες, που ονομάστηκε έτσι γιατί έχει 20 λεπτούς ξύλινους κίονες στην είσοδό του, οι οποίοι αντανακλώνται στο νερό της πισίνας και φαίνονται 40. Είναι διακοσμημένο με τοιχογραφίες και ζωγραφική σε κεραμικά και κατασκευάστηκε από τον Σάχη Abbas ΙΙ, για να υποδέχεται τους αξιωματούχους και τους ξένους διπλωμάτες,
Φωτογραφία twiga_swala
Φωτογραφία   baraneh
Φωτογραφία MY2200
Φωτογραφία MY2200
το τζαμί Jameh, του οποίου η προέλευση πάει πίσω, στον 8ο αιώνα. Το τζαμί κάηκε και ξαναχτίστηκε τον 11ο αιώνα κι έχει ανασχεδιαστεί πολλές φορές. Ως εκ τούτου, διαθέτει δωμάτια χτισμένα σε διάφορα αρχιτεκτονικά στυλ κι έτσι αποτελεί συμπυκνωμένη ιστορία της ιρανικής αρχιτεκτονικής,
Φωτογραφία  farflungistan
Φωτογραφία Leo Kerner
Φωτογραφία  farflungistan
Φωτογραφία  twiga_swala
αλλά και το Hasht Behesht, ένα αρχοντικό που έχει κατασκευαστεί το 1969 και προστατεύεται ως πολιτιστική κληρονομιά του Ιράν. Το όνομά του σημαίνει "Οκτώ Παράδεισοι" και βρίσκεται μέσα στον "Κήπο των αηδονιών". Στο Ισφαχάν υπήρχαν περισσότερα από 40 τέτοια αρχοντικά και αυτό είναι το μοναδικό που έχει απομείνει.
Φωτογραφία  Hubbers
Φωτογραφία maligoj
Φωτογραφία dynamosquito

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...